Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inovarea cu rezultate cuantificabile, ținta IMM-urilor locale

24 Septembrie 2019





Nu e de mirare, în aceste condiţii, că în privinţa perioadei optime de derulare a unui proiect de cercetare-dezvoltare, 47% din IMM-uri indică o durată de până în şase luni. Alte 20% din IMM-uri indică o perioadă de 6 până la 12 luni ca fiind optimă, aproape 14% socotesc optimă o perioadă de derulare de 1-2 ani, circa 16% indică o perioadă de 3 până la 5 ani, şi doar circa 3% arată că perioada optimă de derulare a unui astfel de proiect este de peste 5 ani.

Din nou, aici este interesantă repartizarea geografică. Aproape 60% din IMM-urile din regiunea sud-vest arată că perioada optimă de derulare a unui astfel de proiect este de până la şase luni, fapt care arată deja nervozitatea firmelor din această zonă cu privire la obţinerea de rezultate imediate. La polul opus, firmele din nord-est (43%) şi din nord-vest (7%) sunt cele care par să fi ajuns la maturitate, fiind cele mai numeroase care indică o perioadă optimă a unui proiect de cercetare-dezvoltare între 3 şi 5 ani şi peste 5 ani.

Așteptări vizavi de return of investment
Poate mai relevant, însă, este, din acest punct de vedere, rezultatul legat de durata optimă de recuperare a investiţiilor realizate în proiecte de cercetare-dezvoltare şi inovare. Astfel, conform cercetării, circa 37% din firme se aşteaptă la o perioadă de recuperare de sub 6 luni, aproape 12% se aşteaptă la o perioadă de recuperare între 6 şi 12 luni, aproape 22% se aşteaptă la o perioadă de recuperare între 1 şi 2 ani, alte 22% se aşteaptă la o perioadă între 3 şi 5 ani, circa 7% se aşteaptă la o perioadă de recuperare între 6 şi 10 ani, iar 1% la o perioadă de recuperare de peste 10 ani.

Din nou, şi poate deloc suprinzător, firmele din regiunea sud-vest (58%) deţin cea mai mare pondere în rândul firmelor care socotesc că perioada de recuperare a investiţiilor trebuie să fie mai mică de şase luni. La polul opus, adică al firmelor care consideră că perioada de recuperare a investiţiilor din cercetare-dezvoltare şi inovare trebuie să fie cuprinsă între 6 şi 10 ani, respectiv peste 10 ani, se află firmele din regiunea sud-est (20%), respectiv firmele din regiunea sud (aproape 2%).

În ceea ce priveşte sursele de informaţii pentru procesele inovaţionale din firme, aproape 40% din respondenţi au indicat propria organizaţie, aproape 38% au indicat clienţii şi consumatorii, circa 25% au indicat furnizorii de echipamente şi materiale, aproape 22% au indicat revistele şi publicaţiile de specialitate, 17% au indicat competitorii direcţi, 24% au indicat expoziţiile, târgurile şi conferinţele, aproape 10% au indicat consultanţii şi organizaţiile private de cercetare, şi doar 2% guvernul şi institutele publice de cercetare.

Obstacolele activității de CDI
În fine, dar nu în cele din urmă, cercetarea CNIPMMR arată şi care sunt principalele bariere percepute de IMM-uri în derularea activităţilor de cercetare-dezvoltare şi inovare (CDI). Astfel, 32% din respondenţi arată înspre costul ridicat al acestor activităţi, 21% indică insuficienţa fondurilor proprii, aproape 14% indică incertitudinea privind cererea pentru produse inovative, aproape 7% dau vina pe lipsa unor scheme publice de finanţare/co-finanţare a unor astfel de activităţi, circa 12% indică dificultatea de a găsi parteneri în vederea cooperării, circa 9% se plâng de lipsa unor resurse umane adecvate, iar 13% se plâng de lipsa unor previziuni pe termen lung şi mediu privind evoluţia sectoarelor de activitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite