Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Esri Romania, 20 de ani GIS Day

21 Noiembrie 2019




GIS Day este un forum internațional pentru utilizatorii sistemelor informatice geografice (GIS), prin intermediul căruia sunt prezentate aplicații din lumea reală, care au un rol definitoriu în crearea unei societăți mai bune. GIS Day este o oportunitate prin care organizațiile își pot împărtăși realizările și îi pot inspira pe alții să descopere și să folosească GIS-ul. GIS Day se adresează în special domeniului educațional, dar și altor comunități interesate de utilizarea și promovarea tehnologiilor GIS.

În urmă cu 20 de ani, Jack Dangermond, fondatorul și președintele Esri, și-a imaginat cum oamenii vor colabora și vor distribui informații care afectează pe toată lumea, utilizând GIS-ul. Acest lucru a dus la înființarea GIS Day, care a fost organizată pentru prima dată în anul 1999. De atunci, explozia tehnologiei geospațiale a extins această idee într-un eveniment global, care prezintă modul în care geografia și aplicațiile din lumea reală ale GIS-ului fac o diferență în societate.

GIS Day în România
În România, în anul 1999, Esri România a organizat ziua mondială a GIS-ului în cadrul unei lecții deschise, la clasa a VIII-a, în colaborare cu doamna Steliana Miloiu, profesor de geografie la Școala Generală nr. 311, din cartierul Drumul Taberei, București.



Este prima dată cand se folosește tehnologia GIS într-o unitate de învățământ gimnazial din România. Lecția a avut drept subiect unitățile administrative, resursele naturale și patrimoniul cultural. În perioada vacanței de vară a acelui an, elevii au adunat informații legate de acest subiect, scriind referate și făcând numeroase fotografii ale unor monumente istorice și rezervații naturale, pe care le-au utilizat apoi pentru a construi o bază de date geospațiale.
Pe parcursul ultimilor 20 de ani, zeci de instituții de învățământ sau private din România au sărbătorit GIS Day. În noiembrie anul acesta, 15 instituții de învățământ (universități, școli generale și licee) s-au alăturat sutelor de instituții din întreaga lume, în găzduirea de evenimente care vor servi la aprinderea imaginației viitorilor inovatori din domeniul sistemelor informatice geografice.

Mesajul GIS Day de la Jack Dangermond
"GIS Day este o oportunitate minunată pentru profesioniștii din întreaga lume de a se întâlni și de a-și împărtăși lucrurile uimitoare pe care le fac. Organizațiile responsabile de diverse activități, de la crearea de răspunsuri în cazul situațiilor de urgență, până la conservarea mediului, iau parte la evenimente educaționale pentru a-i ajuta pe alții să învețe despre știința geospațială și despre modul în care aceasta afectează lumea reală pentru totdeauna. Utilizatorii noștri ar trebui să fie mândri de munca pe care o fac, iar GIS Day este o oportunitate pentru ei să prezinte această muncă.
Apreciez voluntariatul și entuziasmul dumneavoastră de a organiza și de a participa la Ziua GIS-ului. Este important atât pentru noi, cât și pentru cei care vor învăța din ceea ce facem noi. De asemenea, este important să ne amintim cu ce ne-au atras geografia și GIS-ul, de la început, și modul în care hărțile ne oferă un mod puternic și distractiv de a comunica și de a împărtăși informații. Așadar, mai presus de toate, haideți să ne distrăm în această zi GIS și să împărtășim acea bucurie cu întreaga lume", a spus Jack Dangermond.



Într-o varietate de discipline, GIS-ul îi ajută pe elevi să înțeleagă conținutul nu numai în geografie, ci și în istorie, matematică, arte lingvistice, studii de mediu, chimie, biologie, educație civică și multe altele. GIS-ul este utilizat ca soluție de rezolvare a problemelor și oferă oportunități de carieră care sunt din ce în ce mai solicitate. GIS-ul îi ajută pe elevi și studenți să gândească critic, să utilizeze date reale și să le lege de propria comunitate. O face în mod informal, în cadrul educației primare, secundare și universitare și apelează la elevii vizuali de astăzi.
GIS Day nu este doar un eveniment, ci o mișcare globală. GIS Day aduce împreună universități, agenții guvernamentale, școli, organizații non-profit și profesioniști GIS, pentru a construi cunoștințe despre GIS în comunitățile lor și pentru a crea înțelegere despre lumea în care trăim.
Ziua GIS se întâmplă pentru că există pasiune pentru gândirea geospațială. Fiecare dintre noi are puterea de a inspira și de a schimba lumea prin GIS. Alăturați-vă mișcării în Ziua GIS!

Programul educațional ArcGIS for Schools
Esri susține programul educațional European Commissions Digital Skills and Jobs, oferind software și resurse GIS, cu titlu gratuit, tuturor școlilor și liceelor din țările membre ale Uniunii Europene. Instituțiile participante primesc instrumente și date GIS în mediul cloud, care permit educatorilor și profesorilor să aibă o abordare modernă și interactivă de prezentare a programei școlare, nu doar în domeniul geografiei, ci și în istorie, biologie, informatică, etc. Mai mult decât atât, GIS-ul oferă elevilor un mijloc flexibil de învățare, le consolidează gândirea spațială și le dezvoltă abilitățile de rezolvare a diferitelor probleme din viața reală, pregătindu-i pentru o varietate de job-uri disponibile în secolul douăzeci și unu.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite