Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDFM sprijină mediul economic prin transfer de materiale şi dispozitive inteligente

21 Noiembrie 2019




Succesul implementării acestui proiect, precum și continuarea colaborării INCDFM cu mediul de afaceri care activează în domeniul farmaceutic și medical din România va depinde de întreținerea și modernizarea continuă a infrastructurii de cercetare care poate răspunde cerințelor mediului economic. În acest context, menționăm că infrastructura INCDFM a fost completată în 2019 cu un spectro-microscop de infraroșu (Fig. 5), care va fi utilizat pentru detecția optică a compușilor farmaceutici prin SEIRA utilizând suporți bazați pe grafenă decorată cu nanoparticule metalice.

Progresul științific înregistrat pe parcursul implementării acestui proiect, expertiza echipei de implementare, formarea noii generații de tineri cu educație antreprenorială și infrastructura modernă a INCDFM, capabilă să răspundă provocărilor induse de dezvoltarea produselor farmeceutice și dispozitivelor medicale, permite anticiparea consolidării relației INCDFM cu mediul de afaceri care activează în domeniul farmaceutic și medical din România.

Importanța proiectelor POC G în dezvoltarea INCDFM
Activitatea de cercetare ştiinţifică are două scopuri principale: dobândirea de noi cunoştinţe şi respectiv aplicarea acestora în mediul socio-economic cu rezultate palpabile pentru cetăţenii plătitori de taxe. A găsi echilibrul între aceste două componente nu este un lucru uşor, chiar dacă pentru societate cea de a doua componentă, pe care o putem echivala cu cercetarea aplicativă, este în mod evident mai importantă. Această componentă nu este însă posibilă fără prima dintre ele, cercetarea aşa numit fundamentală. Acest lucru este şi mai important astăzi comparativ cu situaţia de acum unu sau două decenii, dat fiind potenţialul disruptiv dat de unele descoperiri ştiinţifice în domenii precum inteligența artificială, energia din surse regenerabile sau ingineria genetică. În acest context, cele două proiecte prezentate au rolul de a exploata cunoştinţele deja dobândite de cercetătorii din INCD Fizica Materialelor în cadrul unor colaborări bine focalizate cu diferite entităţi economice. Colaborările oferă cercetătorior prilejul de a înţelege mai bine nevoile reale ale mediului economic şi de a face un pas în plus în direcţia aplicării rezultatelor muncii lor. Beneficiile aduse de aceste punţi de colaborare, deocamdată pe termen scurt, se regăsesc şi în posibilităţile de dezvoltare a resursei umane, atât la nivelul INCD Fizica Materialelor, cât şi la nivelul companiilor colaboratoare. Implicarea echipelor de specialişti în proiecte comune duce la transferul eficient de expertiză, la găsirea limbajului comun şi a unui mod de lucru dinamic, menit să răspundă necesitaţilor comune de producere de plusvaloare.
La nivel declarativ, atât responsabilii la nivel naţional, cât şi la nivel european punctează necesitatea dinamizării fluxului de cunoştinţe din mediul academic spre entităţi lucrative pentru a putea concura la nivel mondial cu marile puteri economice precum Statele Unite, China, Japonia sau Coreea. Acest tip de proiecte reprezintă un pas în această direcţie, pas care din păcate nu este suficient, lipsind numeroase elemente pentru a atinge masa critică (e.g. având în vedere că a existat o singură competiţie dedicată acestui tip de proiecte în cadrul întregului exerciţiu financiar 2014 – 2020)
.
Dr. Ionuţ Marius Enculescu, director general INCDFM



Tags: Cercetare, incdfm

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite