Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Slim Khalbous îi urmează în funcție lui Jean-Paul de Gaudemar la conducerea Agenției universitare a Francofoniei

10 Decembrie 2019



Slim Khalbous, profesor universitar în domeniul managementului și Ministru al Învățământului Superior și Cercetării în Tunisia din august 2016 până în decembrie 2019, a fost investit în funcția de Rector al Agenției universitare a Francofoniei (AUF) începând cu 8 decembrie 2019. Ales de Consiliul de administrație al AUF pentru un mandat de patru ani, cu posibilitatea unei singure reînnoiri, Profesorul Slim Khalbous va prelua conducerea generală executivă a Agenției.



Slim Khalbous a fost în paralel șef interimar al Ministerului Educației (învățământ primar și secundar) timp de cinci luni în 2018. A desfășurat activitate didactică din 1995 în universitățile tunisiene și a fost profesor invitat în mai multe universități din Franța, Maroc și Liban. A fost director general – Decan al Institutului de Înalte Studii Comerciale din cadrul Universității Carthage în perioada 2011-2016.

Este titularul unui Doctorat în domeniul managementului (2000), unei Diplome de Studii Aprofundate (DEA) în administrarea afacerilor la Universitatea din Toulouse (1994) și unei Diplome de Studii Aprofundate în științe politice la Institutul de Studii Politice din Toulouse (1996).

Profesorul Slim Khalbous a publicat mai multe articole în domenii precum managementul intercultural, spiritul antreprenorial și comunicarea de marketing. Are totodată o prezență activă în mai multe asociații științifice și neguvernamentale. A fost printre altele fondator și redactor-șef al publicației Revue Tunisienne de Marketing (Revista Tunisiană de Marketing). De asemenea, Slim Khalbous este antreprenor și fondator a două companii în domeniul dezvoltării strategice, studiilor de piață, comunicării și TIC.

Slim Khalbous îi urmează în funcție lui Jean-Paul de Gaudemar, profesor de științe economice, care s-a aflat la conducerea Agenției universitare a Francofoniei din 2015 până în 2019. Printre funcțiile ocupate anterior s-a numărat cea Consilier al prim-ministrului Jean-Marc Ayrault în domeniul educației, între 2012 până 2014. La încheierea acestui mandat a ocupat funcția de Consilier special pe lângă Secretarul de Stat însărcinat cu Învățământul superior și cercetarea din Franța, Geneviève Fioraso, succedată de Najat Vallaud-Belkacem și Thierry Mandon. A fost de asemenea director al Delegației pentru planificare regională și acțiune regională, rector al circumscripțiilor academice din Strasbourg (1991-1997), Toulouse (1997-2000) și Aix-Marseille (2004-2012) și director pentru învățământul școlar pe lângă Ministerul Educației Naționale (2000-2004).

„Țin să aduc un omagiu colegului meu, Jean-Paul, care a întruchipat în mod desăvârșit spiritul Agenției în timpul mandatului său. Datorită activității sale și a echipei sale, AUF și-a menținut atractivitatea, apropiindu-se de 1000 de membri în 2019. De asemenea, Agenția a adoptat și a început să implementeze o strategie ambițioasă 2017-2021 pentru dezvoltarea Francofoniei universitare”, a declarat Slim Khalbous în timpul ceremoniei de predare-primire a funcției între cei doi rectori, eveniment organizat de Președintele AUF, Sorin Mihai Cîmpeanu, la Universitatea din Montreal, care găzduiește sediul Agenției de la crearea acesteia.

Slim Khalbuos dorește să continue „alături de întreaga echipă a Agenției implementarea acestei strategii și să elaboreze următorul plan pentru perioada 2021-2024. O strategie care ar trebui să permită Agenției să-și confirme schimbarea dinamicii pentru a deveni un actor-cheie în spațiul Francofon în materie de cunoaștere și de dezvoltare a competențelor la nivel mondial. Noul rector își propune să dezvolte într-o mai mare măsură temele transversale predilecte ale Agenției și ale Francofoniei în general, și anume digitalizarea, modernizarea sistemelor de educație, inserția profesională, inovația și spiritul antreprenorial. Nu în ultimul rând, Slim Khalbous va căuta să pună AUF în slujba promovării Francofoniei universitare, științifice și profesionale în rândul tinerilor de pretutindeni.”

Președintele AUF, Sorin Mihai Cîmpeanu, a adresat ”mulțumiri Rectorului aflat la final de mandat și felicitări noului rector pentru alegerea sa și i-a urat mult succes în noua funcție.”

Despre AUF

Creată în urma cu aproape 60 de ani, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este una dintre cele mai importante asociații internaționale de instituții de învățământ superior și de cercetare cu aproape 1000 de membrii provenind din 116 țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul Francofoniei pentru învățământul superior și cercetare. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților.AUF acompaniază instituțiile membre pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională și angajarea absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală și orientală.Pentru mai multe informații: www.auf.org



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite