Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un paradox rămas neexplicat

23 Octombrie 2019



Toamna aceasta se anunţă bogată în evenimente dedicate universului IT&C. Un univers din care România face parte şi, aparent, în care joacă un rol tot mai însemnat. Pe buzele multora au apărut expresii precum hub IT regional, sursă de încredere de soluţii IT, zonă de dezvoltare în IT&C. Iar datele statistice par să le dea dreptate acestor oameni, atunci când universul IT&C contribuie cu 6% la PIB-ul naţional şi când în această zonă sunt angajaţi zeci de mii de oameni.

Şi totuşi... oare chiar aşa de roz să stea lucrurile în acest univers? Să fie România pe cale de a deveni acel Silicon Valley al estului Europei, aşa cum se menţiona în cadrul unui recent eveniment de lansare a unei iniţiative meritorii, Romania Tech Nation, despre care se pot afla amănunte în paginile acestei ediţii? Sau totul nu este decât o parte a mereu menţionatului paradox românesc, un paradox în cadrul căruia totul pare să se mişte în paşi de rac, unul înainte şi doi înapoi?

Mi-au venit aceste întrebări în minte după ce am constatat că până şi cei mai optimişti dintre optimişti privesc lucrurile sub rezerva îndeplinirii a două obiective: găsirea de mijloace de finanţare pentru impulsionarea sectorului şi schimbarea situaţiei în zona de administraţie publică.

Adevărul spune că istoria nu mai are răbdare. Trecerea societăţii umane spre lumea digitală a depăşit deja faza posibilului şi a intrat în etapa concretului. Iar asta vine cu un întreg cortegiu de provocări fără precedent la adresa fiinţei umane însăşi. Şi poate cea mai dură provocare este aceea că tehnologia nu are credinţă şi sentimente. Este dură şi implacabilă precum o lespede rece de piatră. Odată realitatea ei impusă societăţii, cine nu o respectă nu va avea decât foarte puţine şanse de supravieţuire.

Ce se întâmplă, în acest context, cu România? Mi-am amintit recent de o întâmplare aparent banală, dar care poate fi definitorie pentru a găsi un răspuns. Cu ceva vreme în urmă, cu ocazia unei excursii peste graniţă, am văzut cum oameni, care înainte de a trece graniţa aruncau pe jos cu nepăsare ambalaje de sandvişuri şi pahare de plastic, odată ajunşi dincolo de graniţă se uitau după pubele stradale sau căutau prin bagaje pungi de plastic în care să-şi arunce resturile. Motivaţia lor? În România se poate proceda oricum, pe când „dincolo“ nu merge. Nu este frumos şi pe urmă cine ştie cu ce amendă te mai poţi trezi.

Iar asta mă duce cu gândul la ceea ce naţiunile anglo-saxone numesc fenomenul de „accountability“. Tradus aproximativ în română, este vorba de conceptul de a te simţi responsabil pentru faptele tale şi de a da socoteală pentru ceea ce faci greşit.

Este vorba de un fenomen care în România nu pare să fi prins rădăcini în ultimii şaptezeci de ani. În orice caz nu de la venirea ciumei roşii peste meleagurile carpatine, cea care a modificat structural fiinţa întregii naţiuni, şi de urmările căreia nu părem să fi scăpat nici în ziua de azi.

Cum altfel se pot explica cu adevărat eşecurile de răsunet legate de informatizarea administraţiei publice şi a sectorului public în general? Cazuri precum ANAF sau CNAS sunt încă vii în mentalul colectiv şi chiar continuă să se manifeste plenar ca imense probleme generatoare de dureri de cap.

În niciunul din aceste cazuri de eşec nu a fost vorba de lipsa de bani, o cauză prea adesea invocată atunci când vine vorba de diferenţele de comportament pe plan intern versus plan extern. Ba aş afirma chiar că sumele implicate au fost mai mult decât generoase, unele dintre ele ridicând adevărate suspiciuni de surse de transfer de fonduri, din buzunarul public în diverse poşete private.

După cum nici de lipsă de profesionalism nu se poate vorbi cu adevărat. Numele din sfera IT&C implicate în astfel de proiecte au fost, cu mai multe excepţii cunoscute de toată lumea din anii când abonate la contractele cu statul erau doar două firme cu ramificaţii politice, dincolo de orice bănuială legată de lipsa de profesionalism.



Tags: ITC

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite