Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

CNR, eforturi de promovare și valorizare a expertizei existente în universitățile românești

23 Mai 2019



În anul în care România exercită Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, Consiliul Naţional al Rectorilor din România (CNR) încearcă să contribuie la promovarea învăţământului superior românesc, în paralel cu consolidarea prestigiului României în plan internațional, prin organizarea sau printr-o prezență activă în cadrul celor mai relevante evenimente din domeniul învățământului superior. În paralel, CNR susține intensificarea procesului de internaţionalizare a învăţământului superior românesc, continuând eforturile de deschidere și de racordare la trendurile internaționale. Deschiderea către o cooperare globală, cu teme şi mize majore, oferă o perspectivă solidă de evoluție a învățământului superior românesc. Conturarea unui sistem educaţional naţional bazat pe viziune, competență, coerență şi stabilitate este un obiectiv fundamental al preşedintelui CNR, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în 2014-2015 şi preşedinte ales, din 2017, al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF). Împreună cu rectorii universităților autohtone, președintele CNR încearcă să consolideze o echipă unită în jurul unor idei, valori şi instrumente de acţiune adaptate dinamicii societăţii moderne.

Cum arată agenda europeană a CNR în anul în care România deţine preşedinţia Consiliului UE? Care sunt iniţiativele şi temele semnificative pe care CNR le propune societăţii româneşti şi europene în acest an de referinţă?

CNR a gândit o campanie special dedicată punerii în valoare a învăţământului superior românesc, desfăşurată în acest an pe două paliere reprezentative: cel al evenimentelor internaţionale organizate în România şi cel al evenimentelor internaţionale la care CNR va participa în acest an în afara țării. Toate aceste evenimente aşează România pe un loc binemeritat în peisajul internaţional al învăţământului superior, conform cu tradiţia şi expertiza sa. Astfel, pot fi asigurate premize favorabile pentru valorificarea potenţialului şi resurselor existente în universităţile româneşti.

Am reuşit să atragem în România organizarea unor evenimente de anvergură mondială în domeniul educației. Miniștrii ai Educației şi rectorii celor mai prestigioase universități din Europa și ASIA, alături de reprezentanții asociațiilor internaționale ale studenților s-au reunit începând cu data de 11 mai în România, la Bucureşti, țara noastră fiind gazda celei de a 7-a Conferințe a Miniștrilor Educației din Asia și Europa (ASEM) - eveniment organizat sub egida Președinției românești a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul este unul cu totul special, reunind la București reprezentanții asociațiilor internaționale ale studenților, precum și cele mai relevante rețele academice la nivel internațional: EUA – Asociația Europeană a Universităților, IAU - Asociația Internațională a Universităților, ASEAN - Asociația Universităților din Asia de Sud-Est, APRU - Asociația Universităților din Asia - Pacific și AUF - Agenția Universitară a Francofoniei, alături de CNR - Consiliul Național al Rectorilor din România. Pentru ţara noastră este o oportunitate unică de a avea la Bucureşti miniştri şi rectori de pe cele două continente, adică pe toţi decidenţii şi actorii de calibru din învăţământul superior european şi asiatic.



Un al doilea eveniment marcant va fi întâlnirea 17+1 a miniştrilor Educaţiei din țările Europei Centrale și Orientale + China, ce va avea loc la Timişoara în perioada 17-18 mai, ocazie cu care vom avea şi o reuniune a CNR şi vom sărbători 75 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Vest din Timişoara (UVT).



Al treilea eveniment extrem de important pe care am reuşit să-l atragem în România va avea loc în perioada 18-21 iunie şi este intitulat Initiative pour le développement numérique de l’espaces universitaire francophone (IDNEUF). Evenimentul beneficiază de înaltul patronaj al Președintelui României. 54 de miniştri ai educaţiei din ţările francofone vor fi prezenţi la Bucureşti pentru a dezbate necesitatea informatizării sistemului universitar şi a accelerării procesului de digitalizare, prin crearea de biblioteci şi campusuri virtuale, menite să devină surse libere de informare în lumea francofonă.

În afara țării, CNR va fi prezent la cele mai reputate manifestări mondiale din domeniul învăţământului superior. În perioada 26-31 mai, sub egida CNR, 24 de universităţi româneşti şi reprezentanţii MEN, UEFISCDI şi ANPCDEFP participă cu un pavilion naţional intitulat Study in România la Conferinţa şi Expoziţia Anuală NAFSA de la Washinghton. Acesta este cel mai important eveniment din higher education la nivel global. Cel de-al doilea eveniment de anvergură în domeniul învăţământului superior la care vom fi prezenţi va fi reuniunea EAIE, ce se va desfăşura în perioada 24-27 septembrie la Helsinki. După edițiile din 2017, Sevilla, și 2018, Geneva, este cel de-al treilea an in care universitățile românești vor avea o prezență unitară, de mare vizibilitate, sub deviza Study in Romania.

CNR împreună cu Casa Regală va efectua în Turcia, în luna septembrie, şi în Israel, în luna noiembrie, două vizite care vor presupune întâlniri bilaterale între universităţile din România şi cele din aceste ţări. Mai există şi o serie de acţiuni organizate împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, instituţie cu care CNR are un parteneriat de susţinere reciprocă: universităţile româneşti contribuie cu propria expertiză şi cu propriile resurse la atingerea obiectivelor de ţară ale României, iar MAE facilitează prezența universităţilor româneşti pe plan internaţional prin intermediul reprezentanțelor diplomatice. În anul 2019 sunt planificate acţiuni în Liban, Tunisia, Iordania, Maroc şi Egipt.

La toate aceste manifestări şi întâlniri strategice, care va fi mesajul principal pe care îl veţi transmite reprezentanţilor elitei academice din întreaga lume?
Din perspectiva CNR, dar și AUF, vom promova cele trei concepte cheie: calitatea, angajabilitatea şi dezvoltarea. Calitatea în educaţie, în cercetarea ştiinţifică şi în guvernanța universităţilor. Creşterea angajabilității prin consolidarea parteneriatului dintre mediul academic şi cel economic, în vederea împlinirii aspiraţiilor absolvenţilor de a-şi găsi cea mai potrivita cale de dezvoltare profesională şi a aşteptărilor angajatorilor de a beneficia de angajaţi cât mai competenți. Cea de-a treia provocare se referă atât la dezvoltarea personală, cât şi la cea instituţională şi, în ultimă instanţă, la cea a fiecărei naţiuni, și are in vedere consolidarea rolului universităților ca motor al dezvoltării locale și regionale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite