Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluțiile fintech deblochează banii IMM-urilor

23 Mai 2019



Facturile cu termene de plată de 90-120 de zile reprezintă o problemă curentă pentru majoritatea companiilor mici și mijlocii din România. Tehnologia poate elimina însă blocajele financiare, prin facilitarea accesului IMM-urilor la serviciile de factoring dedicate. Start-up-ul Instant Factoring a reușit să facă acest lucru deja pentru 500 de companii locale, iar numărul lor continuă să crească.

În doar un an de activitate, Instant Factoring, primul start-up fintech românesc de factoring online, a adunat peste 500 de clienți, a câștigat două premii – „Startup of the Year“ și „Best Fintech Startup“ – și a atras o finanțare de 1,5 milioane de euro din partea unui fond de investiții american.

La asemenea rezultate, planurile pentru al doilea an sunt pe măsură. Dar până să vorbim despre viitor, haideți să aruncăm o privire asupra „ingredientelor“ acestei rețete care s-a dovedit de succes.

1 – O nișă de piață neocupată

Pentru a înțelege cum a fost posibilă o evoluție atât de rapidă, este necesară o mică incursiune în domeniul de activitate: factoringul. Adică, procesul prin care o entitate – reprezentată în general de o instituție financiar-bancară – achiziționează de la o companie o creanță, respectiv o factură scadentă.

Până aici nimic nou, factoringul se practică în România de ani buni. Numai că astfel de servicii sunt oferite cu precădere de către bănci. Ceea ce înseamnă din start că un potențial client trebuie să fie pregătit să parcurgă un maraton birocratic – să se ducă la bancă, să depună dosarul, să mai aducă acte de completare și să aștepte până când banca își dă verdictul: aprobă sau nu cererea.

Problema este că o companie de dimensiune medie sau mică presată de nevoia de a obține cât mai repede lichidități din facturile pe care le are de încasat nu își permite să aștepte până când banca aprobă sau nu să îi finanțeze cererea. Pe de altă parte, nici să stea după debitor nu prea îi este la îndemână, pentru că durata medie de încasare a unei facturi în România era, la sfârșitul anului 2017, de 112 zile. Adică aproape trei luni!

Și sunt multe companii în România care se confruntă cu asemenea situații: peste jumătate de milion au o cifră anuală de afaceri de până în 500.000 de euro și orice sincopă financiară le poate crea probleme reale în derularea business-ului.
Aici a apărut oportunitatea de piață pe care Instant Factoring a speculat-o: oferirea de servicii de factoring către IMM-uri-uri și societăți antreprenoriale. O plajă de potențiali clienți pe care băncile, în general, nu o adresează pentru că, având în vedere procedurile pe care le presupune aprobarea unei cereri, nu este rentabil din punct de vedere economic.

„Misiunea noastră este să ajutăm micile companii să se dezvolte prin oferirea accesului la finanțare. Și le venim în ajutor încă din faza de început, atunci când îi doare cel mai mult. Avem foarte mulți clienți care sunt start-up-uri, companii care s-au înființat în 2018 sau chiar în 2019 și care nu au un bilanț sau, dacă au unul, în el nu se află decât cifre care nu au niciun sens. Dar care muncesc, sunt serioase și au facturi emise către parteneri mai mari. Ori, cu cât ai parteneri mai mari, cu atât ei vor trage de termenele de plată. Sunt companii multinaționale care au ca politică de grup – în toată lumea, nu doar în România – să efectueze plățile la 90-120 de zile. Aici însă intervenim noi: îi ajutăm să își încaseze banii rapid și să nu mai aștepte nici măcar o zi. Practic, le oferim acces la finanțare prin lichidizarea facturilor încă de la momentul emiterii“, explică Cristian Ionescu, Chairman Instant Factoring.

2 – IT-ul face diferența
Al doilea ingredient al rețetei Instant Factoring este tehnologia. O componentă esențială a business-ului, pentru că riscurile în factoring trebuie analizate și evaluate, iar acest lucru necesită timp și efort.

Aici intervin în „ecuație“ Zitec, o companie Naspers cu peste 200 de dezvoltatori software și 350 de proiecte realizate în 15 țări, și Alexandru Lăpușan, CEO și fondator Zitec, dar și membru în board-ul Instant Factoring. Care s-a alăturat cu entuziasm proiectului fin-tech pentru că: „Mi-a plăcut din start la Instant Factoring, spre deosebire de alte proiecte în care eu personal sau Zitec am investit, faptul că tehnologia poate să facă o diferență foarte mare. Sunt companii care au putut să își dubleze cifra de afaceri cu ajutorul Instant Factoring.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite