Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Davos 2019 - Aşteptări neîmplinite

14 Februarie 2019Cu circa două săptămâni înainte de tradiţionalul forum anual de la Davos, organizatorul acestui eveniment, World Economic Forum, a publicat raportul legat de riscurile globale pe 2019 care urma să fie dezbătut la eveniment. Deloc suprinzător la momentul respectiv, principalele riscuri descoperite sunt legate de tehnologie. De ce? Deoarece, aşa cum a declarat Borge Brende, preşedintele WEF, „dependenţa de tehnologie face societatea în care trăim extrem de vulnerabilă. Suntem din ce în ce mai conectaţi. Celebrul iPhone a fost lansat în 2008, iar acum sunt peste două miliarde de terminale iPhone în circulaţie şi conectate la internet, ceea ce arată cât a crescut dependenţa noastră de conectivitatea permanentă.“
Conform autorilor raportului, una din marile provocări ale societăţii contemporane este aceea că noile tehnologii pot avea consecinţe neaşteptate. Exemplu dat este de dată recentă şi se referă la incidentul dronelor de la aeroportul londonez Gatwick, petrecut la sfârşitul anului trecut. Pentru a începe explorarea riscurilor induse de avansul tehnologic, Brende a anunţat că WEF a inaugurat un centru de securitate cibernetică cu scopul de a stabili în final un set de standarde de cibersecuritate aplicabile la nivel global.
Raportul cita vremea extremă, schimbarea climei şi dezastrele naturale ca fiind principalele trei riscuri la nivel mondial. Pe locul patru se plasează fraudele şi furturile legate de date, iar pe locul cinci atacurile cibernetice. Raportul a mai descoperit că există o lipsă cronică de colaborare între ţări pentru minimizarea acestor riscuri.
Una din zonele de progres tehnologic unde este nevoie de înţelegerea clară a riscurilor legate de viitor este reprezentată de inteligenţa artificială, mai ales în ceea ce priveşte dezvoltările legate de recunoaşterea, răspunsul şi manipularea emoţiilor umane de către maşini. O altă zonă de mare preocupare este reprezentată de aşa-numitele fake news şi de inevitabila extindere a fenomenului prin folosirea realităţii virtuale. Două treimi din cei intervievaţi pentru realizarea raportului au declarat că se aşteaptă ca riscurile asociate fake news şi furturilor de identitate să crească în 2019.
Mai trist, raportul afirma că măsurile de protecţie necesare sunt din ce în ce mai legate de infrastructurile fizice, unde se manifestă o lipsă cronică de investiţii. O lipsă care a ajuns să măsoare un nivel de 18.000 de miliarde USD. Referindu-se la acest aspect, dar şi la viitor, Brende a spus: „Lipsa acestor investiţii amplifică riscurile asociate schimbărilor climatice şi atacurilor cibernetice. Alocarea de resurse investiţiilor în infrastructură, parţial prin acordarea de noi stimulente pentru parteneriate public-privat, este deja vitală pentru construirea şi întărirea fundamentelor fizice şi a reţelelor digitale care vor permite societăţii să crească în mod sănătos.“
Între timp, forumul a avut loc şi s-a încheiat la sfârşitul lunii ianuarie. Cu ce rezultate? Cvasi-nule, în opinia celor mai mulţi analişti. Sau de-a dreptul ridicol de şterse în opinia celor care, având în vedere agenda preliminară interesantă, nutreau mari aşteptări. Mulţi pun lipsa unor rezultate concrete pe seama absențelor de marcă de la eveniment, între care se distinge lipsa a trei actori extrem de grei de pe piaţa globală: preşedintele SUA, preşedintele Chinei şi preşedintele Rusiei.
Cu o provocare în faţă precum riscurile dependenţei de tehnologie, impactul etic al inteligenţei artificiale, măsuri de combatere a infracţionalităţii cibernetice, măsuri de atenuare a schimbărilor climatice, şi aşa mai departe, concentrarea evenimentului pe dezbateri şi şedinţe legate de teme precum diversitatea de gen în universul muncii, migraţia necontrolată şi pericolele acesteia sau impactul Brexit-ului asupra economiei globale pare cu adevărat un imens pas înapoi pentru viitor, în special că axarea doar pe discuţii nu are cum să genereze elemente concrete de conturare a unor măsuri eficiente pentru viitor.
Davos 2019 putea însemna o şansă pentru omenire. Da, dependenţa de tehnologie face omenirea din ce în ce mai vulnerabilă, iar pentru asta nu e nevoie să fii cine ştie ce expert. Da, schimbările climatice încep să ne afecteze pe toţi în cele mai sinistre moduri, şi iar nu e nevoie să fii expert ca să simţi efectul lor pe propria ta piele. Da, fenomenul fake news a ajuns un imens element de îngrijorare globală, mai ales că se strâng dovezi legate de manipulări grosolane de procese electorale din ţări de prim rang. Şi, nu în ultimul rând, da, etica inteligenţei artificiale înseamnă un subiect de generare de măsuri concrete de protecţie, în special la nivelul autorităţilor de reglementare, întrucât avântul acestei tehnologii pare de natură să schimbe, aproape pe nesimţite, în mod radical viaţa tuturor oamenilor.
Lipsa unei rezoluţii finale pentru un astfel de eveniment înseamnă că fenomenele enunţate în raportul preliminar vor continua neabătute. Căci nu firmele aflate în căutare de profituri şi nici cetăţenii obişnuiţi, marcaţi de lupta existenţială, vor şi pot face ceva pentru a atenua pericolele, ci guvernele şi organizaţiile suprastatale. Iar când acestea nu se implică, reţeta de declanşare a haosului devine garantată.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite