Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Academicianul Eugen Simion, distins cu Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel pe anul 2018

18 Decembrie 2018Academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, este câştigătorul pentru anul 2018 al Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, acordată de Societatea Internaţională de Filologie.


Ceremonia de decernare va avea loc la începutul anului 2019 la Palatul Parlamentului European de la Strasbourg şi va fi urmată, conform regulamentului, de organizarea unei alte ceremonii în ţara de origine a laureatului.


De aproape un secol, Societatea Internaţională de Filologie acordă, o dată la cinci ani, Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, în semn de înaltă recunoaştere a valorii de excepţie a lucrărilor în domeniul gramaticii sau criticii şi istoriei literare.


Ideea creării unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau literaturii s-a născut odată cu acordarea, în 1927, a Premiului Nobel pentru Literatură filosofului francez Henri Bergson, care nu era nici poet, nici romancier. Astfel, s-a decis ca la fiecare cinci ani, Societatea Internaţională de Filologie să acorde, după modelul Medaliei Fields pentru Matematică, o medalie de aur a filologiei în memoria lui Alfred Nobel.


Societatea Internaţională de Filologie selectează şi propune cinci candidaţi, laureatul fiind decis în urma votului a peste 200 de universităţi din întreaga lume, membre ale acestei societăţi. De-a lungul timpului, între laureaţii Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel s-au numărat nume prestigioase precum: prinţulNikolai Trubeţkoi (1936), lingvistul danez Louis Trolle Hjelmslev (1956), lingvistul Roman Jakobson(1981), semioticianul Yuri Lotman (1991), teoreticianul literar Umberto Eco (2001), sinologul Göran Malmqvist (2011).


Începând cu anul 2017, Medalia de Aur se acordă în fiecare an, cel mai recent laureat fiind profesorul Noam Chomsky.


Academician Eugen Simion
, laureatul din acest an al Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, este critic şi istoric literar, eseist şi editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti. A predat cursuri de cultură şi civilizaţie românească la Université Paris IV (Sorbonne) şi a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Este director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.


Membru marcant al Academiei Române, titular din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent. În perioada 1998-2006 a fost preşedinte al Academiei Române. A iniţiat şi coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicţionarul general al literaturii române“, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecţia, de tip Pléiade, „Opere fundamentale“, din care au apărut până acum 200 de volume. Este fondator (1999) şi preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Știinţă şi Artă sub egida Academiei Române.


Este membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Știinţe şi Litere din Danemarca, al Academiei de Știinţe Morale şi Politice din Franţa, al Academiei din Atena, al Academiei de Știinţe din Moldova şi, recent, al Academiei de Știinţe şi Litere din Serbia.


În scrisoarea remisă Academiei Române, Societatea Internaţională de Filologie adresează felicitări laureatului, academicianul Eugen Simion, şi României.

Biroul de presă al Academiei RomâneParerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite