Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Punctele forte ale Romāniei pentru agenda IT europeană

20 Martie 2019Dintr-o perspectivă digitală, președinția României la Consiliul Uniunii Europene are câteva componente majore. Alexandru Petrescu Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale le-a amintit în aproape orice ocazie: securitatea cibernetică, competenţele digitale, inovarea şi creşterea numărului femeilor care lucrează în domeniul tech. Acest mandat are conotaţii exclusiv strategice şi oferă României atât şansa de a contribui la inițierea şi dezvoltarea unor proiecte europene, dar şi de a-şi contura mai evident propria agenda şi propria viziune asupra viitorului.
Are însă România resursele şi experienţa necesare pentru a aduce lumina în aceste direcţii? Dacă la „competenţe digitale” avem mult de recuperat, securitatea cibernetică şi atragerea femeilor către industria IT&C sunt domenii unde am putea aduce valoare.
Securitatea cibernetică
Cu peste 3 milioane de computere infestate anual şi circa 140 de milioane de alerte înregistrate de CERT.ro nu trecem probabil drept cea mai sigură țară. Dincolo însă de mediul privat, în ultimii ani nu au fost înregistrate atacuri cibernetice majore asupra infrastructurilor critice. Aceasta arată ca adoptarea în 2013 a Strategiei Naţionale de Securitate Cibernetică şi alinierea la politicile europene pentru combaterea criminalităţii informatice au avut urmări pozitive. Cum au trecut deja cinci ani peste această strategie, iar spaţiul digital evoluează permanent, poate ar fi o bună ocazie pentru o actualizare.
România poate oferi Europei şi exemple de colaborare între multiplii actori ai pieței de securitate. Parteneriatul construit de Bitdefender şi Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice din Poliţia Romană este deja de notorietate. Acţiunile comune au vizat obținerea cheilor de decriptare în cazul mai multor atacuri de tip ransomware (Grand Crab, Bart etc), iar printre beneficiari au fost atât persoane private, cât şi instituţii publice. De altfel, acest parteneriat a fost extins la nivel european prin implicarea Diicot şi Europol şi alinierea la proiectul No more Ransom. Un alt exemplu de colaborare este realizarea Centrului Român de Excelență în Combaterea Criminalității Informatice (CYBEREX), cu sediul la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, care asigură un transfer eficient de cunoştinţe în trinomul guvernamental-privat-educațional. Sunt numeroase state europene, care s-ar putea inspira din aceste măsuri.
Femei în tehnologie
Criza de resurse umane generată de creşterea investiţiilor de tip nearshoring/centre BPO în România, după anul 2010, a făcut ca multe companii să-şi îndrepte atenţia către segmentul feminin al forţei de muncă. În 2011 revista Market Watch a publicat un prim supliment dedicat acestui subiect, iar în 2012 a decernat, pentru prima dată în România, premiile „Femei în tehnologie”, în cadrul unei gale omonime. Ambele proiecte au reflectat o realitate, la care piaţa a reacţionat. Companiile au facut un lobby mai intens, mass media a prezentat tot mai multe modele, instituțiile de învățământ superior au devenit mai deschise, numărul studentelor a crescut etc. Prin urmare, datele publicate de Eurostat pentru 2017 arată că România este peste media europeană (41%) în ceea ce priveşte numărul femeilor implicate în domeniul de ştiinţă şi inginerie. Situaţia se reflectă similar şi în mediul educaţional, unde facultăţile românești cu profil ITC aveau 31% studente, dar şi la nivelul industriei, unde 25.7% dintre angajaţi sunt femei. România și Bulgaria, ţară cu un context similar, au un avans considerabil față de restul țărilor europene. Aceasta este probabil cea mai realistă direcţie unde România îşi poate lăsa amprenta. Am dovedit că avem, ca naţiune, capacitatea de a depăşi unele bariere de gândire şi putem oferi Europei un model de dezvoltare. Totodată, contextul este la fel de bun ca şi România să-şi consolideze iniţiativele, mai ales în planul încurajării femeilor antreprenor, pentru că întotdeauna este loc pentru mai bine.Tags: IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite