Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Agenda de Cercetare pentru Marea Neagră, un obiectiv strategic al României şi Europei

23 Mai 2019



În perioada 8-9 mai, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, a avut loc Conferința „Dezvoltare durabilă la Marea Neagră", un eveniment oficial de rang înalt, organizat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geo-ecologie Marină – GeoEcoMar, sub auspiciile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, susținut de Comisia Europeană și de Ministerul Cercetării și Inovării (MCI). Cu această ocazie a fost lansată Agenda Strategică pentru Cercetare și Inovare la Marea Neagră, un document de referinţă pentru următorii zece ani, care susţine planuri integrate de cunoaştere aprofundată a Mării Negre, de înţelegere a dinamicii sale, de găsire de soluţii curate de exploatare a resurselor sale, fără afectarea calităţii mediului marin. Concomitent se urmăreşte materializarea conceptului de blue growth şi dezvoltarea unei societăţi durabile în regiunea Mării Negre.



Conferința şi-a propus să sporească gradul de conștientizare privind importanţa cercetării științifice în zona Mării Negre, precum și cercetarea marină în Europa în general, şi, dintr-o perspectivă extinsă, construirea unei societăţi durabilă și inovatoare în jurul Mării Negre. În acest sens, Conferința a reunit toate părțile interesate cu rol activ în construirea unei societăți durabile și inovatoare în regiunea Mării Negre. Alături de comunitățile științifice și academice, la Conferință au participat reprezentanți din toate țările riverane Mării Negre, interesaţi să dezvolte legătura între Europa și Asia, factori de decizie politică, cadre universitare, profesioniști, comunități locale, ONG-uri și oameni de afaceri, interesaţi să dezbată şi să planifice acţiuni viitoare. La conferinţa au fost prezenţi conducătorii celor mai importante proiecte marine din Europa, care au venit cu idei, exemple de bună practică şi modele menite să crească înţelegerea Mării Negre şi valorificarea resurselor sale.

O parte din viitorul comun al Europei
Evenimentul a explorat oportunităţile şi provocările existente în zona Mării Negre din mai multe perspective: ştiinţifică, economică, socială ori culturală. John Bell, reprezentantul comisarului european pentru Cercetare, a susţinut că Marea Neagră este o parte din viitorul comun al Europei: „Marea Neagră este un bazin unic, care face parte dintr-un istoric şi un patrimoniu vechi, care oferă foarte multe ocazii pentru dezvoltare economică şi bunăstare pentru toţi cei care locuiesc aici şi care depind direct sau indirect de Marea Neagră. Ne aflăm în situaţia în care avem o datorie tot mai mare în ceea ce priveşte Mare Neagră, deoarece stabilitatea şi posibilitatea ca Marea Neagră să fie folosită la fel de către moştenitorii noştri este tot mai mică. Avem nevoie de o planetă sănătoasă şi de mări sănătoase (...) În ceea ce privește viitorul cooperării la Marea Neagră, este momentul ca oamenii de ştiinţă să facă o schimbare, astfel încât să putem să folosim cât mai bine resursele planetei noastre. Totul se poate face în acest cadru al cercetării şi dezvoltării. Cercetarea şi inovarea pot să joace un rol esenţial în crearea unei economii albastre, curate, mai bune la nivel mondial. Principalul mesaj al lui Carlos Moedas (comisarul european pentru Cercetare - n.r.) este că putem să dezvoltăm această cooperare la Marea Neagră, care este pentru noi un angajament strategic".

Debutul unei noi etape de cooperare europeană
Marea Neagră reprezintă un obiectiv strategic pentru România, de-a lungul timpului fiind implementate în această zonă proiecte menite să sprijine dezvoltarea şi consolidarea ariei. Facilitator al comerțului şi al schimburilor culturare, bazinul Mării Negre poate deveni, prin aplicarea unor măsuri susţinute şi în concordanţă cu priorităţile şi politicile europene, un incubator al cercetării şi dezvoltării în domeniul maritim şi nu numai. În aceste condiţii, Conferinţa „Dezvoltare durabilă la Marea Neagră" - SUST-BLACK, creează premisele identificării unei direcţii de intervenţie în ceea ce priveşte dezvoltarea şi cercetarea în această zonă, prin lansarea Agendei Strategice pentru Cercetare și Inovare la Marea Neagră.

Agenda Strategică pentru Cercetare și Inovare la Marea Neagră a fost realizată ca urmare a unui proces ce a prevăzut consultarea şi lucrul în echipă a cercetătorilor din statele riverane şi din Republica Moldova, împreună cu experţi din Uniunea Europeană, proces ce s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani şi a fost sprijinit de Comisia Europeană. Astfel, documentul are la bază patru piloni de acţiune, fiind vorba despre gestionarea provocărilor fundamentale în domeniul cercetării în regiunea Mării Negre, dezvoltarea de produse, soluții și clustere pentru creștere „albastră”, construirea de infrastructuri-cheie în domeniul cercetării şi educația - dezvoltarea de capabilități.

„Agenda Strategică pentru Cercetare și Inovare la Marea Neagră este un document de orientare pentru următorii zece ani în ceea ce priveşte intervenţiile în acest bazin. Mai mult, pentru a pune în aplicare acțiunile prevăzute în acest document, trebuie să lucrăm în echipă, fie că vorbim despre Uniunea Europeană, despre organizaţii internaționale sau despre alte ţări şi regiuni aflate în afara spaţiului comunitar. Pentru a realiza acest lucru, va fi creat un Grup Tehnic care să urmărească continuarea lucrărilor privind mecanismele de implementare, în beneficiul tuturor statelor implicate”
, subliniază Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării şi Inovării.

După cum s-a menționat în cadrul reuniunii informale a miniștrilor cercetării, care a avut loc la București pe 3 aprilie 2019, Marea Neagră merită aceeași atenție ca Marea Mediterană și Marea Baltică, fiind una din graniţele Uniunii Europene și reprezentând un bogat patrimoniu cultural. Pornind de la aceste realităţi, ministrul Nicolae Hurduc consideră că este o responsabilitate comună dezvoltarea de noi tehnologii pentru a extrage resurse care ar putea alimenta Uniunea Europeană şi pentru a consolida cercetarea-dezvoltarea din această arie: „Este momentul ca Marea Neagră să se bucure şi de cooperarea oamenilor de ştiinţă, inovatorilor, care să lucreze împreună pentru binele comun. Prin lansarea Agendei Strategice pentru Cercetare și Inovare, cu ocazia conferinţei SUST-BLACK, facem primii pași efectivi pentru trasarea liniilor directoare privind cercetarea şi inovarea în următoarea perioadă în acest spaţiu. Vom forma echipe comune de lucru la nivel european şi vom stabili priorităţi în ceea ce priveşte studiile de biosferă şi de protejare a ei în contextul exploatărilor de zăcăminte naturale. Vom continua şi studii deja începute legate de speciile pe cale de dispariţie. Sturionul de exemplu este o specie care are mari probleme, din cauza poluării de pe Dunăre, iar studiile iniţiate vizează refacerea biosferei, astfel încă aceşti peşti să poată fi salvaţi. Pe de altă parte, bazinul Mării Negre este interesant nu doar din punct de vedere al biosferei, ci şi pentru resursele sale energetice foarte importante. În afară de gazul metan şi petrolul care se exploatează în acest moment, sunt zăcăminte importante de gaz hidrat care ar putea asigura consumul României pentru o periodă cuprinsă între 40 şi 60 de ani. Lărgim astfel aria de cercetare din zona Mării Negre şi vom începe împreună cu partenerii europeni să studiem procedee de extracţie a acestor zăcăminte de gaz hidrat. Punerea la punct a tehnologiei de exploatare va necesita cercetări intense pentru a putea valorifica aceste resurse…”, afirmă Nicolae Hurduc.

Demnitarul român apreciază că viitorul Program Cadrul de Cercetare al Uniunii Europene, Horizon Europe, va ţine cont de ideile şi recomandările formulate în Agenda Strategică, fiind posibilă şi organizarea de competiţii de proiecte dedicate Mării Negre. „Această direcţie de cercetare a Mării Negre va deveni însă prioritară pentru Ministerul Cercetării şi Inovării din România şi pentru Guvern”, concluzionează ministrul Nicolae Hurduc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite