Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„American dream“ made by romanians

14 Februarie 2019



Start-up-ul Siscale are toate ingredientele unui „success story“, atât după standardele în vigoare peste Ocean, cât și în România. Start-up-ul înființat în Statele Unite, în 2015, de către românul Petrică Ruță ajunsese la finalul anului trecut la o cifră de afaceri de peste 3 milioane de dolari și avea deja în portofoliul de clienți organizații mari din SUA, deservite de către o echipă de specialiști români în domeniul inteligenței artificiale.

Povestea Siscale este o poveste cu mai multe... începuturi.
Primul – dar nu neapărat în ordine cronologică – ar putea fi considerat anul 2012. Adică anul în care Petrică Ruță a decis, în urma extragerii unui „loz“ norocos la „Loteria vizelor“, să renunțe la cariera de peste 10 ani din industria IT autohtonă pentru a emigra, împreună cu familia, în Statele Unite ale Americii.
La prima vedere, nimic deosebit, scenariu clasic pe meleagurile autohtone: tânărul promițător – la momentul plecării, Petrică figura printre premianții clasamentului „100 de manageri de top din România“ – părăsește țara atras de oportunitățile profesionale și financiare de peste Ocean. O ilustrare clară a fenomenului „brain drain“. (Termenul de „brain drain“ a fost utilizat pentru prima oară după cel de Al Doilea Război Mondial de către Royal Society of London pentru a descrie fenomenul de emigrare în America de Nord a oamenilor de știință europeni și a specialiștilor în domeniul tehnologiei și a revenit în actualitate la începutul anilor ’90, odată cu căderea regimurilor comuniste din Europa de Est.)
Povestea a mers însă mai departe. După trei ani petrecuți pe „Tărâmul făgăduinței“, perioadă în care a acces la poziția de consultant în cadrul unei mari companii din domeniul infrastructurii și securității informatice, Petrică a luat o nouă decizie și a luat-o iar de la început: a înființat un start-up la New York și a venit în România pentru a căuta tinere talente în domeniul inteligenței artificiale.



Pe vremea când Internetul...

Cam așa ar suna sinopsisul acestei „success story“.
Pentru a relata cum se cuvine povestea, trebuie să ne întoarcem mai mult în timp, la un alt început, cel al Internetului în România, perioadă care coincide cu anii de studenție ai lui Petrică Ruță în Facultatea de Automatică din cadrul Universității Politehnica din București.
„Pe vremea aceea, la sfârșitul anilor ’90, toată lumea în facultate se concentra, ca și acum, pe programare. Dar, în momentul în care am descoperit Internetul, mi-am zis că programarea parcă nu mai sună atât de atractiv pentru mine. Și am început să învăț protocoale de rețea și securitate, cum să conectez routere și switch-uri și să configurez rețele. Mă consider un norocos că am prins începutul dezvoltării Internetului în România, pentru ca am avut șansa de a lucra efectiv încă din primul an de facultate la instalarea de conexiuni în instituții și companii. Și chiar mi-a plăcut să fac rețelistică și securitate, ca dovadă că timp de 15 ani am făcut același lucru atât în țară, cât și în Statele Unite.“

Momentul AI
Și ajungem astfel la ultimul început din poveste, cel în care protagonistul a făcut pasul decisiv spre domeniul Inteligenței Artificiale. Moment care a survenit în urmă cu patru ani, când, din postura de consultant al companiei la care lucra, Petrică Ruță a participat la o întâlnire cu reprezentanții uneia dintre cele mai mari bănci din lume: „Fusesem solicitați să rezolvăm o problemă pur tehnică – modul în care banca respectivă trebuia să schimbe un set de reguli în echipamentele firewall pentru lansarea unui nou serviciu de online banking. Aparent o problemă minoră, dar, atunci când este vorba de peste 2.000 de firewall-uri utilizate în subsidiare răspândite în întreaga lume, schimbarea unui astfel de set de reguli devine un proces foarte complex și poate dura și până la șase luni, pentru că este nevoie de timp pentru a realiza analizele de risc aferente și pentru a ne asigura că totul se derulează conform politicilor de securitate ale băncii. După două ore de discuții în care, sincer să fiu, nu prea pricepeam ce vrea clientul, iar acesta nu părea mulțumit de soluțiile noastre, am înțeles până la urmă că dorea de fapt să utilizeze soluții de Inteligență Artificială pentru a realiza schimbarea respectivă. Practic, asta a fost prima mea interacțiune cu tehnologiile AI în lumea reală, când mi-am dat seama că oamenii aceia chiar aveau nevoie de niște soluții inteligente capabile să scurteze timpul în care pot lansa serviciul respectiv și să le asigure creșterea eficienței operaționale a departamentelor IT. Atunci am înțeles că îmbinarea dintre AI și eficientizarea operațiunilor IT – ceea ce în literatura de specialitate se regăsește sub denumirea de AIOps (Artificial Intelligence for IT Operations - n.a.) – este un domeniu cu un potențial de dezvoltare uriaș. Pentru mine, această experiență complet nouă m-a influențat decisiv din punct de vedere al evoluției profesionale.“

De ce România și nu...
La doar patru ani de la momentul „revelației“ AI, Siscale este cotat ca un jucător care contează pe piața nord-americană a tehnologiilor de Inteligență Artificială, dominată de companii precum IBM, Amazon, Oracle sau Microsoft. Chiar dacă nu are talia și anvergura giganților cu care concurează, start-up-ul românului Petrică Ruță a reușit să aibă în portofoliul de clienți cea mai mare companie de analize medicale din SUA, cu peste 60.000 de angajați, furnizorul de servicii Cloud al companiei Samsung și cel mai important operator telecom din Brazilia.
Pentru a-și susține creșterea organică, compania înființată la New York a anunțat demararea unei campanii de angajări de specialiști în domeniul inteligenței artificiale în România.
De ce taman aici și nu în alte țări cu facultăți specializate în acest domeniu?
Dincolo de orgoliul patriotic, întrebarea este justificată dacă ne uităm pe clasamentele țărilor cu universități care au nu doar cursuri, ci și programe și laboratoare dedicate de cercetare pe zona AI. Țara noastră figurează doar cu Universitatea Politehnica București, în timp ce Cehia, Slovacia, Germania si Spania au câte două, Finlanda - trei, Olanda - șase, Suedia - 10, Marea Britanie - 11, iar SUA - aproape 100! (Conform site-ului AI International)
Răspunsul este simplu: pentru că din România și-a recrutat Siscale majoritatea specialiștilor certificați în tehnologia Elasticsearch, considerată la momentul actual drept una dintre cele mai promițătoare direcții de dezvoltare în domeniul AI. Și tot cu ajutorul românilor start-up-ul newyorkez a ajuns să fie cotat drept cel mai mare partener Elastic de pe Coasta de Est a Americii de Nord. (Coincidență sau nu, compania olandeză Elastic are printre fondatori și câțiva români...)

Profil de start-up AI
După ce ne-am lămurit cum stau lucrurile cu geneza Siscale, e timpul să răspundem la o nouă întrebare: Cu ce se ocupă, concret, un start-up în zona AI?
Principala zonă de activitate a companiei o reprezintă livrarea de servicii de integrare și consultanță pe zona de aplicare a tehnologiilor de Inteligență Artificială în gestionarea operațiunilor IT. Pentru aceasta, specialiștii Siscale construiesc platforme AIOps personalizate pe nevoile și cerințele fiecărei companii în parte, dezvoltând sisteme de tip Big Data, peste care integrează algoritmi de Machine Learning, tehnologii avansate de analiză și soluții de automatizare.
„Nu toate corporațiile mari din Statele Unite cu care lucrăm dețin la momentul actual sisteme de analiză a volumelor mari de date, de tipul Big Data, și de aceea în prezent ne aflăm încă în etapa în care construim fundația pentru ceea ce va fi mai târziu Inteligența Artificială. Pentru început, pornim cu construcția unui Data Warehouse, care colectează și stochează orice tip de date, structurate sau nu, având grijă ca arhitectura pe care o creăm să fie scalabilă și să permită ajustarea costurilor pe posibilitățile fiecărui client. Următorul pas în adopția AI pe care îl facem constă în familiarizarea diferitelor entități din structura IT a organizațiilor cu algoritmii de Machine Learning, respectiv dezvoltarea și implementarea acestora în acele zone în care își demonstrează utilitatea și generează rezultate de business. Ulterior trecem algoritmii ML efectiv în faza de producție și în faza asta avem din nou de lucru, pentru că trebuie să facem ajustări și optimizări pentru ca aceștia să răspundă cât mai eficient la nevoile de business ale clientului“, explică Petrică Ruță, precizând că: „Abia în momentul în care majoritatea operațiunilor de rutină, care consumă astăzi 80% din timpul departamentelor IT, sunt automatizate și realizate prin intermediul algoritmilor ML, începem să vorbim de adopția reală a tehnologiilor de Inteligență Artificială.“
Se prefigurează deci o carieră lungă și de durată, pe care Siscale și-o pregătește sistematic prin campanii de recrutare de specialiști români în domeniul AI și prin lansarea primului program de internship pentru atragerea de tinere talente autohtone.
Și unde altundeva putea fi lansată această inițiativă dacă nu în cadrul UPB, locul de care povestea Siscale se leagă indisolubil?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite