Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA, partenerul inovativ al agenților economici

23 Mai 2019



În perioada 23-24 mai 2019, INCDIE ICPE-CA a prezentat în cadrul unui workshop de transfer tehnologic oferta de produse, tehnologii și servicii cu care vine în întâmpinarea nevoilor agenților economici. De altfel, institutul se distinge în rândul INCD-lor din România tocmai prin capacitatea sa deosebită de a rezolva problemele mediului economic. ICPE-CA este în topul institutelor conectate la solicitările pieței, efectuează cercetări pentru aceasta și pune ulterior la dispoziția beneficiarilor aplicații inovative care susțin și accelerează afacerile. Prezentăm în articolul de față o parte dintre soluțiile dezvoltate de ICPE-CA în ultimii ani.

Microfire metalice izolate în sticlă

Aceste produse, dezvoltate în departamentul de Materiale Magnetice şi Aplicaţii, precum şi unele aplicaţii ale acestora în materiale funcţionale fac obiectul unor brevete de invenţie înregistrate la OSIM: „Microfir metalic pentru ţesături de ecranare electromagnetică”, brevet de invenţie nr. 126211/2015, „Hârtie securizată cu detectare şi validare electronică”, brevet de invenţie nr. 126675/2015.

Ideea realizării acestui ultim produs a fost generată de creşterea continuă a gamei de produse falsificate. Astfel, a devenit necesară implementarea unor elemente de securizare, care să fie foarte dificil de contrafăcut şi foarte uşor de detectat de aparatele de control, şi stabilirea de tehnologii de producţie a acestor elemente de securizare. În acest context, ideea proiectului propus de ICPE-CA, de a proiecta şi dezvolta noi elemente de securizare, pornind de la o nouă clasă de materiale avansate – cea a microfirelor izolate în sticlă - a rezonat cu nevoile mediului industrial.



Avantajele securizării cu microfire sunt: posibilitatea identificării de la distanţă, stabilitatea proprietăţilor magnetice, chiar şi la temperaturi ridicate şi medii corozive, gama largă de temperaturi la care operează, stabilitatea la ecranare (chiar şi codurile ecranate cu panouri metalice pot fi citite), stabilitatea la acţiuni mecanice şi, nu în ultimul rând, dimensiunea redusă a microfirelor şi consumurile mici.

Propunerea ICPE-CA a fost promovată în cadrul proiectului FIRMAGIC. Consorțiul a fost coordonat de ICPE-CA, a reunit doi parteneri industriali: SC Medapteh SRL Bacău şi SC CEPROHART SA Brăila, şi s-a dovedit un real succes în ceea ce priveşte transferarea unui rezultat al cercetării româneşti în industrie. La momentul actual, după aproape 9 ani de la finalizarea proiectului, firma CEPROHART, căreia i s-a transferat tehnologia de securizare a hârtiei, produce sortimente de hârtie securizată, atât pentru consumul intern, cât şi pentru export. Imprimeria Naţională este unul din principalii clienţi pentru hârtia securizată cu microfire feromagnetice, pe care o utilizează la realizarea banderolelor sticlelor de băuturi alcoolice sau a timbrelelor pentru pachetele de ţigări.

În prezent, departamentul Materiale Magnetice şi Aplicaţii promovează împreună cu firma MEDAPTEH o nouă generaţie de elemente de securizare, care să ofere şi posibilitatea codificării magnetice a informaţiilor.

Contacte electrice sinterizate

Cu o tradiţie în domeniul materialelor de contact electric de peste 55 ani, ICPE-CA a dezvoltat de-a lungul anilor, în cadrul unor programe complexe sau prin contracte directe cu beneficiari industriali, diverse clase de materiale de contact pentru realizarea de contacte electrice sinterizate pentru aparataj electric de comutaţie de joasă, medie şi înaltă tensiune.



Activităţile de cercetare industrială şi dezvoltare experimentală au condus la realizarea unei game largi de loturi experimentale şi prototipuri certificate de contacte electrice sinterizate de diverse compoziţii chimice şi tipodimensiuni, cu proprietăţi performante, care în decursul timpului s-au concretizat în producţie pilot în cadrul institutului şi în fabricaţie industrială la SC Electroaparataj SA Bucureşti şi SC Sinterom SA Cluj-Napoca. Dintre alţi beneficiari industriali amintim: SC MAIRA MONTAJ SRL Bucureşti, SC Saturn SA Alba Iulia, SC S&M EXIM SRL, ICMET Craiova, SC Electroaparataj Tracţiune SRL Grupul Industrial Electrocontact Botoşani, SC Filiala ICEMENERG - Service SA Bucureşti etc.



Tags: ICPE-CA, inovare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite