Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Fă-te frate cu tehnologia să treci cu bine peste 2019

14 Februarie 2019



2019 se anunţă un an tulbure. Nu este o profeţie, ci o perspectivă reală, conturată de incoerenţa politicii fiscale şi de conjunctura economică internaţională. Prin urmare, dacă plecăm de la premisa că rata de supravieţuire a unei afaceri în România este de 52.7% (analiza REGnet.ro asupra sezonalităţii înfiinţărilor de firme în România, pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului) ajungem la concluzia că utilizarea tehnologiei devine crucială pentru IMM-urile româneşti.

Care sunt insă principalele provocări şi ce ajutor oferă tehnologia?
Presiune pe eficiență şi profitabilitate. Noi taxe pe active pentru companiile din domeniile bancar, energetic, telecom, inflaţia în creştere şi devalorizarea cursului de schimb vor afecta indicatorii economici. Companiile vor fi nevoite să găsească noi surse de creştere a profitului, atât prin reducerea costurilor, cât şi prin accelerarea vânzărilor. Cum creşterea economică generală se anunţă modestă, va fi nevoie de intervenţii chirurgicale pentru identificarea centrelor de cost şi profit şi luarea celor mai potrivite măsuri. Fără sisteme informatice de gestiune şi mai ales fără soluţii avansate de analiză a datelor, antreprenorii nu au vizibilitatea şi controlul necesare acestor acţiuni de fineţe.

Lipsa de resurse umane şi salariile în creştere. Salariul minim creşte cu 10%, cu un vârf de 3.000 RON brut în domeniul construcţiilor, departamentele de HR acuză imposibilitatea de a găsi candidaţi, iar cerinţele angajaţilor sunt tot mai mari. În 2019, mai mult ca până acum, companiile vor fi nevoite să se descurce cu mai puţine resurse. Pe sectorul "knowledge workers” tehnologia este de mare ajutor, iar automatizarea face minuni. Utilizarea roboţilor software pentru automatizarea sarcinilor repetitive este o soluţie la criza de personal, iar câştigurile sunt evidente. Spre exemplu, testele derulate de unul dintre furnizorii din România arată că pentru înregistrarea unei facturi primite pe email în sistemul ERP un operator uman are nevoie în medie de 25 de click-uri şi două minute, în timp ce un robot software derulează aceeaşi activitate în doar 20 de secunde. Prin urmare, robotul este de circa şase ori mai rapid, riscul de eroare este zero, iar programul de lucru 24/7.

GDPR începe să-şi arate efectele. În primele 4 luni, Autoritatea de supraveghere a primit un total de 1.643 plângeri şi 102 sesizări. Controalele derulate au fost pe măsură şi evident amenzile nu au întârziat să apară. Printre organizaţiile penalizate se află Vodafone România, dar şi Primăria Cluj-Napoca. 2019 va intensifica atât volumul de plângeri, cât şi pe cel de controale, prin urmare nu vă expuneţi inutil şi investiţi în sisteme de gestiune a relaţiilor cu clienţii, care să ofere trasabilitate completă asupra datelor pe care le stocaţi şi prelucraţi, dar şi în securizarea acestora.

Număr mare de zile de stocare generat de scăderea consumului (inflaţie, limitare acreditării etc). Analistul Iancu Guda a identificat că firmele româneşti mici înregistrează o durată de rotație a stocurilor mult mai extinsă (98-120 de zile), comparativ cu media națională (58 de zile) și cea a firmelor foarte mari (33 de zile). Această supra dimensionare a stocurilor înseamnă capital blocat şi resurse limitate de dezvoltare. O explicaţie constă în slaba cunoaştere a pieţei şi a cerinţelor potenţialilor clienţi, precum şi în lipsa unor tehnologii performante pentru gestiunea relaţiilor cu clienţii (soluţii CRM) şi a operaţiunilor logistice/managementul stocurilor (soluţii WMS). Interesant este că preţul sistemelor CRM a coborât constant în ultimii ani, iar aplicaţiile cu livrare din cloud (Salesforce, Microsoft Dynamics365 Sales, MiniCRM etc) au preţuri care ajung şi până la 20 de euro/utilizator/lună, fiind practic accesibile pentru orice companie.

Riscuri majore de securitate. Criminalitatea cibernetică se democratizează, iar accesul la instrumente de tip hacking devin accesibile oricui, inclusiv concurenţei. DDos ca serviciu este un astfel de exemplu. O persoană rău intenţionată poate utiliza un astfel de serviciu, fără cunoştinţe tehnice, pentru a bloca un site. Dacă vindeţi flori online şi sunteţi pregătit pentru câteva mii de comenzi în contextul 8 martie, un astfel de atac vă poate bloca sau încetini site-ul şi vă poate genera pierderi însemnate. Atacurile de tip ransomware sunt la fel de periculoase şi răspândite, iar lista poate continua.

Concluzia este una singură: o companie modernă nu poate exista sau cel puţin nu poate funcţiona eficient fără tehnologie. Nu faceţi însă greşeală să consideraţi că tehnologia înseamnă doar laptop, antivirus, telefon mobil şi o aplicaţie de facturare online. Aveţi nevoie să digitalizaţi gestiunea resurselor, procesele de producţie, relaţiile cu clienţii, analiza datelor, resursele umane. Nu este un proces simplu, însă din fericire avem o industrie IT performantă, cu furnizori care vă pot ajuta să treceţi cu bine şi peste 2019. Succes!



Tags: tehnologie

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite