Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ce tendințe se prefigurează pe piața centrelor de date din România

24 Mai 2019




În primul rând, din proiectele „Green field“ – chiar dacă sunt încă puține, la dimensiunea pieței locale contează.

În al doilea rând, din extinderi. Potrivit estimărilor Tema Energy – care are la activ peste 30 de Data Centere livrate la cheie în ultimii 12 ani și mai mult de 80 de proiecte de retehnologizare – anul trecut au fost adăugați peste 3.200 de metri pătrați suprafață utilă și aproximativ 850 de rack-uri, iar puterea electrică consumată suplimentar a fost de circa 5 MW. Conform aceleiași surse, anul acesta creșterile vor fi de cel puțin 2.500 mp și peste 750 de rack-uri, în urma cererilor venite din mediul privat. La care ar trebui să se adauge încă 1.000 mp suprafață utilă și 250-300 de rack-uri din proiectele guvernamentale.



În al treilea rând, din retehnologizări. Chiar dacă aportul lor nu mai este majoritar ca în anii precedenți, procesele de retehnologizare reprezintă o cerere constantă în piață. Pe lista celor mai solicitate upgrade-uri la nivel local se află la momentul actual sistemele de electro-backup și cele de climatizare profesională, instalarea de soluții moderne de depistare și stingere a incendiilor, precum și implementarea de sisteme de Data Center Infrastructure Management (DCIM). „Retehnologizarea are un rol-cheie în prelungirea duratei de viață a centrelor de date“, a explicat Viorel Delinschi, Data Center Operations Manager IBM cu ocazia participării la DataCenter Forum 2019. Un punct de vedere susținut cu argumente practice, centrul de date din complexul OMV Petrom pe care îl operează IBM finalizând anul trecut procesul de upgrade al echipamentelor UPS, precum și înlocuirea gazului inert din sistemul de stingere a incediilor.

Resursa umană, un factor limitator
După cum se poate vedea din estimările prezentate, piața locală își va menține și în 2019 ritmul de creștere de anul trecut. Evoluția ascendentă va acutiza însă o serie de limitări.

Prima dintre ele, și cea mai importantă, este cea a deficitului de personal specializat, o problemă cu care se confruntă întreaga industrie Data Center la nivel mondial. Conform studiului dat publicității de Uptime Institute la finalul anului trecut („2019 Top 10 Data Center Industry Trends“):
• 45% dintre managerii Data Centrelor estimează că lipsa de personal le va limita dezvoltarea în următorii cinci ani;
• 38% se confruntă deja cu dificultăți în găsirea de candidați calificați pentru locurile de muncă deschise;
• 17% întâmpină probleme cu retenția angajaților.

Este o problemă pe care și România o resimte din ce în ce mai acut și unul dintre motivele pentru care Bucureștiul și Clujul au, la momentul actual, cea mai concentrație de centre de date din România: sunt orașele cu cea mai mare cerere de servicii de Data Center, dar și principalele resurse de personal calificat pentru operarea lor.

Media de vârstă în Data Centere este în creștere – nu avem suficienți oameni în România care să acopere nevoile de administrare ale infrastructurilor IT din centre. Practic, toate firmele folosesc tot mai intens tehnică de calcul, dar resursa umană disponibilă e din ce în mai redusă. Pentru a compensa acest deficit de forță de muncă calificată, avem nevoie în Data Centere de automatizare și de structuri reziliente“, a explicat Marian Gheorghe, Telekom România.
Rămâne de văzut însă dacă automatizarea și adoptarea tehnologiilor de Inteligență Artificială în cadrul Data Centerelor vor reuși să compenseze cu adevărat deficitul de oameni.



Tags: Data Center

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite