Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tehnologia blockchain, īn sprijinul administraţiilor publice

24 Septembrie 2019



Interesul pentru tehnologia blockchain continuă să fie mare în toate domeniile industriale. Mai nou, această tehnologie pare să trezească, la nivel global, şi interesul sectorului public, mai precis al administraţiilor publice. Şi asta chiar dacă entuziasmul iniţial a început să scadă, fiind înlocuit de o mai mare doză de realism, născută din înţelegerea mai bună a tehnologiei.

Într-o recentă postare pe site-ul propriu, firma de analiză Gartner anunţa că, dacă în 2018 două treimi din administraţiile publice centrale erau interesate de blockchain şi zece la sută din ele începuseră deja implementarea de proiecte bazate pe această tehnologie, în 2019 tabloul arată oarecum diferit. Chiar dacă investiţiile şi implementările de proiecte au crescut (de la unu la sută din total administraţii la 2 la sută), experimentarea activă a tehnologiei a marcat o scădere procentuală (de la 9 la sută la 5 la sută).

Această relativă calmare a spiritelor la nivel guvernamental reflectă, conform analiştilor Gartner, o abordare mai matură a fenomenului. Valul de explorări şi experimente cerute de conducerile executive ale administraţiilor publice, generat de fascinaţie sau de teama de a nu pierde cumva momentul, a fost înlocuit de o mişcare mai decisă şi mult mai bine informată de testări.

În viziunea firmei de analiză, până în anul 2025, tehnologia blockchain în sectorul public va furniza o platformă interoperabilă esenţială pentru managementul global descentralizat al identităţii. Pentru aşa-numiţii CIO guvernamentali care iau în considerare încă de acum folosirea blockchain, există mai multe instanţe promiţătoare şi practice de utilizare de succes a acestei tehnologii, chiar dacă nivelurile de complexitate diferă.

Principalele domenii de utilizare
O primă instanţă ar fi cea a votării. Folosirea blockchain pentru procesul electoral este de interes pentru multe guverne, deşi puţine dintre ele au folosit deja tehnologia la nivel naţional. În Statele Unite, Ucraina şi Sierra Leone diverse firme de tip start-up au realizat deja proiecte pilot de votare şi demonstraţii de utilizare a tehnologiei în scop electoral. Până acum, însă, niciunul din aceste proiecte pilot nu a reuşit să demonstreze cu succes cum se pot rezolva provocările legate de autentificarea votanţilor sau cum se pot rezolva problemele mai ample ale fraudării şi intimidării votanţilor.

O a doua instanţă este reprezentată de serviciile umanitare şi sociale. Deservirea mai eficientă a populaţiilor mai slab documentate şi aflate în nevoie a fost mereu un motor global de adoptare a acestei tehnologii de către multe guverne. La ora actuală, printre proiectele globale pe această temă se numără: Programul Alimentar UN World, Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite, programul pentru refugiaţi al Finlandei, oraşul Austin din Texas şi iniţiativa sa MyPass, Departamentul de Servicii pentru Persoanele fără adăpost din New York City.

A treia instanţă menţionată de Gartner se referă la pieţele de active digitale. Practic, administraţiile publice sunt şi ele interesate de tranzacţionarea unor astfel de active sau a reprezentărilor digitale ale activelor fizice. Prin aceasta, ele pot deveni un furnizor de infrastructură de piaţă pentru diverse industrii, în special în zone foarte bine reglementate, cum sunt asigurările, utilităţile, sănătatea publică, agricultura, mineritul şi gestionarea resurselor de apă.

Iniţiativele bazate pe eficienţă înseamnă o a patra zonă de interes pentru guverne. Ele se bazează pe ideea că tranzacţiile descentralizate, cu părţi multiple, pot fi „netezite“ şi fluidificate prin folosirea blockchain. Interesul administraţiilor publice este stimulat în mare parte de nevoia acestora de a scădea tensiunile din cadrul proceselor slab conectate între ele, cum sunt tranzacţiile între diverse organisme guvernamentale, sau care implică ecosistemele mai mari de tip public/privat.

O a cincea instanţă de utilizare este arhivarea. În acest sens, mai multe guverne naţionale au declarat că au în plan deja implementări de proiecte de stocare şi gestionare documente publice prin folosirea blockchain. Printre exemple se numără statele americane Vermont şi Delaware, precum şi statul Dubai.

Tranzacţiile între diverse entităţi constituie o altă zonă de interes. În acest sens, aplicaţiile descentralizate (generic numite Dapps) sunt aplicaţii software care permit membrilor unei reţele să colaboreze şi să interacţioneze. Din punct de vedere guvernamental, astfel de aplicaţii se referă la scopurile de reglementare diverse domenii, procesare avansată a documentaţiei vamale sau asigurarea unei transparenţe mai bune asupra originilor şi compoziţiei produselor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite