Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluțiile fintech deblochează banii IMM-urilor

23 Mai 2019




„Din păcate, în momentul de față, volumul nostru de date este insuficient cantitativ pentru a putea folosi eficient Machine Learning, dar sperăm ca în viitorul apropiat să avem rezultatele dorite. Pe măsură ce va crește numărul de solicitări, procesele de Machine Learning vor deveni eficiente și vor ajuta la creșterea sumelor pentru care deciziile de finanțare se iau automat. Mai mult, ne va ajuta și citirea automată a documentelor, facturilor sau efectelor de plată, care încă se procesează uman. Ne dorim integrarea cu platforme de facturare, astfel încât clienții să aibă posibilitatea să aplice pentru finanțarea facturii direct în platformă, în momentul emiterii acesteia. Accesarea sistemelor contabile ale clienților în ceea ce privește conturile de client și furnizori, dar și informațiile din conturile bancare ar putea accelera dezvoltarea factoringului. Deocamdată, acest lucru este însă destul de departe de realitatea din România, dar ne dorim și ne propunem să ajungem acolo. Cu cât companiile vor vedea și vor înțelege beneficiile acestei deschideri, cu atât nivelul de penetrare al factoringului în economie va crește, nu doar pe segmentul de client micro, ci și pentru jucătorii clasici de factoring, cum sunt băncile“, explică Adina China-Birta.

Apetitul pieței

Viitorul sună bine, dar rămâne o întrebare: este apetitul tehnologic al IMM-urilor locale într-atât de mare încât să susțină creșterea preconizată de Instant Factoring?

Pentru a nu lasă loc speculațiilor, am apelat și de această data la expertiza noului Country manager al companiei: „Am avut peste 3.000 de solicitări de finanțare în primul an de activitate, dintre care am finanțat aproximativ 500 de companii. Lunar, peste 50% dintre clienți sunt activi și plasează facturi în platformă, iar numărul lor este în creștere. Din ce în ce mai multe companii știu să folosească tehnologia pentru afacerile lor și nu este deloc greu să creezi un cont pe platforma noastră și să urci o factură, mai ales că procesul durează pană în 10 minute. Desigur, mai sunt și clienți care au nevoie de îndrumare la fiecare pas și care beneficiază de suportul nostru telefonic în accesarea platformei. Acest lucru dovedește că și cei care nu au abilităti digitale au interes să treacă peste acest mic disconfort pentru a plasa cereri. În plus, am observat că și clienții mai puțin prietenoși cu zona digitală au revenit atunci când au avut nevoie. Din feedback-ul pe care îl avem, clienții apreciază ușurința în accesarea finanțării de la Instant Factoring și a platformei.“

Impactul social
Deși poate părea prematur să vorbim despre impact social în cazul unui start-up cu doar un an vechime, acesta se prefigurează din ce în ce mai consistent. Și este vizibil cu fiecare finanțare pe care Instant Factoring o acordă unei companii, care astfel își poate plăti la timp salariile, furnizorii, se poate dezvolta și, mai ales, își poate continua activitatea.

Până în prezent, peste 500 de companii au resimțit în mod direct acest efect, numărul lor crește, iar potențialul pieței este foarte mare.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite