Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Programul Erasmus, de la rezultatele și provocările actuale la schimbările viitoare

12 Decembrie 2019




Tot pentru a pregăti și familiariza beneficiarii programelor de mobilități se preconiza și utilizarea așa-numitelor mobilități mixte, care includ și o componentă virtuală. S-a renunțat la această idee?
Câtuși de puțin. Toate mobilitățile care vor avea loc în viitorul program vor putea fi însoțite și de o mobilitate virtuală. Acest lucru va facilita introducerea mobilităților de masă, la care vor putea participa mai mulți beneficiari. De exemplu, în noul Program Erasmus+ se va putea ca, de exemplu, chiar jumătate din elevii unei clase să plece pentru două săptămâni la colegi de ai lor din altă țară. Ori, pentru pregătirea întâlnirii cu aceștia, pentru familiarizarea cu condițiile din școala respectivă, dar și pentru asigurarea continuității inițiativei și urmărirea efectelor acesteia, componenta virtuală este de un real folos. Pentru aceasta avem însă la dispoziție platforma eTwinning, care este funcțională și oferă personalului didactic și elevilor ce activează în școlile din țările europene participante la Programul Erasmus+ o platformă de comunicare și colaborare, de demarare de proiecte și schimb de informații.

Ce aduce noul an
Soluțiile prezentate vor fi disponibile odată cu intrarea în vigoare a noului Program Erasmus+. Ce noutăți se conturează însă pentru 2020, ultimul an din actualul ciclul al programului?
Anul viitor va aduce, ca de obicei, o creștere a bugetului alocat, care va ajunge la aproximativ 100 de milioane de euro. Nu este o creștere substanțială și nici în 2021 nu se prefigurează o evoluție semnificativă. Poate părea paradoxal în condițiile în care, atât Parlamentul European, cât și noua președintă a Comisiei Europene susțin ideea unei triplări a bugetului viitorului Program Erasmus. În opinia mea, se va obține cel mai probabil o dublare a acestuia, având în vedere efectele Brexitului și faptul că mai multe țări susțin micșorarea globală a bugetului Uniunii Europene. Dublarea este certă, dar, deși agențiile naționale și Parlamentul European solicită creșterea gradată a bugetelor alocate, Consiliul miniștrilor de Finanțe ai țărilor membre nu agreează această idee. Prin urmare, preconizez că în 2021 creșterea nu va fi nici pe departe pe nivelul așteptărilor, saltul valoric urmând să survină abia ulterior. Ceea ce va genera probleme reale, mai ales în cazul universităților care, odată puse în fața unor alocări substanțial mai mari, vor trebui să găsească rapid soluții pentru a putea trimite mai mulți studenți în mobilități. Este o provocare majoră și așteptăm să vedem ce vor aduce negocierile, pentru că mecanismul financiar 2021-2027 nu este încă aprobat și este de presupus că acest lucru nu se va întâmpla decât în semestrul al doilea al anului viitor, când Președinția Consiliului Uniunii Europene va fi deținută de către Germania. Situația este complicată de faptul că de aprobarea cadrului financiar depind direct regulamentele programelor Erasmus+, Corpul European de Solidaritate și Horizon Europe. De aceea, Comisia Europeană speră să obțină un acord politic între Parlament, Consiliu și Comisie pe textul regulamentelor, fără partea de buget, până în primăvara anului viitor. Acest fapt ar permite ca votarea propriu-zisă a regulamentului, după aprobarea componentelor de buget, să fie o formalitate odată stabilit acordul politic.

Care sunt obiectivele concrete ale Agenției pentru anul viitor?

Ne vom concentra pe asigurararea continuității actualului ciclu al Programului Erasmus+, dar și pe pregătirea participanților în vederea asumării și respectării principalelor priorități prevăzute în viitorul program, respectiv incluziunea socială, digitalizarea și integrarea componentelor de sustentabilitate în cadrul proiectelor derulate. Totodată, vom începe cât mai devreme posibil pregătirea potențialilor aplicanți pentru viitorul program, pentru că vor interveni o serie de schimbări importante, confirmate deja. Este adevărat că scopul final al tuturor acestor schimbări este simplificarea procedurală, dar, pentru a atinge acest obiectiv, trebuie parcurse o serie de etape. De exemplu, în domeniul mobilităților în învățământul preuniversitar, VET, educația adulților, tineret și Corpul de Solidaritate se va opera o schimbare radicală de paradigmă. Astfel, se va merge spre un sistem prin care organizațiile vor putea să depună la agenție un singur proiect, pentru a obține o așa-numită acreditare, pe modelul Cartei pentru învățământul superior. Odată evaluată și aprobată această Cartă, care va fi evaluată calitativ și va trebui să includă și politica de internaționalizare a respectivei organizații pe următorii șapte ani, aceasta nu va mai trebui să depună la Agenție decât o cerere de finanțare anuală, pentru a organiza un număr de mobilități în anul următor. Va fi o schimbare radicală, care va ușura foarte mult munca beneficiarilor și, parțial, și pe a noastră. Însă va deveni mai dificil pentru noi modul de alocare a finanțărilor, pentru că mă aștept ca totalul cererilor de finanțare să depășească cu mult bugetul alocat, așa cum se întâmplă și în prezent. Acest lucru ne va obliga ca, împreună cu Comisia, să dezvoltăm o serie de criterii transparente de evaluare și finanțare. Noul sistem va funcționa în paralel cu cel „clasic“, care oferă organizațiilor mici și „începătorilor“ în Programul Erasmus+ posibilitatea de a realiza proiecte individuale, ca și până acum.

Se anunță, deci, un alt an intens pentru Agenție.
Într-adevăr, va fi un an dens pentru noi, pentru că va trebui să finalizăm actualul ciclu al Programului Erasmus+, dar în același timp va trebui să facem o promovare intensă la nivel național a noutăților care se prefigurează. Evident, vom realiza acest demers cu ajutorul formatorilor, dar și aceștia la rândul lor vor trebui pregătiți mai întâi. Totodată, ne-am propus să realizăm cât mai multe cursuri de scriere pentru noul tip de candidaturi. Și mă aștept să avem un număr mare de participanți încă de la primul termen de depunere a candidaturilor, pentru că vor fi mulți cei care vor vrea să beneficieze cât mai rapid de simplificările ce vor fi introduse în noul Program Erasmus+. Ne dorim să îi pregătim pe toți îndeajuns de bine încât să reușească toți!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite