Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INFLPR: 20 de ani de cercetări în fuziunea nucleară via EURATOM

20 Martie 2019






Sursă prolifică de by-produse tehnologice

Fuziunea nucleară are o componentă tehnică şi inginerească foarte puternică, iar de-a lungul dezvoltării sale a generat o multitudine de by-produse tehnologice, aspect apreciat şi de CE când analizează activitatea EUROfusion. În EURATOM, cele mai multe comenzi economice şi finanţări din alte surse decât cele publice sunt atrase de laboratoarele Institutului de plasmă de la Măgurele, care generează tehnologii cu dublă utilizare, în domenii tangente cu fuziunea sau diferite. Pe această componentă premium, INFLPR deţine o poziţie de prim-plan şi s-a remarcat în special prin dezvoltările aduse în tehnologia de acoperire a suprafețelor, tomografie industrială avansată.
Plecând de la proiectul ILW, în ultimii 10 ani au fost dezvoltate și aplicate în INFLPR tehnologii specifice de acoperire cu straturi de wolfram, sau alte structuri pentru instalații de fuziune nucleară din Germania (ASDEX Upgrade și Wendelstein 7-X), Franța (WEST), SUA (DIII-D), Italia (RFX), etc. Valorificarea acestor tehnologii s-a facut prin 45 de contracte/comenzi economice cu o valoare totală de cca. 900.000 EUR.
Dr. Ion Tiseanu a înfiinţat la începutul anilor 2000 primul laborator european de referinţă în tomografie industrială al comunităţii europene de fuziune, pornind de la premiza că tot ce înseamnă calitate trebuie monitorizat. „Ceea ce ne-a întărit foarte mult poziţia în comunitatea EUROATOM a fost desemnarea INFLPR pentru a asigura monitorizarea producţiei cablurilor pentru tokamak-ul din Japonia. Timp de 3 ani am asigurat monitorizarea loturilor de produse, cărora le-am făcut tomografie integrală până la nivel de traiectorii de fire, analizând distribuţia void-urilor pentru răcirea cu heliu, densitatea contactelor între fire şi mulți alţi parametri inginereşti. Pentru a fi la cel mai ridicat nivel, investim consistent în modernizarea infrastructurii ce deserveşte tomografia industrială. Cele mai multe aplicaţii deservesc fuziunea, dar centrul nostru de imagistică poate genera aplicaţii şi în alte domenii de cercetare”, explică dr. Ion Tiseanu, fondatorul Laboratorului de imagistică industrială. Dr. Tiseanu prezintă cele mai semnificative dezvoltări: „Perfecționând tomografia pentru fuziune am ajuns să avem contracte economice cu Petrom pentru carote de foraj. În sfera tehnico-medicală suntem pe cale să producem rezultate pentru iradieri de culturi celulare pentru imagistică sau pentru dozimetrie de pacient. Am făcut analiză imagistică şi metrologică pe structuri şi sisteme de tehnică medicală foarte sofisticate, care necesită simulări, analize, modelare 3D avansată. Am făcut tomografie pe stenturi sau valve de inimă. De asemenea, tehnologia mineralizării/demineralizării şi a porozităţii din oase primeşte ajutor din partea tehnologiei de spumă şi analiză de pereţi pusă la punct în laboratorul nostru. În industria aerospaţială şi în cea auto facem analiza materialelor compozite folosite în construcţia avioanelor, a elicopterelor şi a vehiculelor modern. În curs de testare avem a aplicaţie pentru uzul agriculturii, care permite analiza in situ a germinaţiei de seminţe tratate şi netratate, demonstrându-se utilitatea tratării, prin sporirea vitezei de germinaţie. Un proiect ambiţios vizează tratarea în plasmă de temperatură joasă a seminţelor şi ulterior vizualizarea creşterii puterii de germinaţie”.

Viitor promițător
Care este impactul pe care EURATOM l-a avut asupra dezvoltării INFLPR şi a fuziunii nucleare în România?
EURATOM este un program robust, de succes, care a lansat noi teme şi provocări ştiinţifice, a determinat câştigarea de proiecte noi şi a asigurat suportul necesar pentru formarea de echipe performante internaţional, menţinerea specialiştilor de top, dar şi pentru atragerea şi orientarea tinerilor către fuziunea nucleară şi formarea unei generaţii promiţătoare în domeniu. Finanţarea venită odată cu competiţiile EURATOM a determinat cursul de dezvoltare, acumularea de noi competenţe şi ridicarea nivelului de exprimare ştiinţifică al entităţilor româneşti implicate în acest program flagship”, apreciază dr. Teddy Crăciunescu.
În ceea ce priveşte institutul-lider, angrenarea într-un un sistem foarte performant şi dur deopotrivă și participarea la activităţi comune pe instalaţiile cele mai avansate din Europa au obligat INFLPR să evolueze şi să facă saltul către un nivel european de expertiză şi de cultură a interacţiunii, către un management administrativ şi de proiect profesionist, toate cu impact direct asupra creşterii capitalului ştiinţific şi dezvoltării instituţionale. Mai mult, conectat la solicitările venite dinspre industrie, INFLPR a trecut cu cercetările de uşa laboratorului, s-a dus înspre economie şi societate şi oferă în prezent un set de aplicaţii şi produse tehnologice ce au un potenţial ridicat de valorificare şi utilizare.
Pe termen mediu şi lung, infrastructura creată în jurul proiectelor EURATOM şi competențele acumulate vor permite
INFLPR să dezvolte tehnologii state-of-the-art şi vor spori capacitatea de transfer către industrie şi business, asigurând consolidarea relaţiilor cu aceste medii de dezvoltare şi oferirea unui return social superior. În viitor, creşterea gradului de participare la programul EURATOM, precum şi menţinerea leadership-ului la nivel naţional şi regional în domeniul fuziunii nucleare sunt obiective capitale ale INFLPR. Pentru Institutul de plasmă de la Măgurele, EURATOM
rămâne o platformă-model de dezvoltare instituţională, profesională şi umană, care, cu mult timp înainte de a-şi împlini misiunea, generează deja o energie specială. Cea a unui prezent provocator şi a unui viitor fascinant ştiinţific, guvernate de un sistem stabil şi prolific pentru evoluţia cercetărilor de vârf.



Tags: Cercetare, INFLPR

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Cristian LUNGU
Fiarte bine scris articolul. Felicitari!
28 Martie 2019, 09:06:44