Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Semicentenarul Departamentului de Calculatoare din Politehnica bucureșteană

30 Iulie 2019




La începutul anilor 2000, când exodul IT-iştilor români începea să devină un fenomen de masă, „pragul de migrare“ era estimat undeva în jur de 1.000 USD. S-a schimbat ceva în acest sens?
Da. Acum pragul minim de angajare este de cca. 2500 de euro în ţară, nu peste hotare! Dar nu doar valorile s-au modificat. Dacă până acum câţiva ani primordial era criteriul salarial, acum studenţii şi absolvenţii noştri pun accentul pe oferta profesională şi, mai ales, pe posibilităţile de dezvoltare. Desigur, partea financiară rămâne critică, dar criteriul ofertei profesionale devine tot mai important, pentru că tinerii îşi doresc să aibă deschidere şi oportunităţi de dezvoltare.

Viitorul sună bine

Am vorbit pe larg despre trecutul şi prezentul Catedrei de calculatoare. Cum se prefigurează viitorul ei?
Un element extrem de important pe care nu l-am precizat este acela că, deşi suntem cea mai mare catedră din cadrul UPB, suntem, în mod sigur, cea mai tânără, ca medie de vârstă. Ceea ce ne dă speranţe că „viitorul sună bine“. Mai ales că în ultimii 6-7 ani ne „confruntăm“ cu un fenomen de migrare inversă. Adică avem absolvenţi care au plecat să îşi facă doctoratul în străinătate, dar care se întorc din Statele Unite, Anglia, Germania, Franţa. Şi revin în catedră pentru că proiectele de cercetare pe care le dezvoltă le acoperă atât cerinţele financiare, cât şi pretenţiile de nivel ştiinţific, oferindu-le totodată oportunităţi de dezvoltare profesională. Întoarcerea acestor tineri valoroşi nu se datorează faptului că nu şi-au găsit loc în străinătate, ci pentru că au simţit că se pot realiza mai bine în ţară, în cadrul departamentului nostru. Este încă o dovadă a faptului că, dacă nu faci rabat la calitate, absolvenţii cei mai buni se întorc. Iar faptul că tinerii revin, ne dă speranţa că departamentul nostru va continua să se dezvolte şi va duce mai departe tradiţia de excelență clădită în 50 de ani.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
mannova
Congratulation!!!! All best for next 50 years. BM
12 August 2019, 01:23:34