Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

Cum contribuie dronele la industria construcțiilor?

28 Februarie 2019



Industria construcțiilor este în pas cu era tehnologică, iar dezvoltarea în ritm vertiginos a lumii roboților o ajută să progreseze și să identifice soluții care acum 20 de ani țineau doar de domeniul SF. Un pas important în dezvoltarea inteligentă a industriei construcțiilor este introducerea dronelor în procesele de monitorizare și gestionare a activității pe șantiere. Marii giganți din industria construcțiilor folosesc dronele pe scarä largä, acestea asigurând calitatea lucrărilor, reducând erorile de proiectare și contribuind considerabil la promovarea construcției în ochii potențialilor clienți.



Dacă acum câțiva ani dronele erau percepute ca niște jucării pentru copii, în prezent aceste aparate zburătoare sunt de un real folos inginerilor și șefilor de șantiere și contribuie considerabil la dezvoltarea inteligentă a industriei construcțiilor.

Monitorizare. Dronele asigură procesul de supraveghere continuă a șantierelor. Ele fac posibilă urmărirea în ansamblu a evoluției lucrărilor, dar și a activității muncitorilor. Utilizarea dronelor pentru supravegherea lucrărilor pe șantier asigură o economie a forței de muncă, întrucât nu mai este necesară angajarea unei persoane care să supravegheze mersul lucrărilor, ci acestea pot fi observate lejer de la un simplu monitor. Chiar dacă procurarea unei drone implică cheltuieli financiare, în timp investiția se dovedește a fi una extrem de inspirată. În plus, dronele pot inspecta locurile greu accesibile pentru oameni, cum ar fi hornuri sau acoperișuri foarte înalte.

Precizie. Folosirea dronelor garantează o precizie sporită a execuției lucrărilor. Fiind echipate cu giroscop și camere video termice, aceste aparate furnizează în timp real informații despre mersul lucrărilor, astfel evitând până la zero greșelile de execuție sau proiectare. Dronele sunt folosite pe larg și în procesele de proiectare BIM. Elementul BIM îmbină armonios într-un singur proiect reprezentarea spațială, timpul, materialele de construcție și costurile. Grație BIM-ului sunt excluse greșelile de proiectare și sunt stabilitate cu o precizie uimitoate costurile și timpul în care urmează să fie realizat proiectul.



Promovare.
Dronele contribuie substanțial la promovarea construcțiilor în fața potențialilor clienți. Managerii de construcții tot mai des filmează clipuri video cu ajutorul dronelor care înregistrează evoluția construcției și stadiul final al lucrărilor. Clipurile video ajută atât companiile de construcții să-și promoveze produsul, cât și potențialii clienți care din imaginile filmate cu drona pot observa calitatea lucrărilor și a materialelor de construcții folosite.

Cadastru. Dronele încep treptat să înlocuiască metodele tradiționale de a face cadastrul și topografia terenului. Ele au devenit atât de populare, încât mulți oameni din domeniu au renunțat la metoda clasică de măsurare a terenului. Dronele reduc timpul de lucru, iar imaginile capturate de ele sunt de o acuratețe maximă. De asemenea, dronele elimină și erorile umane.

Pe lângă multiplele avantaje oferite de drone, nu trebuie să uităm că aceste aparate mici de zbor trebuie folosite în conformitate cu legislația în vigoare. La nivelul Uniunii Europene, utilizarea dronelor este strict reglementatä. Folosirea lor în zona aeroporturilor este interzisă, la fel ca și utilizarea lor la o înălțime mai mare de 150 de metri. In plus, drona trebuie să fie înmatriculată. Evident, din motive ce țin de protejarea vieții private, este interzisă utilizarea dronelor deasupra proprietăților private, fără acordul prealabil al proprietarilor. In lipsa acestui acord, utilizarea dronelor e permisă până a o distanță de minimum 50 de metri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite