Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluțiile fintech deblochează banii IMM-urilor

23 Mai 2019




Platforma tehnologică dezvoltată de Zitec permite clienților să depună online în 10 minute cererea de finanțare, să primească decizia în doar două ore, iar suma aferentă să le fie transferată în cont în maximum 24 de ore.

Pentru atingerea acestui interval de timp foarte scurt, platforma Instant Factoring utilizează automatizări pentru întocmirea unui scoring financiar atât pentru potențialii clienți, cât și pentru debitorii propuși pentru factoring, accesând diferite baze de date care includ declarațiile financiare ale companiilor, precum și incidentele de plăți, Arhiva Electronică de Garanții Mobiliare sau alte baze de date.

„Avem un model de rating dezvoltat intern, pornind de la consultări în timp real ale unor baze de date publice cu informații financiare, dar și calitative despre companii, ceea ce ne permite să luăm decizii automate pentru acordarea sumelor mici, iar pentru sumele care depăsesc un anumit nivel este nevoie de aprobarea clasică. Confirmarea facturilor cu debitorii este principalul factor de înlăturare a suspiciunilor de risc, iar aceasta se efectuează tot cu ajutorul platformei în cele mai multe cazuri. Totodată, am dezvoltat o tehnologie bazată pe blockchain, pe care o folosim deocamdată intern, prin care înscriem în Ethereum facturile cesionate de client către Instant Factoring, pentru a face opozabilă tranzacția față de terți“, ne-a detaliat aspectele tehnologice Adina China-Birta, care s-a alăturat echipei Instant Factoring anul acesta, în postura de Country Manager.

3 – Experiența echipei operaționale

Instant Factoring este un start-up, însă experiența echipei operaționale din spate este solidă:
• Cristian Ionescu are peste 15 ani de experiență în factoringul și asigurarea creditelor și a fost CEO Coface în Europa Centrală și de Est;
• Alexandru Lăpușan are peste 20 de ani de experientă în domeniul IT, este CEO și fondator Zitec și investitor individual cu experiență globală;
• Adina China-Birta are peste 15 ani de experiență în creditare și factoring pentru IMM-uri și implementare de programe de finanțare.
• Cosmina Pîrlea are experiență în marketing digital și management de proiect în domeniul farmaceutic, biotehnologie și FMCG în Europa de Vest.
• Piotr Swieboda are peste 15 ani de experiență în Venture Capital, finanțe corporatiste, fonduri speculative și M&A.
• Este explicabil deci de ce „factorul uman“ joacă un rol-cheie în succesul Instant Factoring.

Înapoi la viitor

După cum se poate vedea, Instant Factoring deține ingredientele necesare unui succes de durată pe piața locală, și nu numai. Prin urmare ne putem întoarce la planurile de viitor.

Care sunt ambițioase: după ce anul trecut a acordat 1.930 de finanțări, în valoare totală de 4 milioane euro, pentru 2019, Instant Factoring își propune o creștere a portofoliului de clienți cu 300%, cu un volum de finanțări de 15 milioane euro.

Cvadruplarea volumului de finanțare va fi asigurată pe de o parte prin creșterea numărului de clienți, iar pe de alta prin cea a valorii medii a facturii, care nu va depăși însă 2.500 de euro per factură în 2019. Compania finanțează deja facturi pentru companii cu debitori în Belgia, Danemarca, Austria, Italia, Spania etc. și se poate extinde și către alte zone geografice, precum America Latină sau Orientul Mijlociu, însă procesul de aprobare necesită o durată mai mare.

Pentru atingerea obiectivelor anunțate, Instant Factoring preconizează și o diversificare a produselor financiare oferite prin factoring de export – primele tranzacții au fost realizate deja – și reverse factoring, urmate de lansarea unor produse de micro-creditare (cel mai devreme în a două jumătate a acestui an).

Planurile pe termen lung prevăd și extinderea operațiunilor pe piețele externe, într-o prima fază fiind vizate Croația, Serbia, Polonia, Bulgaria și Ungaria, pentru ca până în 2023 să fie derulate operațiuni în 10 piețe europene, prin parteneriate cu jucători locali în managementul riscului.



Tehnologia susține creșterea

Nu în ultimul rând, pe lista de obiectivelor Instant Factoring se află automatizarea în timp real a fluxurilor financiare, astfel încât, după avizare, clientul să primească banii în cont în câteva secunde.

Pentru aceasta se are în vedere folosirea tehnologiilor de RPA la integrarea cu anumiți parteneri, în special pentru cazurile în care integrările nu pot fi realizate prin intermediul API-urilor.

O altă zonă tehnologică de interes pentru Instant Factoring este utilizarea Machine Learning pentru a prevedea anumite evenimente, cum ar fi incidentele de plată sau insolvențele.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite