Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Expansiunea spațiului francofon de cercetare la INCDFM

20 Iunie 2019



Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM) este membru al Agenției Universitare Francofone (Agence Universitaire de la Francophonie www.auf.org ) din 2016, fiind primul INCD din România care a aderat la cea mai mare asociație academică de pe glob.

Agenția Universitară Francofonă, fondată acum mai bine de 60 de ani, are în prezent 909 de entități academice membre din 113 țări. România are 39 de instituții membre, iar biroul regional corespunzător regiunii Europa Centrală și de Est (BECO) este la București. AUF constituie în același timp departamentul de educație și cercetare al Organizației Internaționale a Francofoniei. Având ca forță motoare diversitatea culturală a membrilor săi, și folosind limba franceză ca liant, AUF urmărește 3 obiective principale: 1) creșterea (dezvoltarea) calității educației și cercetării; 2) dezvoltarea de programe care să permită absolvenților o integrare rapidă pe piața muncii; și 3) o implicare solidă în dezvoltarea armonioasă a societății. Pentru realizarea obiectivelor, AUF cooperează cu numeroși operatori economici privați, cu departamentele guvernamentale ale țărilor implicate, cât și cu alte organizații internaționale.




La data de 23 mai 2007, după Sommet-ul Francofoniei de la București din 2006, Guvernul României a publicat ordinul pentru crearea sistemului de burse (durată individuală de 3 luni) de cercetare și perfecționare, doctorale și postdoctorale, denumit programul «Eugen Ionescu». Acest program este adresat tinerilor străini pentru specializare în cadrul instituțiilor românești, membre AUF, agenția fiind desemnată coordonatorul acestui program în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe (pentru mai multe informații: http://www.mae.ro/node/1885?page=2). Până în prezent, aproximativ 70 de aplicanți beneficiază anual de astfel de burse, selecția acestora fiind realizată în mod similar cu cele naționale, calitatea științifică a propunerii de proiect fiind cea care are ponderea cea mai mare în punctajul final obținut în urma evaluării. Numărul aplicanților crește de la an la an, șansele de succes fiind în ultimii doi ani de aproximativ 15%.



INCDFM este prin tradiție un institut francofon. Numeroși cercetători ai institutului au studiat/lucrat (doctorat, post doctorat, stagii prelungite de lucru) la instituții francofone de învățământ sau cercetare (în Franța, Belgia/Valonia, Elveția/EPFL). Prin programele de cercetare disponibile (de exemplu ANCSI-ANR, Hubert Curien/API-Brancusi, ANCSI-Wallonie-Bruxelles International, SCOPES, IFA-CEA) la un moment dat au fost propuse și derulate proiecte bilaterale cu unități francofone.

INCDFM este la a doua sa prezență în programul de burse doctorale și postdoctorale «Eugen Ionescu» în calitate de organizație gazdă. În fiecare an s-au acordat circa 30 de atestate de primire (30 de aplicații pentru stagii la INCDFM), iar în urma evaluărilor au fost finațate 3 bursiere (Maroc, Algeria, Tunisia) în 2017-2018, respectiv 10 bursieri (5 din Maroc, 1 Algeria, 3 Tunisia și 1 Senegal) în 2018-2019.

În 2018, Fundația Cultură și Fizică la Măgurele, INCDFM și universitățile de origine au cofinanțat stagii de 3 luni (2 candidați «Eugen Ionescu» de la Universitatea din Kenitra, Maroc) și 2 stagii de o lună pentru 2 doctorande algeriene. De menționat că un alt absolvent al universității marocane mai sus amintite a participat la un concurs de angajare în institut, dumnealui fiind în prezent asistent cercetare stagiar la INCDFM și student la Școala Doctorală Interdisciplinară a Universității din București. Alți doi candidați marocani au fost selectați și cosponsorizați pentru stagii de 3 luni fiecare în 2019.

Un alt candidat «Eugen Ionescu» nu a renunțat la ideea de a face un stagiu de formare și perfecționare în INCDFM, fiind în acest moment prezent la noi pentru un stagiu de 18 luni, finanțat de Guvernul Algeriei prin Programme National Exceptionnel (PNE) destinat tinerilor doctoranzi.

Temele de cercetare propuse de bursieri sunt dintre cele mai variate, încadrându-se totodată în domeniile de cercetare ale INCDFM: dezvoltarea de noi materiale fotoabsorbante și realizarea de noi celule fotovoltatice, procesarea de tranzistori cu efect de câmp în formă de filme subțiri, sinteza și testarea de noi materiale biocompatibile pentru acoperirea protezelor metalice, obținerea și caracterizarea de noi materiale termomagnetice, termoelectrice sau ferroelectrice, și noi fotocatalizatori. Prezența studenților străini în INCDFM a crescut considerabil volumul de relații de lucru efectuate în limbile franceză și engleză, generând astfel exerciții zilnice de comunicare în limbi de circulație internațională, necesare pentru o dezvoltare europeană, atât pentru cercetătorii români implicați, cât și pentru cei străini.



Tags: Cercetare, incdfm

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite