Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inteligența artificială nu este prioritatea organizațiilor romānești

18 Aprilie 2019



Cu o temă propusă extrem de incitantă, legată de defăşurarea afacerilor şi activităţilor umane într-o economie dominată de inteligenţă artificială (IA), a şaptea ediţie a conferinţei naţionale CIO Council România a reuşit să adune peste 200 de factori de decizie din mediul IT şi de afaceri, dar n-a reuşit să ofere un răspuns la principala întrebare: Cum va arăta mediul de afaceri într-o economie dominată de IA?

Motivul este unul relativ simplu, şi a fost evidenţiat şi de o parte din participanţi, în special în cadrul sesiunilor de dezbateri: pentru România zona de inteligenţă artificială este încă departe de a fi o preocupare principală pentru organizaţii. Aşa cum declara reprezentantul UiPath, una din firmele româneşti cu mare succes pe plan internaţional: „Deocamdată pentru România este extrem de importantă automatizarea proceselor, unde sunt paşi mulţi de efectuat. Inteligenţa artificială va veni abia după aceea ca să definească un nou univers existenţial.
În mod cert, ca parte integrantă a comunităţii europene, România nu va fi scutită în viitorul apropiat de efectele IA asupra vieţii umane. Aşa cum declara, de altfel, Yugo Neumorni, preşedintele CIO Council, în preambulul conferinţei, „inteligența artificială, machine learning și alte trenduri IT vor modifica radical industriile, afacerile și societatea în general, poziționând din nou rolul CIOs și al departamentelor IT în fruntea procesului global de transformare digitală și consolidând rolul strategic al CIO în organizații.“
Dincolo de fenomenul IA, foarte interesantă a fost prezentarea susţinută de Elly van den Heuvel, secretara Cyber Security Council din Olanda, care a vorbit dintr-o perspectivă a parteneriatului public-privat în mediul de afaceri cu totul deosebită de ceea ce se petrece în România. Şi asta deoarece pregătirea pentru intrarea în universul IA în Olanda se face prin cointeresarea tuturor potenţialilor actori interesaţi. Asta înseamnă de la autorităţi centrale şi locale până la firme şi mediul educaţional. Cuvântul de ordine în această ţară este colaborarea, în special pe proiecte, astfel încât toată lumea să aibă de câştigat de pe urma inteligenţei artificiale.
Aşa cum era, din păcate, de aşteptat, prezentarea doamnei van den Heuvel nu a făcut decât să reliefeze cât de multe lucruri mai sunt de realizat în România, o ţară unde termenul colaborare între părţi potenţial interesate are prea puţine valenţe cu găsirea unor soluţii de pe urma cărora să beneficieze toată lumea. Aşa cum subliniau câţiva participanţi la conferinţă, este greu de imaginat cum se poate vorbi despre perspectiva unei economii în universul IA în condiţiile în care încă nu se cunoaşte care este interesul comun al societăţii.
A şaptea ediţie a conferinţei CIO Council a reprezentat şi o premieră absolută. A fost pentru prima dată când în cadrul conferinţei au existat prezentări de produse ale unor firme care au sponsorizat evenimentul. Pentru un eveniment axat în mod tradiţional pe dezbateri şi pe informări de substanţă asupra unor fenomene contemporane, aşa ceva a reprezentat ceva cu adevărat inedit şi rămâne de văzut dacă va constitui punctul de plecare al unei tendinţe de viitor sau nu.



A doua zonă importantă a conferinţei, mai apropiată de realitatea curentă, a fost cea dedicată securităţii cibernetice în perspectiva inteligenţei artificiale. Şi în cadrul acestei părţi a fost evidenţiat rolul automatizării securităţii în condiţiile în care România nu este o ţară scutită de problemele de pe alte pieţe: sofisticarea atacurilor, lipsa tot mai acută a personalului de înaltă calificare etc. Totul în condiţiile exodului de talente care continuă să se manifeste cu putere.
A fost subliniată, în context, importanţa tot mai mare a asigurării confidenţialităţii datelor. Ca membră UE, România este o ţară în care prevederile regulamentului european de protecţie a datelor personale (GDPR) se aplică integral, iar unii vorbitori au subliniat importanţa respectării corecte a prevederilor regulamentului, mai ales în perspectiva unei economii dominate de inteligenţa artificială.
Ca şi la celelalte ediţii, nici această ediţie nu a ajuns la o concluzie clară sau o idee certă legată de ceea ce va însemna economia într-un univers dominat de inteligenţă artificială. A fost mai degrabă un semnal de atenţie legat de nevoia de conştientizare a oportunităţilor şi pericolelor induse de IA într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Rămâne de văzut cât de pregătită va fi România pentru acest viitor care se apropie inexorabil. Şi asta deoarece, până la traiul printre roboţi inteligenţi, România are de rezolvat mai întâi unele chestiuni mult mai lumeşti, cum ar fi găsirea unor platforme de interese sociale comune sau a unor soluţii de colaborare între actorii sociali interesaţi, de la toate nivelurile posibile.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite