Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Maguay lansează prima soluție de tip Cloud-in-a-Box dezvoltată și produsă în România

14 Februarie 2019



Piața serverelor „white box“ – echipamente care integrează în configurații flexibile componente hardware standardizate – crește constant. Evoluția este alimentată nu doar de către marii consumatori de servere, giganți precum Google sau Facebook, ci și de către centre de cercetare ca European Organization for Nuclear Research (CERN), unde Maguay a livrat anul trecut peste 500 de noduri de procesare. O premieră pentru industria IT românească, dar nu singura: Maguay, unul dintre puținii producători de soluții hardware care au mai supraviețuit pe piața locală, a lansat recent CloudBox, un produs „white box“ conceput să adreseze o plajă mult mai largă de companii. Am discutat cu Eduard Pughin, directorul general Maguay Computers, și Costel Mazilu, Technical Marketing Manager în cadrul companiei, despre avantajele competitive și despre modul în care se poziționează pe piață prima soluție autohtonă de tipul Cloud-in-a-Box.



De ce CloudBox și de ce acum? Ați sesizat în piață o creștere a interesului companiilor locale pentru arhitecturi de tip Private Cloud?

Eduard Pughin: În mod evident, trăim în plină eră a Cloud-ului – din ce în ce mai multe companii adoptă servicii livrate din Nor, migrează aplicații, folosesc platforme și infrastructuri în regim „as-a-Service“ ș.a.m.d. Dar, cu toate că apetitul pentru Cloud este în creștere, un număr tot mai mare de organizații conștientizează faptul că, indiferent de cât de atractivă este oferta furnizorilor de Public Cloud, un segment foarte clar de date și aplicații nu va părăsi niciodată infrastructura proprie. Din varii motive, care țin de performanța sistemelor informatice, nivelul lor de securitate și disponibilitate, politicile interne, cerințele de conformitate și reglementările specifice fiecărei industrii etc. Din această cauză, numeroase organizații optează pentru adoptarea unor modele de tip Private Cloud sau Hybrid Cloud, păstrând in-house datele și aplicațiile critice de business și livrând din Cloud-ul public serviciile către clienți, de exemplu. Acestor companii ne adresăm cu noul nostru produs CloudBox.

Geneza proiectului
Cum a apărut, concret, ideea acestei soluții?
Eduard Pughin: Când am creat CloudBox, am pornit de la cerințele clienților noștri: multe dintre organizațiile cu care lucrăm se confruntă cu nevoia de a-și consolida infrastructura. Concret, într-un Data Center sau într-un Data Room, această nevoie se traduce prin reorganizarea și optimizarea infrastructurii astfel încât aceasta să permită și să susțină evoluția către modelul Software Defined Infrastructure. Ori, unul dintre primii pași către acest stadiu este virtualizarea, un „fenomen“ care a început în industria IT la nivel global în urmă cu aproximativ 20 de ani. La noi a apărut mai târziu și este încă în derulare. Drept dovadă, în România există încă destul de multe companii care dețin și operează o grămadă de servere îmbătrânite fizic și depășite din punct de vedere tehnologic, dar de care nu ar mai avea neapărată nevoie dacă le-ar înlocui prin virtualizare. În acest mod și-ar crește și nivelul de performanță, eficiența alocării resurselor și ar diminua riscul de downtime. CloudBox este răspunsul nostru la toate aceste nevoi extrem de actuale. Livrăm organizațiilor un produs performant și flexibil, optimizat pentru a susține procesul de virtualizare a serverelor și conceput astfel încât să poată fi simplu de operat și administrat.



Diferențiatori - cheie

Pe piață există însă o ofertă destul de consistentă de soluții de infrastructură convergentă și hiperconvergentă, livrate de către producători mari de echipamente hardware. Cu ce se diferențiază CloudBox față de competitorii aflați pe această nișă de piață?
Costel Mazilu: În primul rând, prin accesibilitate și costul total de operare. Pentru multe companii românești, soluțiile de infrastructură convergentă și hiperconvergentă sunt, încă, doar niște „concepte“, a căror aplicabilitate și mai ales rentabilitate nu le este foarte clară. Drept dovadă, gradul destul de redus de adopție al acestor soluții la nivel local. Ceea ce am încercat și am reușit noi să facem cu CloudBox a fost să livrăm pieței o soluție „mai la îndemână“, adică un produs construit pe cerințele și nevoile reale ale companiilor românești și adaptat posibilitățile lor financiare, astfel încât să fie adoptat mai ușor. Produsele de care ați amintit sunt, de regulă, soluții proprietare închise: echipamente cu o arhitectură hardware și software special concepută pentru a furniza anumite funcționalități, livrate într-o serie limitată de configurații, care se încadrează în niște parametri stricți. Într-o economie de piață globalizată este firesc ca fiecare producător în parte să își personalizeze produsul într-un grad cât mai ridicat, utilizând componente hardware dedicate. Dar acest lucru face ca, la final, costul total de operare să fie mai ridicat. Dacă se defectează o componentă hardware, compania-client este obligată să apeleze doar la serviciile de service ale producătorului sau ale unui număr limitat de parteneri agreați, timpul de răspuns al acestora este direct proporțional cu nivelul de disponibilitate al pieselor de schimb, iar costurile sunt mai mari decât media pieței. De exemplu, în cazul schimbării unui Hard Disk Drive într-un echipament proprietar, prețul acestei componente poate fi cu până la 30% mai mare decât al unui HDD cu performanțe similare, și asta doar pentru că HDD-ul „original“ utilizează un tip special de conectori. Iar clientul este forțat să folosească acel tip de HDD, prin urmare să plătească prețul mai mare, deși la aceiași bani ar putea beneficia de performanțe superioare. Cu CloudBox această problemă nu există pentru că, din start, echipamentul a fost conceput să utilizeze componente hardware standardizate, astfel încât clientul să nu fie limitat la un număr redus de opțiuni. Mai mult decât atât, soluția Maguay oferă un grad suplimentar de libertate, permițând configurarea ei pe necesitățile specifice fiecărei companii, fără a-l obliga pe client să se limiteze la o ofertă construită pe un număr redus de configurații.

Abordări etice
Cum rezolvă însă CloudBox problema dependenței de furnizor în ceea ce privește asigurarea suportului și mentenanței?
Eduard Pughin: CloudBox livrează o soluție de virtualizare performantă, care rulează pe un hardware standardizat, fără componente particularizate care să genereze dependență. Am ales să folosim componentele standardizate în construcție tocmai pentru a permite clientului nostru să aibă libertate deplină în ceea ce privește mentenanța și aprovizionarea cu piese de schimb, pe care le poate achiziționa el însuși de pe piață, când și cum dorește, având posibilitatea de a realiza astfel economii de scară. Standardizarea componentelor garantează însă clientului și posibilitatea de a integra noile soluții tehnologice care apar, în funcție de evoluția nevoilor sale și de disponibilitatea resurselor financiare. Poate realiza acest lucru singur, dacă are competențele tehnologice necesare, sau apelând la Maguay sau la orice furnizor de servicii IT dorește, noi neintroducând nicio limitare în acest sens. Abordarea pe care o promovează Maguay ține cont atât de nevoile și posibilitățile pieței românești, cât și de o anumită etică pe care ne-am impus să o respectăm față de clienții noștri. În opinia mea, este oarecum împotriva timpurilor și incorect totodată să încerci să ții clientul captiv prin soluții proprietare. Noi nu ne propunem să captăm piața și să ținem cu forța pe nimeni printr-o soluție anume, ci doar să oferim pe piață un produs performant și accesibil unui număr cât mai mare de companii.

Cui se adresează?
Conform anunțului oficial, soluția CloudBox se adresează atât companiilor mari, cât și companiilor mici sau medii fără departament de administrare IT sau specialiști în administrarea infrastructurilor IT complexe. Cum este posibil acest lucru?
Costel Mazilu: Există la momentul actual numeroase organizații, mai mici sau mai mari, care au ales soluția externalizării IT-ului către furnizori de servicii specializați în acest domeniu, la fel cum există și multe companii mici și medii unde rolul de administrare revine unei singure persoane, fără un nivel de specializare ridicat. Specialiștii Maguay transpun nevoile de business pe care aceste companii le au în specificațiile tehnice cu ajutorul cărora dimensionăm și configurăm hardware și software produsul CloudBox. Facem acest lucru astfel încât soluția Maguay să răspundă nu doar nevoilor actuale, ci să fie capabilă să susțină și dezvoltările ulterioare ale respectivei companii. Practic, folosindu-ne de experiența și competențele specialiștilor noștri, îi ajutăm pe administratori să își creeze infrastructura virtuală de care au nevoie ca să ruleze la nivel optim. Pentru aceasta, fiecare soluție este preconfigurată și testată, ceea ce ne permite să creștem viteza de dare în folosință și să reducem efortul de implementare și integrare, precum
și costurile aferente. Pentru clienți,
CloudBox integrează funcționalități avansate care îi ajută să creeze, provizioneze și administreze în mod facil mașinile virtuale și resursele disponibile. Produsul permite mai multe moduri de configurare, de la simplu la avansat, acest ultim nivel fiind rezervat specialiștilor care dețin competențele necesare realizării de configurații detaliate. Practic, flexibilitatea și scalabilitatea soluției ne permit să adresăm orice tip de companie, indiferent de ordinul său de mărime.

Rentabilizarea investițiilor
Într-o bună parte din cazuri, o companie care alege să achiziționeze un produs precum CloudBox nu va renunța la ideea reutilizării componentelor de infrastructură existente. Ce soluții oferiți acestor companii care doresc să își rentabilizeze investițiile deja făcute?
Eduard Pughin: Aici se impun o serie de precizări. Pe de o parte este vorba de faptul că utilizarea în regim activ a unui echipament învechit și depășit tehnologic, cum ar fi, de exemplu, un server achiziționat în urmă cu peste 10 ani, generează o serie de riscuri și de costuri care cresc continuu. Pot apărea breșe de securitate la nivel de firmware, de exemplu, pentru că producătorii oferă update-uri pe o perioadă limitată de timp, sau la nivel de sistem de operare – vezi anunțul recent făcut de Microsoft în legătură cu încetarea suportului pentru Windows Server 2008. Aceasta nu înseamnă, automat, că o companie nu mai poate utiliza serverul respectiv, ci că, dacă o face, își asumă o serie de riscuri, dificil de ținut sub control și care nu pot fi eliminate complet de către furnizorii de soluții. Pe de altă parte, este vorba și de uzura fizică efectivă a serverului respectiv. Numeroase companii nu iau în calcul faptul că, cu cât un echipament este mai vechi, cu atât scade nivelul de disponibilitate al pieselor de schimb și cresc timpul de livrare al acestora și costul aferent. Nu înseamnă însă că renunțăm din start la reutilizarea echipamentelor vechi: în orice proiect de implementare pe care îl realizăm, înainte de propune o soluție hardware sau software clientului, analizăm în ce mod putem folosi optim componentele existente în infrastructura acestuia. De exemplu, în cazul serverelor, o recomandare pe care o facem în mod frecvent este refolosirea acestora pentru backup, proces care se realizează periodic și nu presupune o utilizare intensivă a respectivului echipament, deci scade riscul de downtime. CloudBox, la rândul său, include o funcționalitate nativă de backup, dar poate realiza backup-ul și pe echipamente externe. Acest lucru nu înseamnă însă că intenționam să înlocuim aplicațiile consacrate de backup de pe piață. Deținem și noi în portofoliul Maguay astfel de soluții și le putem livra, implementa și configura la cererea clienților, inclusiv împreună cu CloudBox. Backup-ul este doar un scenariu de reutilizare al componentelor existente, alte soluții putând fi identificate, agreate și dezvoltate în urma discuțiilor cu clienții.

Primele impresii
Cum a fost primit CloudBox pe piața locală?
Eduard Pughin: Proiectul de dezvoltare al soluției CloudBox, finanțat prin Programul Operațional Competivitate 2014-2020 (Axa Prioritară 2), a demarat în septembrie 2017 și se va finaliza în primăvara acestui an. Etapa de cercetare-dezvoltare s-a încheiat, oficial, în decembrie, iar noi lucrăm deja la dezvoltarea versiunii 2.0. Pentru aceasta ne folosim din plin de feedback-ul furnizat de clienții pe care îi avem deja pentru versiunea 1.0, care este deplin funcțională. Conform primelor impresii colectate, interesul în piață este mare, și nu doar în rândul clienților Maguay. Avem deja mai multe companii care au trecut de la stadiul de intenție la faza de evaluare și testare efectivă a echipamentului. Oferta este în curs de structurare, dar produsul mai are până să îl definim complet ca strategie comercială. În momentul acesta îl promovăm, comercializăm și, la cerere, îl implementăm și îi adăugăm constant noi funcționalități.

Evoluția continuă
Care sunt principalele direcții de dezvoltare care se prefigurează?
Eduard Pughin: Avem mai multe obiective pe care ni le-am propus. De exemplu, pe zona hardware, ne dorim să creștem nivelul de scalabilitate internă a soluției, astfel încât CloudBox să poată fi scalat modular, în funcție de creșterea cerințelor de procesare sau de stocare în cadrul companiilor-client. Momentan, acest lucru nu se poate realiza decât prin adăugarea de noi noduri de procesare. Pe zona software, vrem ca, pe viitor, să dezvoltăm o serie de funcționalități avansate, cum ar fi cele de tip Software Defined Storage, care să permită gestionarea centralizată a resurselor de stocare nu doar ale echipamentului în sine, ci și ale celor externe acestuia. Așa cum v-am spus, CloudBox a fost gândit și conceput din start astfel încât să poată evolua continuu pentru a se alinia la modul în care piața înțelege și utilizează serviciile și aplicațiile, care suferă o transformare fantastică în ultimii ani. Vom continuă deci să investim în dezvoltarea CloudBox, pentru că reprezintă o componentă foarte importantă a liniei de produse server, care este o direcție strategică de business pentru Maguay.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite