Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Suntem cu ochii pe Romania“

22 Septembrie 2006



La inceputul lui septembrie Jean-Paul Seuren, Autodesk License Compliance Manager EMEA si David Palas, Autodesk Country Sales Manager, pentru Cehia, Slovacia si Sud-Estul Europei, dl Cristian Dumitrescu, presedintele companiei A&C International, dl Daniel Gruia, consilier MCTI, si dna Magda Popescu, reprezentantul legal al Business Software Alliance in Romania, au lansa un mesaj comun de avertisment utilizatorilor de software ilegal, inaugurand o noua campanie antipiraterie, structurata pe mai multe niveluri.
Jean-Paul-Seuren
Motivul venirii la Bucuresti a doi dintre reprezentantii liderului mondial in materie de software de proiectare pentru PC, Auotdesk, a fost explicitat clar de catre David Palas, care a subliniat ca, apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana va genera o dezvoltare economica si o dezvoltare IT de proportii, fapt ce se va face simtit si la nivelul utilizatorilor de software, cu referire directa la numarul de licente Autodesk: „Romania este o tara cu un foarte mare potential de crestere. Infrastructura, constructiile, industria mecanica, arhitectura, cadastrul etc. reprezinta domenii care nu se vor putea dezvolta in viitorul apropiat fara un software profesionist de proiectare asistata pe calculator“.


Autodesk, preferatul piratilor


Mult mai incisiv a fost Jean-Paul Seuren, care este si presedinte al Comitetului BSA din Rusia, tara care ocupa un loc fruntas in topul pirateriei software mondiale, care a declarat transant: „Estimam ca aproximativ 90% din software-ul Autodesk este utilizat in Romania fraudulos“. „Vom incepe o campanie sustinuta impotriva pirateriei software. (…) Suntem cu ochii pe Romania – mai ales data fiind pregatirea de aderare la Comunitatea Europeana. Companiile sunt principalul nostru public tinta“, a subliniat dl Seuren, care si-a argumentat prezentarea prin cateva studii potrivit carora Romania ocupa un loc in jumatatea superioara a topului pirateriei in Europa de Est.
Cristian-Dumitrescu
Conform acestui studiu IDC-BSA, tara noastra a inregistrat in ultimii trei ani urmatoarea evolutie a ratei pirateriei software: 73% in 2003, 74% in 2004 si 72% in 2005, care au generat pierderi estimate pe cei trei ani de 49, 62 si 111 (milioane de dolari). Jean-Paul Seuren a subliniat faptul ca, potrivit estimarilor facute de catre Autodesk, software-urile acestei companii sunt mai piratate decat media amintita cu circa 10-15%.


Oferte atractive de legalizare


Cristian Dumitrescu, presedintele A&C International, beneficiar a aproape 16 de ani de experienta ca distribuitor al produselor Autodesk in Romania si Republica Moldova, a subliniat necesitatea ca, in cadrul campaniei antipiraterie lansate alaturi de Autodesk si BSA, sa fie adresate solutii viabile celor care vor sa intre in legalitate: „Intentia noastra nu este sa ramanem la stadiul expunerii problemei, ci sa le prezentam utilizatorilor solutiile de legalizare disponibile“. Dupa modelul pus in aplicare in urma cu 5 ani, cand s-au incheiat contracte de legalizare in valoare de peste 1.500.000 de dolari, A&C International va initia si promova contracte de legalizare si consultanta pentru legalizare. „Prin acest contract, companiile vor putea sa licentieze software-ul Autodesk pe care il detin intr-o perioada agreata de comun acord, prin plati esalonate – totul in conditii de stricta confidentialitate“, a explicat dl Dumitrescu. Pentru a sustine aceasta campanie, Autodesk va mai oferi si alte optiuni de achizitionare, cum ar fi: abonamentul/subscriptia anuala, promotii periodice pentru upgrade, cross-upgrade etc.


Legea se inaspreste


Dna avocat Magda Popescu, reprezentant legal al BSA Romania din aceasta toamna, a incheiat reuniunea cu prezentarea unei serii de statistici referitoare la pirateria software locala, insistand insa pe noile prevederi ale legii, respectiv modificarea recenta a articolului 139, din Legea nr.8/1996 si intrarea in vigoare, din 12 octombrie 2006, a Legii 278: „ Noutate absoluta este aceea ca aceasta lege prevede raspundere penala si pentru persoana juridica. Pana la acest moment, raspunderea penala revenea exclusiv persoanei fizice – administratorul IT, angajatul care a instalat software-ul fara licenta etc. –, compania platind doar despagubirile. Din octombrie, compania raspunde penal, alaturi de angajatul respectiv. Iar conform legii, se poate ajunge la dizolvarea persoanei juridice, la suspendarea activitatii, se pot inchide puncte de lucru etc.“, a explicitat dna Popescu, care si-a exprimat interesul pentru a vedea modul in care vor fi puse in practica noile prevederi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite