Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Noua tendință din supermarket-uri: case de marcat de tip self check out

29 Ianuarie 2019





Casele de marcat de tip self check out reprezintă instalații ce oferă consumatorilor posibilitatea de a procesa propriile cumpărături în supermarket. Ele constituie o alternativă pentru metodele tradiționale de deservire în supermarket și nu necesită activitatea casierilor. Cu ajutorul aparatelor self chek-out, clientul este cel care îndeplinește funcția de casier scanând și efectuând plata pentru produsele achiziționate.

Cum funcționează casele de marcat de tip self check out?
Operând la o casă de marcat tip self check out, cumpărătorul va necesita să scaneze barcodurile, să selecteze prin touchscreen unele produse precum fructele sau legumele, să cântărească produsele și să le plaseze pe suprafața de împachetare. Ultimul proces este foarte important întrucât greutatea produselor arată dacă a fost împachetat produsul corect sau nu. Dacă masa reală cu cea din sistem sunt egale, cumpărătorul poate purcede la achitare. În acest sens există case destinate achitării cu bani cash, case cu terminal bancar sau mixte.

Avantajele caselor de marcat de tip self check out
Odată introduse în uzul cotidian, casele de tip self check out au fost apreciate pozitiv nu doar de patronii întreprinderilor, ci și de consumatori.
Întrucât, la utilizarea casei self check out, cumpărătorul devine instantaneu casier, întreprinderile comerciale reduc numărul de angajați, reducând costurile pentru forța de muncă.
Deoarece casele de tip self check out sunt de dimensiuni mai mici decât cele clasice, se economisește considerabil spațiul în supermarket.
Viteza de procesare a casei de marcat de tip self check out este mai mare, ceea ce reduce formarea cozilor la casele supermarket-urilor.

Dezavantajele caselor de marcat de tip self check out
Totuși, odată cu introducerea caselor de marcat de tip self check out, administratorii au observat unele dezavantaje ale acestora.
S-a mărit frecvența furturilor în magazine. Uneori sistema detectează tentativa de furt și nu permite procurarea produselor. Alteori cumpărătorii duc în eroare sistemul și înlocuiesc etichetele produselor, le scanează și nu le plasează pe suprafața de împachetare. Spre exemplu, codul cu bare al unei imprimante 3d poate fi înlocuit cu cel al unor cartușe compatibile, ale căror preț este radical mai ieftin. În anul 2007, un consummator a încercat să fraudeze înlocuind codul cu bare a unui televizor cu cel al unui DVD ce costa 5 dolari. Totuși, încercarea acestuia a eșuat, întrucât casele self check out posedă adesea o echipă de monitorizare.
Majoritatea caselor self check out nu sunt accesibile pentru persoanele cu dezabilități.
Deoarece tot mai mulți clienți preferă să utilizeze casele self check out, calitatea serviciilor prestate de casieri scade considerabil. Există probabilitatea ca funcția de casier în magazine să dispară treptat, fiind înlocuită de câțiva monitori ai caselor self check out.
Producătorii de case de marcat de tip self check out nu pot să ofere o gamă lingvistică complexă, de aceea este dificil de obținut deservirea într-o limbă mai puțin vorbită.
Actualmente inginerii lucrează mult asupra proiectării aparatelor care vor facilita procesul de cumpărare. Casele de marcat de tip self check sunt abia începutul revoluției inginerești, fiind succedate de alte invenții uimitoare. Recent, în unele magazine din Statele Unite ale Americii au fost introduse scanere portabile. În decembrie 2016, compania Amazon a lansat în Seattle primul său magazin cu sistem unic de autodeservire. Cumpărătorii se echipează cu scanere portabile scanând și împachetând produsele chiar în timpul shopping-ului. Magazinul este dotat cu camere și senzori, astfel încât ceea ce scanează cumpărătorul să corespundă cu ceea ce a fost împachetat. În final, comanda se validează la un chioșc și se emite bonul.
Cât de puternic nu ar lupta părerile pro sau contra, ingineria va crea noi și noi dispozitive care vor automatiza munca omului. Tehnologiile avansează cu o viteză fascinantă, ceea ce ne face să credem că imposibilul este totuși posibil. Iar tu ce părere ai despre casele de marcat self check out?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Morar Damian
A.și vrea să achiziționeze un sistem pt un magazin. De u de a.și putea
27 Decembrie 2019, 12:50:44