Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Ministrul Nicolae Hurduc a prezidat, la Bruxelles, reuniunea Consiliului Uniunii Europene COMPET - Cercetare și Inovare.

20 Februarie 2019



Cercetarea și Inovarea reprezintă baza primului pilon dintre cei patru ai Programului Președinției Române la Consiliul Uniunii Europene, respectiv pilonul „Europa convergenței”, iar ministrul Nicolae Hurduc a punctat în cadrul reuniunii Consiliului Uniunii Europene COMPET - Cercetare - Inovare importanța pe care o are consolidarea acestui domeniu în parcursul științific, academic și economic al spațiului comunitar.
“Obiectivul nostru principal este acela de a promova o dezvoltare economică și socială extinsă, susținută de noile tendințe în domeniul cercetării și inovării, bazată pe încurajarea legăturilor de colaborare”, a declarat demnitarul român, precizând, de asemenea, că prin măsurile luate se dorește reducerea decalajelor și a disparităților de inovare între regiuni și statele membre ale Uniunii Europene.

Pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului COMPET - Cercetare și Inovare, prezidată de ministrul Nicolae Hurduc, s-au aflat patru subiecte. Două dintre acestea au vizat informarea delegațiilor statelor membre cu privire la progresul înregistrat de Președinția română, cât și stadiul negocierilor cu Parlamentul European, în timp ce ultimele două puncte au avut ca subiect necesitatea avansării negocierii regulamentului privind programul-cadru pentru cercetare și inovare pentru anii 2021-2027 - Orizont Europa și Consiliul European pentru Inovare (CEI).

„Având în vedere dezbaterile de astăzi, împreună cu întreaga echipa a Președinției, vom merge mai departe şi vom depune toate eforturile pentru a găsi soluții care să asigure faptul că Orizont Europa este instrumentul pentru cercetare şi inovare bazat pe excelență, de care are nevoie întreaga Europă. Acest program ajută întregul spațiu comunitar să răspundă preocupărilor cetățenilor, de la sănătate, la securitate, poluare, schimbări climatice etc., facilitând găsirea unor soluții inovatoare pentru toate aceste provocări ale societății de azi”, a declarat Nicolae Hurduc, ministrul cercetării și inovării.

În cadru reuniunii s-a obținut consens la nivel politic, iar în ceea ce privește Consiliul European pentru Inovare, reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene au fost de acord cu asigurarea unui sprijin financiar al ecosistemelor naționale de inovare, astfel încât să crească plusvaloarea spațiului comunitar.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite