Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

EuroNanoForum 2019: ediția model a unui eveniment internațional de referință

31 Iulie 2019



În cadrul seriei de evenimente asociate Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la Palatul Parlamentului din București s-a desfășurat în perioada 12-14 iunie a 9-a ediție a Conferinței „EuroNanoForum2019” - Nanotehnologia și progresul materialelor avansate în perspectiva programului Orizont 2020 și dincolo de el – cel mai important forum european în domeniul nanotehnologiilor și materialelor avansate, organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie - IMT București și Ministerul Cercetării și Inovării. Evenimentul a reunit aproximativ 500 de participanți din Uniunea Europeană şi nu numai, proveniți din 37 de ţări, reprezentând universități, institute de cercetare, IMM-uri, start-up-uri, companii si clustere, experți naționali și europeni din domeniul cercetării-inovării, și peste 100 de lectori, prezenți la lucrările acestei conferinţe.



Format si teme atractive

EuroNanoForum 2019 s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, dintre care primele două au fost dedicate sesiunilor de conferințe, formată din 3 sesiuni plenare si 15 sesiuni paralele, iar a treia zi workshop-urilor, evenimentelor de brokeraj si vizitelor tehnice la cele mai reprezentative infrastructuri românești de cercetare din domeniul nanotehnologiilor și materialelor avansate: IMT București și Extreme Light Infrastructure ELI-NP. Evenimentul le-a permis participanților conectarea la viitor și la inovație, prin subiectele aduse în prim-plan, precum Nanotehnologii și materiale avansate pentru o societate neutră din punct de vedere al carbonului până în 2050, Materiale avansate și nanotehnologii pentru valorificarea energiei solare, Nanomedicina, Tehnologii cuantice pentru consolidarea securității cibernetice europene, Nano Biomateriale.



Platformă de networking și dezbateri

EuroNanoForum și-a confirmat statutul de cea mai mare conferință europeană de networking, axată pe nanotehnologii și știința materialelor avansate, inovație și afaceri și a oferit oportunități excelente de a prezenta rezultatele de ultimă oră din cercetare și implementările industriale de succes. O expoziție industrială și de cercetare, la care au participat 22 de expozanți din întreaga lume, a fost deschisă pe întreaga durată a evenimentului pentru a facilita discuții directe între părțile interesate si a contribui astfel la formarea și consolidarea parteneriatelor între inițiativele de cercetare și mediul industrial. Expoziția a oferit o imagine cuprinzătoare a nanotehnologiei și a potențialului materialelor avansate pentru diferite sectoare industriale europene. Deosebit de utile au fost sesiunile de brokeraj, ce au inclus 180 de întâlniri între 68 de participanți din 19 țări, provenind din institute de cercetări, universități, IMM-uri, start-up-uri, companii și clustere.
Dezbaterile din cadrul Conferinței s-au axat pe nevoile sociale specifice, precum energia, transportul şi medicina, care îşi pot găsi rezolvarea prin stimularea cercetării-inovării în domeniul nanoştiinţelor şi prin implementarea soluţiilor găsite în laboratoare. Evenimentul a oferit oportunități de discuții legate de provocările intersectoriale și s-a concentrat atât pe aplicarea industrială a rezultatelor cercetărilor de ultimă oră din domeniul Nanotehnologiei și Materialelor Avansate din cadrul programului Orizont 2020, cât și pe viitoarele priorități strategice de cercetare în aceste domenii.

Prefață pentru priorități și direcții strategice
Cu ocazia deschiderii Conferinței, Nicolae Hurduc, Ministrul Cercetării și Inovării din România, a vorbit despre importanța nanotehnologiilor la nivel mondial și despre necesitatea stabilirii unor direcţii europene în domeniu: „Trăim sub semnul unei revoluții a acestei lumi invizibile formată de nanotehnologii. Nanoștiințele reprezintă un domeniu care influenţează major nivelul nostru de trai, rezultatele muncii de cercetare aferente acestui sector regăsindu-le încorporate în aspectele uzuale ale vieţii, precum telefoanele mobile, care au schimbat modul actual de comunicare, dar şi în cele vitale, în domeniul bio-medical fiind acum posibilă eliberarea controlată de medicamente, generarea de ţesuturi sau organe artificiale. Astfel, trebuie să se țină cont de nanoștiințe în stabilirea priorităților strategice viitoare, atât la nivelul statelor membre UE, cât și în Uniunea Europeană, iar Conferinţa EuroNanoForum 2019 a creat premisele stabilirii unor direcţii de urmat în acest sector. Este obligatoriu ca cercetarea să se întâlnească cu industria, astfel încât rezultatele din laborator să poată fi transformate în produse, tehnologii și servicii noi, care să ajungă la cetăţean şi care să răspundă într-o măsură cât mai mare provocărilor resimţite în societate.”
Ideea a fost sublinată și de cel mai de seamă reprezentant al CE prezent la Bucureşti, Peter Dröll, directorul DG Research & Innovation, Industrial Technologies: „Una dintre chestiunile cele mai importante este de a realiza transferul de valoare din investiția pe care o facem către societate, pentru a fi siguri că valoarea se întoarce către cei care iniţial au contribuit la finanţarea cercetării. La nivel european, unul din 5 locuri de munca este în industire şi putem să consolidăm şi să îmbunătăţim acest lucru doar dacă suntem inovativi şi transformăm cunoștințele obţinute din cercetare în valoare pentru societate.”

O ediție apreciată
La finalul evenimentului, oficialul european a transmis un mesaj de apreciere echipei care s-a ocupat de organizarea EuroNanoForum 2019: „Ţin să vă mulţumesc din toată inima, personal şi în numele tuturor colegilor, pentru primirea caldă, pentru deschiderea şi generozitatea manifestată în calitate de gazde, pentru excelenta organizare, pentru perspectivele oferite de conferință și câștigurile avute pe parcursul acesteia și cu ocazia vizitării infrastructurilor românești de cercetare. Am fost impresionat de ce am descoperit în IMT București și de încrederea de care se bucură directorul Adrian Dinescu la nivelul comunității științifice. Feedback-ul primit din partea multor participanți a fost pozitiv, toţi s-au declarat entuziaşti de contactele şi conexiunile stabilite, cât și de calitatea dezbaterilor.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite