Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Aerodays 2019 București – Eveniment internațional de prestigiu, cu impact pentru evoluția aeronauticii

20 Martie 2019




Conferinţa este şi o platformă internaţională de interacţiune şi dezbatere, ce aduce cu sine multe alte oportunităţi?
Cătălin Nae: Mesajul politic al CE primează şi se referă la tendinţele de dezvoltare materializate prin politica UE. De aceea, în cadrul Aerodays există o sesiune plenară despre colaborarea internaţională, dar într-un anumit context, pe anumite teme. CE a încercat întotdeauna să folosească banii dedicați cercetării-dezvoltării pentru întărirea colaborării internaţionale, în sectoare majore de competitivitate, cu elemente strategice şi acţiuni ce ţin de planul mondial, pentru atragerea SUA, Canadei, Japonei ori Chinei.
INCAS a convins să participe la evenimentul de la Bucureşti şi la masa discuţiilor chiar partenerii ipotetici ai UE. Datorită legăturilor noastre bune pe care le avem mai ales prin intermediul IFAR (Forumul Internațional pentru Cercetare în domeniul Aviației) sau prin relaţiile personale am reuşit să-i aducem la Aerodays, pentru prima dată de când există acest eveniment, pe şefii celor mai importante agenţii aeronautice din lume, de la NASA, Autoritatea Aeronautică Chineză, Centrul Canadian de Cercetări Aerospațiale, TsAGI (Rusia). Dincolo de aspectele politice uneori opuse, interesul ştiinţific, pragmatic, ar putea schimba dinamica colaborării dintre aceste țări. Vom putea descoperi care sunt acele proiecte tehnologice şi strategice unde există interese comune. Ulterior, politic, s-ar putea integra aceste perspective, Orizont Europa fiind unul din locurile posibile de materializare, dacă nu există obiective disjuncte.

Ce impact va avea pentru INCAS organizarea celui mai important eveniment aeronautic din Europa?
Cătălin Nae: Ne bucurăm de faptul că avem o astfel de oportunitate, care apare o dată la zeci de ani în viaţa unei instituţii de cercetare şi care aduce cu sine un maxim de vizibilitate, la cel mai înalt nivel. Asocierea INCAS cu această manifestare amplifică recunoaşterea internaţională a existenţei şi importanţei noastre. Această reuşită a institutului nu este însă conjuncturală, ci este rezultatul unor recunoaşteri şi eforturi anterioare, consfinţind succesul unei construcţii de lungă durată.

„Meritul principal pentru aducerea manifestării la Bucureşti aparţine INCAS, care are şi calitatea de organizator principal. Institutul are performanțe deosebite la nivelul cercetării aerospațiale, se ocupă de modernizarea aeronavelor de antrenament IAR-99, pentru MApN, dar are şi cercetări deosebite în zona civilă de spaţiu, pe parte de comunicaţii, sateliţi, supraveghere, localizare etc, fiind implicat în proiecte şi reţele europene şi internaţionale de referinţă. Este un lider regional la nivelul cercetării din domeniu, iar acest statut i-a permis să aibă un cuvânt important în câştigarea competiţiei ce a avut loc pentru organizarea acestei noi ediţii Aerodays.”
Nicolae Hurduc, ministrul cercetării și inovării



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite