Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA, partenerul inovativ al agenților economici

23 Mai 2019




Testarea în condiții reale de exploatare a prototipurilor certificate de contacte electrice elaborate de ICPE-CA a condus la atingerea Nivelului de Maturitate Tehnologică TRL7, produsele fiind fezabile introducerii în fabricație și implementării pe piață de către ICPE-CA. Prototipurile elaborate au fost certificate prin documentații tehnice de validare a tehnologiilor de obținere. Cercetările s-au concretizat prin publicarea unui număr semnificativ de articole ştiinţifice în jurnale cotate ISI sau BDI, precum şi cu numeroase brevete de invenţie (CBI) înregistrate la OSIM.

Determinarea anduranței termice a materialelor de uz electrotehnic
Departamentul de Caracterizări Materiale şi Produse pentru Inginerie Electrică şi Energetică furnizează transfer de cunoştinţe şi susţine activităţi de testare şi evaluare a diferitelor materiale şi produse prin intermediul unui ansamblu experimental complex ce oferă informaţii privind structura, compoziţia chimică şi comportarea termică a acestora. Proiectul de succes al ICPE-CA „Modernizarea infrastructurii destinată promovării potenţialului de cercetare în inginerie electrică pentru aplicaţii în ariile tematice economice prioritare ale României ca ţară membră UE - PROMIT“ se concretizează astăzi prin răspunsul rapid oferit beneficiarilor economici în domeniul testării şi dezvoltării de noi materiale şi produse. ICPE-CA susţine dezvoltarea şi/sau imbunatirea calităţii produselor dezvoltate de agenţi economici precum SC CERMAX 2000 PATENS SRL, SC ORKLA FOODS ROMÂNIA SA, SC GREEN WEEE INTERNATIONAL, STOREX Technologies SRL.

Având expertiza câştigată sub acreditarea RENAR pe parcursul a peste 10 ani, Laboratorul de analiza comportării termice a produselor şi materialelor din cadrul departamentului a dezvoltat şi fructificat capabilităţile instrumentale de analiză termică în scopul determinării anduranţei termice a diferitelor materiale de uz electrotehnic. Întrucât standardul CEI 216 implica testarea la îmbătrânire termică accelerată a materialelor polimerice electroizolante pe parcursul a cca. 10-12 luni de experimentări, specialiştii ICPE-CA au pus la punct o metodă mai rapidă, care permite scurtarea experimentărilor necesare predicţiei duratei de viaţa termică la doar 3-4 luni, utilizând analiza cinetică a degradării termice şi/sau termooxidative a materialelor polimerice. Astfel, se înlătură nu numai impedimentele legate de timpul de testare, dar sunt rezolvate şi o serie de probleme legate de determinarea mecanismului proceselor heterogene complexe şi parametrilor cinetici neizotermi corespunzători, efectul de compensare în cinetica neizotermă. Această metodă a fost dezvoltată ca necesitate a evaluării stabilităţii materialelor polimerice electroizolante ce fac parte din echipamentele din Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă, dar şi pentru determinarea anduranţei pentru calificarea cablurilor produse de SC IPROEB SA Bistriţa.

„Os sintetic” pentru implantologie
Produsul granular PG β-TCP este un dispozitiv medical de regenerare osoasă, recomandat pentru umplerea defectului osos şi augmentarea osoasă cauzate de traumă, infecţie sau extirparea unei tumori.



Este un produs cu nano şi microporozitate, biocompatibil (ne-citotoxic) și bioresorbabil: este înlocuit treptat de osul nou format. PG- β-TCP este un produs 100% sintetic, fără risc de transmitere de boli, nu necesită re-intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea produsului, este osteoconductiv: permite dezvoltarea de os biologic şi condiţii favorabile pentru vindecare, și radio-opac: permite vizualizarea în timpul şi după operaţie.

PG-β-TCP se recomandă pentru chirurgia orală şi implantologie, în aplicaţii de umplere şi reconstrucţie a defectelor osoase: ridicare de sinus, umplerea defectelor alveolare după extracţie şi după osteotomii corective. Beneficiarii sunt cabinetele medicale cu profil de chirurgie maxilo-facială şi implantologie.

Soluții inovative de turbine hidrocinetice

Pentru o caracterizare experimentală detaliată, în cadrul ICPE-CA se pot realiza și testa modele experimentale de rotoare hidrocinetice la scară redusă, cu ax orizontal sau vertical.



Folosind tehnologia printării 3D, se pot realiza atât rotoare, cât și intubaje pentru turbine hidrocinetice ce se pot testa pe standul experimental în vederea determinării parametrilor caracteristici pentru rotoarele încercate care să permită realizarea de grafice Cp = f(λ), P=f(n), în scopul validării modelelor de calcul numeric și a predicției cu privire la puterea furnizată de turbine cinetice cu diferite modele de intubaje și la diferite poziții caracteristice.

Domeniul de aplicabilitate vizează conversia energiei cursurilor de apă și este de actualitate, în contextul epuizării surselor convenționale și a necesității tot mai stringente de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Rezultatele obținute în ceea ce privește puterea extrasă pentru modele experimentale la scară redusă pot fi extrapolate pentru determinarea puterii furnizată de o instalație de producere a energiei electrice la scară reală.



Tags: ICPE-CA, inovare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite