Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Vine apocalipsa AI?

20 Iunie 2019



Numărul adepților convinși că adopția Artificial Intelligence (AI) va schimba în rău viitorul omenirii – în special al pieței forței de muncă – crește. Un studiu realizat recent de Oxford University Center arată că mai bine de o treime dintre cetățenii Statelor Unite cred că AI va avea un impact profund negativ, iar 12% consideră că ar putea duce chiar la extincția rasei umane.

Teama de „Apocalipsa AI“ nu este specifică doar Americii de Nord, ci a afectat întreaga lume, fiind alimentată, pe de o parte, de scenariile și previziunile catastrofice, iar pe de alta de avertismentele publice lansate de Stephen Hawking, Elon Musk sau Noam Chomsky. Care vizează însă, cu precădere, aspectul utilizării AI în zona industriei de armament („military AI arms race“), și nu atât aplicațiile „civile“ ale tehnologiei.

În ceea ce privește evoluția pieței muncii, este dificil de estimat care va fi impactul inteligenței artificiale. Aplicarea raționamentului că adopția noilor tehnologii va genera șomaj în masă nu se aplică automat celei de A Patra Revoluții Industriale. Cercetările realizate de Deloitte în perioada 2001-2015 în Marea Britanie au demonstrat că tehnologia a dus, într-adevăr, la dispariția a peste 800.000 de locuri de muncă, dar a generat alte 3,5 milioane. Și în cazul AI se respectă același model: Gartner preconizează că utilizarea inteligenței artificiale va duce anul viitor la 1,8 milioane de concedieri, dar va contribui și la crearea a 2,3 milioane noi locuri de muncă.

Ca atare, afirmațiile cu privire la impactul catastrofic al inteligenței artificiale trebuie abordate cu prudență. Mai ales că tehnologia este încă departe de a fi atins maturitatea. Murray Shanahan, profesor de robotică cognitivă la Imperial College, Londra, consideră că soluțiile AI actuale nu sunt încă destul de „smart“, cele mai dezvoltate având un nivel de inteligență generală inferior celui unui preșcolar.

Este adevărat, pe domenii de nișă, inteligența artificială surclasează omul în ceea ce privește viteza de analiză a datelor și de identificare a deciziilor adecvate. Însă, în activitățile care presupun interacțiuni complexe, își atinge limitele rapid. De exemplu, ANNABELL, modelul de inteligență artificială (Artificial Neural Network with Adaptive Behavior Exploited for Language Learning) creat pentru a învăța să comunice utilizând limbajul natural, reușește să o facă doar la nivelul unui copil de patru ani. Nici în domeniul abilităților tehnice roboții dotați cu capacități AI nu excelează: cercetătorii de la Nanyang Technological University din Singapore au demonstrat că nu reușesc să asambleze un scaun Ikea. (Proba a fost considerată într-atât de relevantă, încât s-a luat în calcul includerea ei în setul de teste Turing, care determină dacă un robot poate fi considerat cu adevărat inteligent.)

De aceea, la momentul actual, cele mai utilizate aplicații de inteligență artificială sunt, de fapt, cele de tipul Intelligent Automation. Cum sunt, de exemplu, soluțiile RPA (Robotic Process Automation), adoptate pe scară tot mai largă pentru că preiau sarcinile repetitive, de rutină, replicând acțiunile utilizatorului final. În plus, roboții software nu obosesc, nu se uzează, nu fac erori, nu au program de 8 ore, pauze de prânz, zile libere, concedii de odihnă sau medicale și – mai ales – nu cer plăți suplimentare!

Desigur, RPA are mai mult de a face cu automatizarea, decât cu inteligența în sine. Dar, cu ajutorul algoritmilor de Machine Learning, roboții pot fi învățați să recunoască scenarii de lucru și să ia – automat sau nu – decizii pe baza datelor analizate. Pentru aceasta este însă nevoie nu doar de date, ci mai ales de oameni care să ajute „mașinile“ să deceleze modelele și să le „ajusteze“ continuu pentru a le crește nivelul de inteligență. Recentul scandal Amazon demonstrează că până și Alexa, un reper al industriei AI, are nevoie de suport uman pentru a-și îmbunătăți capacitățile. Dar confirmă și verdictul pesimiștilor că „Drumul spre iad e pavat cu intenții bune“.
De aici însă, până la a vorbi de „Apocalipsa AI“,
e cale lungă...



Tags: AI

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite