Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

UPB își extinde infrastructura educațională și de cercetare printr-o finanțare de 25 milioane de euro

30 Iulie 2019



• UPB – prima universitate din România finanțată de banca Uniunii Europene
Universitatea Politehnica din București (UPB) a devenit prima universitate din România care primește un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI), care este banca Uniunii Europene. Totodată, UPB este prima instituție de învâțământ superior din țara noastră care face parte din celebrul „Plan Juncker”, Planul de Investiții pentru Europa, prin intermediul căruia se finanțează marile infrastructuri de cercetare.

Reprezentanții Universității Politehnica din București au semnat pe 9 iulie 2019 contractul de finanțare cu reprezentanții Băncii Europene de Investiții. Universitatea Politehnica din București va primi o finanțare de 25 de milioane de euro pentru a-și extinde infrastructura educațională și de cercetare. Universitatea va utiliza fondurile pentru realizarea unei infrastructuri noi, moderne, în campusul „Noul Local”, destinată celor 3 facultăți care, în prezent, își desfășoară activitatea de educație și cercetare în localul Polizu: Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Facultatea de Inginerie Aerospațială și Facultatea de Inginerie Medicală. Suprafața noii infrastructuri va fi de peste 30.000 de m2, iar începutul construcției clădirii, care va găzdui cele trei facultăţi, va demara în aprilie 2020.
Scopul proiectului este construcția, amenajarea și dotarea unei clădiri care să deservească activitatea didactică și de cercetare a celor trei facultăți care, în prezent, funcționează în campusul Polizu, alăturându-se celorlalte 11 facultăți care își desfășoară activitatea în campusul „Noul Local”. Astfel, se asigură premisele pentru creșterea calității și a standardelor pentru activitățile de educație și cercetare ale universității. Peste 5 000 de studenţi şi 273 de angajaţi vor beneficia de reamenajarea principalului campus al Universităţii. În faza de implementare, proiectul va genera aproximativ 1 000 de locuri de muncă



Rectorul UPB, Mihnea Costoiu
, a evidențiat câștigurile aduse de proiect: „După doi ani de negocieri și audit, ne bucurăm să fim prima instituție din România care primește acest tip de finanțare. Dat fiind faptul că suntem cea mai mare universitate tehnică din România, că acordăm importanţă specializării inteligente şi că formăm o proporţie importantă de absolvenţi în domeniul tehnologiei care intră pe piaţa forţei de muncă, proiectul va sprijini nu numai cercetarea și educaţia naţională, ci şi economia naţională. De asemenea, sperăm că acest proiect va deveni un model de bune practici pentru alte universităţi care vor pune în aplicare proiecte similare. În plus, graţie garanţiei oferite de Planul de investiţii pentru Europa, universitatea noastră îşi va putea extinde capacităţile de cercetare pentru a avea un impact pozitiv asupra societăţii.”
La rândul său, Andrew McDowell, Vicepreședintele BEI, a declarat: „Acesta este primul sprijin acordat de BEI pentru îmbunătăţirea învăţământului superior din România. Proiectul va contribui la creșterea nivelului de calitate al serviciilor oferite de universitate, care se confruntă cu subfinanțare în România. Acesta va crește calitatea studiilor pentru peste 5000 de studenți și va îmbunătăți activitățile de cercetare cu scopul creșterii nivelului de competitivitate al sistemului educațional din România și al economiei naționale”.
Comisarul pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, a apreciat: „Realizările importante din ştiinţă şi cercetare se bazează pe o educaţie excelentă. Este o investiţie în viitorii cercetători ai României, care va stimula în cele din urmă inovarea şi va conduce la crearea de locuri de muncă şi la creştere economică. Acesta este un alt exemplu concret de implementare a Planului Juncker.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite