Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDTIM Cluj-Napoca, în slujba CDI: Cercetare, Dezvoltare, Implicare

22 Octombrie 2019



De aproape șaptezeci de ani, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – INCDTIM Cluj-Napoca își onorează cu succes misiunea sa principală: desfășurarea de activități de cercetare-dezvoltare în domenii precum fizica și tehnologia izotopilor stabili, dezvoltarea de tehnologii moleculare, sisteme hibride nanostructurate și materiale noi cu proprietăți controlate sau proiectarea și implementarea de noi soluții în domeniul energiilor alternative. Cu toate acestea, realitatea zilelor noastre demonstrează că succesul unui institut de cercetare nu mai depinde exclusiv de calitatea științifică sau tehnică a rezultatelor obținute, ci adeseori are nevoie de o dimensiune suplimentară – implicarea. Este vorba aici despre implicarea în inițierea și menținerea unui dialog activ cu segmentele cele mai dinamice ale societății, prin care să reușim creșterea impactului activității noastre de cercetare-dezvoltare asupra realității cotidiene.



INCDTIM a început să conștientizeze din ce în ce mai mult importanța implicării, fără de care multe rezultate remarcabile și-ar fi „încheiat” cariera cel mult prin raportarea în publicații științifice de mare impact sau prin brevetare. Exemplele pe care le prezentăm în articolul de față vin să ilustreze trei modalități distincte prin care cercetătorii noștri au reușit să sporească în mod simțitor importanța pentru societate a unor rezultate derivate din activitatea noastră de bază, aceea de cercetare-dezvoltare. Este vorba despre implicarea în dialogul cu un public nespecializat dar curios, implicarea în colaborări cu mediul de afaceri și implicarea în proiecte internaționale de mare anvergură.

De multe ori doar activitățile de cercetare-dezvoltare nu mai sunt suficiente pentru a transforma rezultate de valoare în succes, ci este nevoie de o implicare autentică, importantă pentru a simți nevoile actuale și a găsi locul corect în mecanismul social. Prin aplecarea asupra nevoilor reale ale societății, cercetătorul reușește să aducă o contribuție valoroasă și să își onoreze misiunea socială.

În dialog cu tinerii, segmentul cel mai dinamic al societății

„Aproape jumătate dintre tinerii români spun că au de gând să plece din țară în următorii 5 ani, nu doar pentru bani mai mulți, ci dintr-un cumul de motive…“ (sociolog Dumitru Sandu). Esența afirmației se regăsește într-un număr impresionant de studii sociologice din România de azi. În acest context este normal să ne întrebăm care este viitorul cercetării. Efortul nostru se concentrează spre a ne face cunoscuți permanent în societate, dar în mod special se adresează acestui segment dinamic al societății, tinerii. Acestui public ne adresăm în încercarea de a menține această resursă valoroasă în țară: care sunt cercetările și rezultatele noastre, ce posibilități le oferim – de la acces la know-how la stimularea curiozității și, de ce nu, un loc de muncă incitant. „Tineretul în mișcare” reprezintă o inițiativă emblematică a Uniunii Europene menită să abordeze provocările cu care se confruntă tinerii și să îi ajute să reușească într-o economie bazată pe cunoaștere, iar noi ne integrăm acestei inițiative.



Comunicarea prin mass-media

În ultima decadă, institutul a descoperit că un factor important în stabilirea nevoii de cercetare este modul în care societatea percepe cercetarea. Prima reacție din partea noastră a fost elaborarea unei broșuri de produse și servicii accesibilă din pagina web a instituției. Au urmat prezentări ale activității de cercetare din institut în publicații online cu rating ridicat. Aceste căi de comunicare sunt impersonale, iar feedback-ul este uneori absent sau greu de apreciat. Concomitent, institutul s-a angajat în menținerea unui dialog permanent cu publicul larg, prin organizarea de evenimente media de decodare a unor concepte științifice, prin emisiuni radio-TV sau prin deschiderea porților sale în acțiuni de popularizare a științei adresate în special tinerilor – elevi, studenți, doctoranzi.

Astfel, prin reprezentanții săi, institutul a devenit în mod frecvent oaspetele emisiunii Știință și Cunoaștere de la TVR Cluj cu subiecte de prezentare generală a activității noastre, aspecte importante în viața de zi cu zi, cum ar fi efectele electromagnetismul și ale utilizării telefoanelor mobile, nanotehnologia, cercetare biomedicală, soluții pentru provocările noi în protecția mediului, siguranța alimentară sau discuții cu subiecte neconvenționale, de exemplu decodarea conceptului de univers holografic la o „cafea cuantică”.

Comunicarea prin dialog direct
Prezența în viața socială prin materiale informative adresate diferitor categorii de public sau comunicarea prin mijloace media sunt importante și le vom utiliza în continuare pentru a ne face cunoscută activitatea și realizările remarcabile. Însă, cel mai important, din punctul de vedere a unei prezențe active în viața comunității, este contactul direct cu publicul. Drept urmare, INCDTIM se implică constant în evenimente sociale organizate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, de exemplu Festivalul Fizicii, cu participarea impresionantă a unor grupuri de elevi din toată țara, festival în care experimentul științific este centrul de greutate al manifestării. Nu în ultimul rând, prin programului educațional „Săptămâna altfel”, suntem deschiși și bucuroși să răspundem celor mai năstrușnice întrebări ale elevilor, acest program oferindu-ne ocazia să inoculăm pasiunea cercetării aplicative. Reușim să prezentăm interactiv cercetările noastre de succes, subiecte legate de verificarea calității alimentelor, izotopi și aplicațiile lor, implicarea în descoperirea „particulei lui Dumnezeu”, experimentul LCH de la CERN Geneva sau energiile alternative. Printre punctele de atracție în aceste vizite se numără: stația de obținere a azotului lichid, laboratorul de microscopie electronică, laboratorul de prototipuri electronice, modelele experimentale pentru colectarea electrosmogului și conversia lui în energie electrică sau dispozitivele complexe de conversie a luminii solare în alte forme de energie.

Începând din acest an, am inițiat o formă nouă a dialogului social prin organizarea unui eveniment pilot de popularizare, lansat sub titlul „Știința astăzi – din rezultatele cercetărilor de la INCDTIM”. Evenimentul și-a propus să unească, într-un cadru informal, într-o cafenea din centrul Clujului, comunitatea științifică și publicul nespecializat și să creeze un spațiu de comunicare direct și interactiv între oamenii de știință, experți în domeniile lor de activitate, și publicul larg. Scopul evenimentului a fost atât de a aduce știința dintr-un institut de cercetare român în atenția publicului, cât și acela de a-l informa asupra ultimelor descoperiri științifice și tehnice. Ne-am dorit ca în cadrul evenimentului să creăm un mediu destins în care oamenii care doresc să afle direct de la sursă ce impact are sau poate avea asupra vieții de zi cu zi știința, să se simtă liberi și încurajați să interacționeze cu cercetătorii care, la rândul lor, au reușit să le trezească interesul pentru cercetare.

Dialogul nostru cu societatea nu îi neglijează nici pe cei care acum se formează și sunt pe cale de a deveni specialiști. Pe această direcție ne-am concentrat efortul în a pregăti câteva acțiuni de mentorat pentru elevii a căror pasiune este fizica. Școala de Vară pentru Olimpicii la Fizică a ajuns acum la cea de-a 5-a ediție și grupează pentru o săptămână elevi din clasele a XI-a și a XII-a și cercetători de la IFIN-HH București și de la INCDTIM Cluj-Napoca. Sub această cupolă, în plus față de prezentările axate pe furnizarea de cunoștințe superioare de fizică, au fost dezbătute direcțiile actuale de cercetare din fizica românească și internațională. Pentru a crește atractivitatea unei cariere de cercetare în România au fost prezentate oportunitățile din cercetarea fundamentală și aplicativă. Pentru realizarea obiectivului nostru, și anume un dialog care să dea rezultate cu viitorii fizicieni, punem accent pe interacțiunea directă, de calitate, cu elevii, precum și oferirea de cunoștințe informale și, de ce nu, poate chiar modele profesionale.

Implicarea în dezvoltarea unei economii bazată de cunoaștere
Țările dezvoltate reușesc să implementeze economia bazată pe cunoașterea acolo unde cercetarea și inovarea sunt motoare ale competitivității, catalizatori ai creșterii economice, calea către eficiență, cheia progresului tehnologic, imboldul pentru înființarea de noi companii și locuri de muncă. Strategia și acțiunile noastre sunt îndreptate înspre respectarea acestui concept; drumul parcurs de noi a început în trecut cu executarea de comenzi economice punctuale, urmat de rezolvarea de probleme specifice, oferirea de soluții inovatoare, iar în prezent am reușit să efectuăm cu succes transfer de tehnologie către operatori economici.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite