Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA: cercetări și aplicaţii ale materialelor electrotehnice

21 Noiembrie 2019






Din produsele inovative dezvoltate menționăm câteva: microsfere ceramice sferice cu cavitate interioară, cu dimensiuni micronice şi submicronice utilizate ca adaosuri în materialele de construcții (vopsele, mortare, betoane); microsfere bioceramice şi structuri 3D utilizate în chirurgia ortopedică şi maxilo-facială, pentru reconstrucţie osoasă; microsfere ceramice pe baza de HAP, adsorbante de metale grele din medii contaminate; elemente active piezoceramice aparținând sistemului titanat zirconat de plumb modificat cu diferiți dopanți utilizate în construcția unui sistem rotativ de poziționare cu motor piezoelectric, cât și pentru realizarea unui traductor piezoelectric pentru măsurarea vibraţiilor mecanice.
Rezultatele deosebite ale cercetărilor au fost concretizate prin brevete de invenție (selecție):
„Procedeu pentru obținerea de granule ceramice microporoase pe bază de fosfați de calciu“, „Procedeu de obținere a unui material resorbabil din beta-fosfat tricalcic“.

Nanopulberi magnetic moi, izolate electric – un material cu potențial, în curs de brevetare
ICPE-CA se remarcă și pe linia cercetării și producerii de materiale magnetice performante. Institutul produce prin sinteză chimică nanopulberi magnetic moi, izolate electric (cerere brevet „Nanopulberi FeCo izolate electric“).
O permeabilitate ridicată şi valori scăzute ale coercivității şi ale pierderilor de putere sunt caracteristici cerute materialelor magnetic moi pentru a fi utilizate eficient în aplicaţii ale ingineriei electrice în curent alternativ la transformatoare, inductoare, motoare, generatoare. Materialele comercializate în mod curent posedă un nivel inacceptabil al pierderilor de putere atunci când lucrează la frecvenţe înalte, compusul FeCo fiind unul din materialele magnetic moi cu proprietăţi remarcabile la frecvenţe joase, însă cu pierderi de putere ce cresc semnificativ la frecvenţe înalte, din cauza rezistivităţii sale reduse.



Nanopulberile pe bază de FeCo/Al2O3 produse de ICPE-CA prezintă o magnetizaţie la saturaţie ridicată (v. fig.5), datorită particulelor de compus FeCo şi o rezistivitate îmbunătăţită, de ordinul a 1014 Ω•m, datorată prezenţei Al2O3 în structura materialului. După consolidare, materialele nanocompozite magnetic moi pe bază de FeCo/Al2O3, având magnetizaţii la saturaţie şi rezistivităţi ridicate, pot fi utilizate în inginerie electrică şi spaţiu pentru aplicaţii şi componente ce operează în frecvenţe înalte (fig. 6): inductoare, transformatoare de înaltă frecvenţă pentru antene cu microunde, senzori, telecomunicaţii cu frecvenţe radio ultrainalte, circuite hibride etc.



Tags: ICPE-CA, inovare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite