Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDFM se implică în activităţi legate de siguranța mediului în situaţii de urgenţă CBRN

12 Decembrie 2018



În 2018, INCD pentru Fizica Materialelor (INCDFM) a încheiat cu succes două proiecte în cadrul Programului Interreg VA România-Bulgaria, finanțate din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, precum și din bugetele de stat ale României și Bulgariei, ambele în cadrul Axei prioritare 3 „O regiune sigură”, având drept obiectiv specific „Îmbunătățirea gestionării riscului comun în zona transfrontalieră”.

Primul dintre acestea, desfăşurat în parteneriat cu Poliția Română (Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale) și S.U.C.T. Bulgaria (unitatea de combatere a terorismului), intitulat „JEROME - Capabilități și interoperabilitate pentru intervenția comună româno-bulgară, de specialitate, la eveniment chimic – biologic – radiologic – nuclear- explozivi de mare putere” a urmărit dezvoltarea cooperării în cazul producerii unui eveniment CBRNe pe teritoriul României sau Bulgariei, oferind mijloacele necesare pentru implementarea Deciziei E.C. 2008/617/ JHA, privind cooperarea transfrontalieră între unitățile de intervenție specială, cu scopul de a realiza o gestionare regională integrată a urgențelor CBRNe.
Având în vedere că unităţile partenere menţionate sunt cele care intervin în primă instanţă la astfel de evenimente, proiectul Jerome a asigurat dotarea lor cu mijloacele necesare pentru intervenţia la ameninţări CBRNe, dotări care permit colectarea datelor necesare caracterizării situaţiei din punctul de vedere al tipului de eveniment, amplitudinea sa și definirea responsabilităților, obținând în același timp controlul asupra situației și asigurarea zonei de intervenție. Au fost prevăzute dispozitive de detectare rapidă a contaminaților CBRN, care au fost furnizate împreună cu mijloacele necesare pentru transferul de date către autoritățile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență, permițând astfel un răspuns adecvat și eficient, precum echipamente adecvate pentru prelevarea de probe și transportul acestora.
Cel de-al doilea proiect, desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență - Ministerul Afacerilor Interne (IGSU) și Directoratul General de Protecţie Civilă și Siguranță la Foc, din cadrul Ministerului de Interne, Bulgaria, intitulat „D-EMERSYS - Forța de intervenție rapidă în situații CBRN pe fluviul Dunărea”, a urmărit înființarea în zona transfrontalieră a unei forțe comună de intervenție rapidă, D-EMERSYS, rezultată în urma interconectării a 2 unități specializate, respectiv unitatea de reacție pe apă, furnizată autorităților de urgență române și unitatea de asistență pe uscat, furnizată autorităților de urgență bulgăre. Proiectul a pus astfel bazele logistice pentru realizarea unei forțe multinaționale de intervenție CBRN, în zona transfrontalieră româno-bulgară. Un prim test al modului de intervenţie comună al acestei forţe a fost efectuat în cadrul exerciţiului Thracia 2018, la sfârşitul lunii septembrie 2018, fiind prezentat pe larg în mass-media.



Suport științific prin Laboratorul regional de criminalistică a mediului
Beneficiind deja de o infrastuctură de cel mai înalt nivel pentru analiza şi caracterizarea materialelor, dublată de o expertiză apreciată la nivel internaţional în acest domeniu, în cadrul acestor proiecte INCDFM a pus bazele unui laborator regional de criminalistică a mediului, RENFLAB (Regional Environmental Forensic LABoratory). Acest nou laborator îşi propune să furnizeze pe de o parte suportul ştiinţific necesar pentru evaluarea efectelor pe termen lung al unor evenimente CBRN, cât și posibilitățile de diminuare a acestor efecte, şi, pe de altă parte, să ofere posibilitatea structurilor CBRNe de a lua parte la studiile de cercetare și dezvoltare a unor noi tehnologii, menite să acopere golurile existente în termeni de capabilități, sau de a coopera cu anumiți experți pentru definirea celor mai bune practici privind analiza criminalistică în domeniul materialelor CBRNe.
În cadrul acestor proiecte, RENFLAB a fost dotat cu un microscop electronic de baleiaj de înaltă rezoluţie de ultimă generaţie, capabil să analizeze probe inorganice şi organice la rezoluţii subnanometrice, un analizator de particule, care poate furniza distribuţia dimensiunilor începând de la 10 nm, atât în dispersii lichide, cât şi în medii uscate, precum şi cu un spectrometru de fluorescență de raze X, care poate identifica rapid şi automat compoziţia şi concentraţia elementelor din orice tip de probe (solide, pulberi, lichide).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite