Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Laboratorul de Plasmă Spațială și Magnetometrie al ISS, înscris pe o nouă orbită de dezvoltare

12 Decembrie 2018




O echipă performantă, cu competenţe variate
Echipa LPSM este formată din 11 cercetători, distribuiți pe diferite paliere de vârstă. Dr. Ing. Mircea Ciobanu este decanul de vârstă și este urmat de generaţia cercetătorilor veniţi în institut la începutul anilor ’90, ajunşi acum la maturitate profesională, confirmată şi de gradele ştiinţifice superioare deţinute: CS I, CS II şi CSIII. Pe lângă aceşti seniori, grupul este completat de 6 tineri cercetători. „Din cei 11 colegi, 10 au titlul de doctor în fizică. Toţi tinerii care sunt acum doctori au ajuns în laboratorul nostru încă din perioada studenţiei şi au fost îndrumaţi şi sprijiniţi pentru lucrările lor de masterat şi doctorat, a căror tematică a rezultat din cercetări efectuate aici. Avem în continuare radarele deschise spre tinerele talente, deşi la ora actuală am atins o masă critică de profesionişti. Tinerii au venit atraşi iniţial de fascinaţia generică faţă de spaţiul cosmic şi explorarea sa. În plus, noi am reuşit să le punem la dispoziţie elemente concrete care să-i facă să se simtă utili, să fie creativi, să-şi descopere şi să-şi exprime potenţialul lor pe direcţia pe care doresc să meargă. Ca dovadă a acestei libertăţi de alegere, s-au distribuit pe un portofoliu de tematici foarte larg”, apreciază dr. Marius Echim.


LPSM oferă un mediu propice pentru cercetare, fiind structurat pe echipe de cercetare relativ autonome prin natura preocupărilor. Cercetătorii abordează tematici de cercetare de avangardă, enigme ştiinţifice, având provocări profesionale ridicate, care motivează. Adesea, întrebările cu care pleacă la drum îşi găsesc răspunsul la capătul unei lucrări de doctorat sau pe parcursul învăţării unor tehnici foarte complexe şi dificile de simulări numerice, de analize de date, de programare. În ultimii doi ani, trei tineri şi-au încheiat tezele de doctorat pe subiecte izvorâte din interiorul laboratorului, acesta fiind un alt semn al maturităţii şi al nivelului de dezvoltare la care se găseşte în prezent grupul de plasmă spaţială şi magnetometrie. Mai mult, a câştigat recent un proiect european de tip Marie Curie, care va debuta în 2019 și care va permite unui tânăr cercetător (dr. Cătălin Negrea) să-şi continue în țară studiile în fizica ionosferei, finalizate printr-o teză de doctorat la Universitatea din Colorado (SUA). De altfel, Cătălin nu este singurul membru al LPSM care și-a susținut teza de doctorat în străinătate, alți șase cercetatori fiind alumni ai unor prestigioase universități din Europa (Germania, Finlanda, Belgia).
La această creştere individuală şi de grup au contribuit şi stagiile de formare şi perfecţionare în străinătate la care cercetătorii au fost trimişi, fiecare membru din colectiv având astfel şansa de a-şi lărgi orizontul ştiinţific şi profesional. Beneficind de acest sprijin, au cunoscut experţi din străinătate care au avut un rol important în formarea lor. Toţi cercetătorii din acest laborator al ISS au participat şi participă la şcoli de vară şi diferite traininguri, au făcut stagii de formare la institute din Europa, SUA sau Canada. Pe măsură ce au apărut şi rezultate proprii valoroase, le-au prezentat într-un context internaţional, la cele mai importante conferinţe din domeniu. În premieră pentru științele spațiale din România, tineri cercetători din noua generație (dr. Gabriel Voitcu şi dr. Cătălin Negrea) au fost recompensați cu premii internaționale, pentru contribuții de excelență la conferințe internaționale de prim-plan.

Importanța strategică a LPSM
Laboratorului de Plasmă Spațială și Magnetometrie (LPSM) este un ansamblu de valori intangibile. Trecutul, prezentul și cu atât mai mult viitorul reflectă valoarea laboratorului. Misiunile spațiale, experiența dobândită, cercetătorii formați, colaborările internaționale, multitudinea de proiecte, rezultatele obținute și, nu în ultimul rând, spiritul de echipă definesc domeniul Plasmă Spațială și Magnetometrie în cadrul Institutului de Știinte Spațiale. Planul strategic al Laboratorului de Plasmă Spațială și Magnetometrie este o parte foarte importantă a strategiei Institutului de Știinte Spațiale – ISS. Misiunea strategică a domeniului abordat este în acord cu tematicile naționale, ale Agenției Spațiale Europeane și ale Comisiei Europene. Datorită necesității comunității internaționale privind conștientizarea situației spațiale (Space Situation Awarness) prin domeniul vreme spațială (Space Weather), cercetătorii din cadrul ISS,participă prin proiecte și misiuni spațiale. Contribuția adusă la acest efort global foarte important este reflectată prin lucrări științifice, modele experimentale, software, biblioteci ambarcate, cât și activități educaționale”. Dr. Ion-Sorin Zgură, directorul Institutului de Științe Spațiale



Tags: Cercetare, ISS

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite