Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Europa celebrează 20 de ani de creativitate lingvistică

23 Septembrie 2019



Un proverb ceh spune că „Trăiești o viață nouă pentru fiecare limbă nouă pe care o vorbești“. În fiecare an, pe 26 septembrie, Bătrânul continent trăiește mai multe vieți cu ocazia Zilei Europene a Limbilor.

Începând din 2001, statele membre ale Uniunii Europene celebrează pe 26 septembrie Zilua Europeană a Limbilor (European Day of Languages-EDL), un eveniment special creat de Consiliul Europei pentru a susține promovarea plurilingvismului, cultivarea diversității culturale lingvistice și încurajarea învățării limbilor străine.
Agenția Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), coordonatorul Programului Erasmus+ în România, este unul din principalii promotori ai multilingvismului pe plan local, susținând învățarea limbilor străine pentru o mai bună pregătire a persoanelor pentru piața muncii și valorificarea oportunităților existente. Lipsa competențelor lingvistice este una dintre cele mai importante bariere în calea participării la programele europene de educație, de formare și de tineret, de aceea Programul Erasmus+ acordă o atenție deosebită promovării învățării limbilor străine.


ELL, un reper al excelenței

Anul acesta, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor se celebrează și 20 de ani de la lansarea Certificatului Lingvistic European, o formă de recunoaștere și de promovare a bunelor practici în materie de predare și învățare a limbilor străine, care încurajează inițiativele în domeniu, recompensează noile tehnici de predare și aduce în prim-plan importanța cunoștințelor lingvistice.
Acordarea Certificatului Lingvistic European (European Language Label-ELL) se realizează prin intermediul unei competiții organizate anual de către ANPCDEFP, la nivel național, prin care sunt selectate și premiate anual cele mai inovatoare proiecte de invătare a limbilor străine din fiecare tară participantă la program.
În 2019, în competiția de atribuire a Certificatelor Lingvistice Europene au fost înscrise 29 de proiecte lingvistice, dintre care au fost selectați patru câștigători:
• Proiectul ZOE-Educație Online despre Zoonoze - Cursuri online pentru domeniul comunicării veterinare privind prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor transferabile de la animale la oameni – Fundația EuroEd (Iași). Proiectul ZOE are ca obiectiv facilitarea controlului zoonozelor și a integrat unitar componente din domeniile medicinei, practicii veterinare, comunicării lingvistice, tehnologiei IT și internaționalizării învățământului superior. ZOE urmărește conectarea teoriei, cercetării și a lumii muncii în contextul veterinar și al sănătății publice, armonizarea curriculumului transversal și încurajarea studenților de a dezvolta abilități aplicate, susținute academic de cunoștințele obținute prin progresul academic și anii de experiență clinică.
• Povestea noastră comună europeană – Colegiul Tehnic „Ana Aslan“ (Cluj-Napoca). Obiectivul principal al proiectului a fost reprezentat de valorificarea patrimoniilor literare populare din cele șase țări partenere: Ungaria (coordonator), România, Italia, Croația, Portugalia și Danemarca. Beneficiari direcți au fost un număr de aproximativ 140 de elevi, care au participat la punerea în scenă a șase piese de teatru, cărora li s-au adăugat alți 2.000 de elevi care au beneficiat de lecții bazate pe materialele didactice dezvoltate în proiect și implementate la orele de limbă engleză și la cele de literatură națională.
• Consolidarea multilingvismului în rândul tinerilor antreprenori 2 – Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab“ (Râmnicu Vâlcea). Proiectul, implementat de Turcia, Polonia, Portugalia, Olanda, Ungaria și România, reprezintă o continuare a unei inițiative anterioare, în urma căreia a fost dezvoltată aplicația „Emate Translator“, care include 438 de expresii uzuale în limbile inițiale ale proiectului (turcă, italiană, spaniolă, catalană, franceză și germană). În cadrul celei de al doilea proiect, aplicația a fost upgradată cu alte cinci noi limbi și este disponibilă gratuit pe Google Play Store și Apple Store.
• Patrimoniul Cultural: Conservarea trecutului, construirea viitorului – Școala Gimnazială „Sfantul Andrei“ (Brăila). Proiectul se desfășoară pe parcursul a 22 de luni (până în iunie 2020) și implică șase școli din Cipru, Italia, Lituania, Polonia, România și Spania. La activitățile proiectului participă cel puțin 150 de elevi, 15 profesori și 100 de părinți și minim 30 de reprezentanți ai instituțiilor locale din fiecare scoală parteneră. Pentru a asigura participarea tuturor elevilor, au fost planificate mai multe activități, inclusiv trei schimburi transnaționale de elevi.
Anul acesta, ceremonia de decernare a Certificatelor Lingvistice Europene a avut loc la Constanța.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite