Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Va fi omul demis de AI?

24 Mai 2019



Când în 1997 computerul Deep Blue l-a învins pe campionul mondial la șah, Garry Kasparov, părea că inteligența artificială a ajuns într-o etapă în care poate depăși omenirea. Această victorie, minimalizată de unii specialiști ai șahului pentru neobișnuit de slaba mutare a maestrului din deschiderea jocului 6, atestă dificultatea de a asocia inteligența cu mașinile. În fapt era semnalul transformării sociale care-și crește continuu viteza și influența astăzi. Un avans al tehnologiei ce pune în discuție capacitatea procesării de informații și luării de decizie a minții umane.

Dincolo de progresele tehnologiei precum machine learning și deep learning ceea ce-i preocupă pe specialiști este impactul pe care deplina dezvoltare a inteligenței artificiale îl poate avea asupra societății. Deoarece zonele de impact sunt multiple merită menționate principalele două dintre acestea în funcție de magnitudinea fiecăreia dintre ele.

Mediul de afaceri
Statisticile despre inteligența artificială în afaceri și tehnologie se schimbă rapid. Fie că este vorba de efectul inteligenței artificiale asupra startup-urilor sau investițiilor, fie de robotică, Big Data, asistenți virtuali, prezentarea pieței sau căutare și recunoaștere vocală, statisticile oferă o mai bună înțelegere a stadiului actual de dezvoltare a inteligenței artificiale și a domeniului său de aplicare.

Așadar, până în 2025 piața globală a inteligenței artificiale este estimată să atingă 60 de miliarde de dolari. Datorită inteligenței artificiale PIB-ul global va crește cu 15,7 trilioane de dolari, în timp ce la nivel de companie poate crește productivitatea cu 40%, potrivit Accenture. Aproximativ 75% din dispozitivele electronice pe care le folosim conțin o formă sau alta de inteligență artificială. Potrivit Google, în 2020 roboții vor fi suficient de inteligenți ca să glumească și chiar să flirteze. De la povestirile despre roboți scrise de Isaac Asimov la roboții zilelor noastre, tehnologia convertește imaginația în realitate.

Astăzi industria comerțului retail a intrat deja în etapa magazinelor cu autoservire și fără plată în numerar, cu oglinzi virtuale ce simulează probarea articolelor de îmbrăcăminte, cu optimizarea stocurilor și analiza fluxului de vizitatori.
Actuariatul industriei de asigurări primește ajutorul inteligenței artificiale pentru identificarea riscurilor, personalizarea prețurilor și asistență client. Industria bancară are ajutorul inteligenței artificiale în prevenirea fraudelor prin învățarea tipurilor de tranzacții frauduloase, acordarea de credite și segmentarea clienților.

Depistarea incidentelor de securitate și timpul accelerat de răspuns se fac mult mai facil cu ajutorul inteligenței artificiale. Industria media va fi afectată prin generarea de conținut automat din compilarea informațiilor accesând mai multe surse, eliminarea știrilor false, analiza datelor, eliminarea subiectivității, analiza de conținut.



Relațiile sociale și democrația

Potrivit unui recent raport al PWC, până în 2030, 38% dintre locurile de muncă din SUA vor fi înlocuite de inteligența artificială sau automatizare. Probabil că în România procentul va fi unul superior. Ce se întâmplă cu aproape jumătate din populația unei țări amenințate de pierderea locului de muncă? Reconversie profesională, venit minim garantat? Într-o lume tot mai tehnologizată soluțiile la aceste provocări nu sunt ușor de găsit. Tot în această lume nu doar relațiile profesionale vor fi afectate, fenomen deja manifest, dar și relațiile personale.

Virtualizarea mediilor de lucru, dar și a interacțiunilor umane schițează un univers de avatare. Se prefigurează să ne vizităm la mari distanțe doar ca personaje virtuale. Școala și spațiul de dezbatere se mută online și perspectiva conducerii se deschide către o lume virtuală guvernată de o inteligență artificială.

Se creează o rețea multistratificată de algoritmi genetici care să interpreteze multietajat informația asemenea unei rețele neuronale capabilă să administreze în mod eficient și fără partizanate. În acest context, ce se va mai alege din sistemul actual de vot, cum va arăta contractul social? Reguli sociale și arhitecturi ale conducerii sau reprezentare consacrate de mii de ani sunt obligate să se reorganizeze sau să dispară.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite