Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Descentralizarea managementului IT, modificare de paradigmă funcţională

20 Iunie 2019



Un recent studiu publicat de KPMG arată că organizaţiile încep să se deplaseze către descentralizarea managementului IT, iar acest fapt afectează direct liderii IT din organizaţii şi generează ameninţări şi oportunităţi noi. Ca rezultat global, studiul, desfăşurat pe un număr de aproape 4000 de factori de decizie IT din aproape 110 ţări, arată că 63% din companii se declară mulţumite ca IT-ul să fie gestionat în afara departamentului specializat. Vorbim aici doar de companii care dispun de un departament IT structurat.

În acelaşi timp, studiul arată că bugetele aflate sub controlul directorilor IT sunt cele mai mari din ultimii 15 ani. Aproape 60% din cei intervievaţi au declarat creşteri de buget, faţă de cei sub 50% cu un an în urmă. Cum resursele sunt acum alocate în IT în toate departamentele firmelor, parteneriatele dintre departamentele axate pe gestionarea afacerii şi departamentul IT devin mai importante ca oricând. Iar studiul arată că acele firme unde directorul IT este implicat oficial în deciziile tehnologice încep să culeagă roade, precum îmbunătăţiri semnificative ale timpilor de lansare de produse noi pe piaţă (peste 50% din respondenţi).

Companiile care sunt foarte eficiente în utilizarea tehnologiilor digitale, şi care sunt numite „lideri digitali“ în studiu, sunt mult mai axate pe introducerea de schimbări ale produselor şi pe obţinerea de venituri din proiecte tehnologice. Astfel de companii susţin că au rezultate mai bune decât concurenţa în termeni de experienţă a clienţilor, creşteri de venituri, profitabilitate şi experienţă pozitivă a angajaţilor. Cheia aici, conform autorilor studiului, constă în crearea unei funcţiuni de guvernanţă trans-departamentală eficientă, care să gestioneze tehnologia prin intermediul produselor direct legate de măsuri de business, nu printr-o simplă listă de proiecte.

Pe măsură ce organizaţiile vor tinde să devină tot mai agile şi mai conectate, echipe din ce în ce mai mari, compuse din profesionişti în zonele de business, cea funcţională şi cea tehnologică, vor deveni tot mai responsabile pentru livrarea şi îmbunătăţirea continuă a produselor şi serviciilor furnizate pieţei.

Cu toate astea, peste 40% din directorii IT chestionaţi au afirmat că nu sunt consultaţi în privinţa deciziilor tehnologice luate de responsabilii de business. Iar acest fapt generează, într-un univers tot mai digital, provocări mari, cum ar fi aceea a unei capacităţi limitate de a construi eficient încrederea consumatorilor, dar şi aceea a creşterii riscurilor legate de securitate. În acelaşi timp, şi oarecum surprinzător, procentul directorilor IT care au un loc la masa consiliului de administraţie al firmei a scăzut de la 70% la sub 60% în doi ani, conform studiului.

Dincolo de această lipsă de conexiune între business şi IT, un alt lucru evidenţiat de studiu este reprezentat de progresele lente în termeni de diversitate şi incluziune de gen. Trei sferturi dintre cei intervievaţi susţin că iniţiativele legate de astfel de subiecte au cel mult un succes „moderat“, creşterea anuală a numărului femeilor împlicate în echipe înregistrând un nivel extrem de modest, de doar 1%. Mai mult, numărul de femei aflate în poziţii de decizie IT nu pare să fi suferit nicio modificare în cursul ultimului an.

O astfel de evoluţie, oarecum sinuoasă, este determinată, conform autorilor studiului, de progresele înregistrate de inteligenţa artificială şi de promisiunile viitoarei tehnologii quantum computing în rândul decidenţilor de business. De altfel, rezultatele arată că aproape 20% dintre aceşti decidenţi au primit deja sarcini de a folosi proiecte de inteligenţă artificială pentru a îmbunătăţi eficienţa afacerii. Cei chestionaţi în cadrul studiului se aşteaptă ca unul din cinci locuri de muncă umane să fie înlocuit de roboţi în următorii cinci ani.

Organizaţiile aflate în frunte în termeni de adoptare a unor tehnologii de automatizare precum IA şi robotic process automation (RPA) pot obţine beneficii financiare reale, însă studiul arată că ritmul de adopţie nu este încă suficient de rapid ca firmele să vadă beneficiile şi câştigurile sperate. Pe de altă parte, creşterea adoptării IA va adăuga noi responsabilităţi în sarcina decidenţilor IT, deoarece ei vor fi primii care vor trebui să înţeleagă cum va înlocui robotizarea locurile de muncă existente în organizaţie acum.

În ceea ce priveşte quantum computing, circa 5% din respondenţi au declarat că deja fac demersuri de adoptare a unor astfel de proiecte (este vorba mai ales de firme farmaceutice globale mari şi organizaţii mari din energie şi servicii financiare). Cu toate astea, KPMG susţine că tehnologia quantum computing, deşi revoluţionară în sine, mai are încă de aşteptat câţiva ani buni până la aplicarea comercială pe scară largă.



Tags: IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite