Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Securitatea si angoasele romanilor

22 Septembrie 2006



Pentru multi dintre romani, anii cand comentariile despre viata, politica si economie se faceau in familie si eventual in soapta au lasat urme adanci. Nu ma refer aici la deconspirarea tardiva a colaboratorilor fostei politii politice pentru ca o consider oarecum inutila. Nu pentru ca au trecut 16 ani si e o perioada in care se prescriu multe, ci pentru ca in plasa CNSAS-ului va ajunge cu siguranta numai ceva plevusca. Astfel ca nu pot decat sa ma intreb retoric: qui prodest? Activitatea CNSAS are un efect la fel de purificator ca si „Apel catre lichele” a lui Liiceanu, sensibilizeaza doar oamenii corecti si morali.
Gabriel Vasile
Una dintre angoasele romanilor este aceea ca sunt urmariti. Daca de unde a aparut aceasta este oarecum explicabil, total de neinteles este cum de nu a disparut postrevolutionar? Cred ca pana acum s-au lamurit multi ca institutiile de profil fie nu au resurse umane, fie tehnologia nu le permite, fie, pur si simplu, nu mai au interes sa o faca. Oricum sunt prea ocupati cu altele incat reusesc sa ii urmareasca cu greu si pe infractori.


Nebunia a inceput cu lansarea celebrului serviciu Busola al ex-operatorului Connex. Multi, inclusiv unii colegi din presa sau mai ales acestia, au facut atunci dintr-un simplu serviciu de localizare un instrument diabolic de urmarire al securitatii, reactiunii sau cel putin al asociatiei nevestelor inselate. Presa si forumurile s-au umplut de opinii pro si contra, iar in cateva saptamani a trecut.


Obsesia s-a reaprins zilele trecute dupa ce Asociatia Romana a Bancilor a propus ca Biroul de Credit sa adune informatii si despre clientii care isi platesc la timp creditele. Unii colegi de breasla, mai ales din radio (poate sunt si o categorie mai putin informata) au comentat ca este un alt instrument de a controla viata oamenilor, de a le urmari activitatea financiara .... Nu a spus nimeni sau, probabil, nu am auzit sau citit eu ca Biroul de Credit avea aceasta in plan de la infiintare si ca este, de fapt, un banal instrument de scoring. Avantajul este unul simplu: ai avut un credit, ai fost bun platitor, vei primi un altul mai repede pentru ca ai un istoric bun.


A, si sa va mai spun ceva, stiti automatele care ofera bonuri de ordine prin banci si magazine? Spun unii ca citesc si amprentele.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Hanibal
Angoase sau realitate crunta? Exista propuneri la nivel UE pentru ca incepand cu 2010 toti nounascutii sa aiba implantat un CIP pt identificare. Mai mult se doreste ca fiecarre autoturism sa aiba un CIP RFID pt urmarire permanenta. Va convin toate acestea? Mie nu. Viata trebuie sa mai aiba si un strop de libertate sau poate ne multumin doar cu aparetele...
30 Septembrie 2006, 12:15:53
calin
Parerea mea este ca pentru oamenii cinstiti nu trebuie sa existe vreo angoasa legata de posibilitatea identificarii prin sisteme moderne (chip samd) a persoanei si a accesoriilor acesteia. Eu chiar m-as simti mai linistit daca as stii ca exista un asemenea control potential asupra persoanei(evident in gestiunea unor organisme publice democratice)pentru ca lumea civilizata sa nu se trezeasca neputincioasa in fata celor care profita de modul in care sunt "administrate" democratia si libertatile cetatenesti. Cred ca se poate sa se preintampine eventuale abuzuri iar avantajele unei mai mari sigurante publice sunt evidente.:ninja:
01 Octombrie 2006, 10:11:55