Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Programul Coordonator Anual (PCA) al PMB se realizeaza cu o solutie geospatiala dezvoltata de Intergraph Computer Services

22 Septembrie 2006



Solutia propusa de Intergraph Computer Services pentru tema „Sistem Geospatial de E-Government pentru Planificarea si Controlul Dezvoltarii Urbane - Programul Coordonator Anual” face parte din categoria de „proiecte la cheie” dezvoltate special pentru administratia publica locala in scopul organizarii si gestiunii datelor si informatiilor specifice intr-un concept global integrat, ca suport atat pentru finalizarea in mediu informatic a fluxurilor de lucru cat si pentru fundamentarea deciziilor complexe.


Provocarea


Dupa dezvoltarea unui sistem informatic integrat propriu cu o importanta componenta geospatiala, denumita Banca de Date Urbane (BDU), PMB a constientizat ca urmatoarea provocare este extinderea sistemului catre partenerii institutionali, pentru automatizarea schimbului de informatii geospatiale. Intr-un domeniu foarte important precum gestiunea retelelor edilitare, deciziile PMB depind de informatii care vin de la peste douazeci de administratori de retele edilitare si de la primariile de sector. Si in sens invers, acesti parteneri institutionali au nevoie de informatii sau de decizii rapide din partea PMB. Unul din obstacolele in calea realizarii unei comunicari eficiente pe acest subiect era de natura tehnologica (incompatibilitati la nivelul sistemelor informatice geospatiale utilizate de fiecare institutie), motiv pentru care comunicarea, atat cat functiona, se realiza pe suport hartie sau, in cel mai bun caz, prin fisiere Excel. Evident, intr-un astfel de flux, transmiterea informatia grafice pentru localizarea lucrarii era exclusa.


Solutia


GIS-PMB2Aceasta solutie permite extinderea functionalitatii subsistemului existent Banca de Date Urbane (BDU), din cadrul Sistemului Informatic Integrat pentru Managementul Activitatilor Primariei Municipiului Bucuresti (SIIMAPMB), catre companiile de utilitati si primariile de sector in vederea automatizarii fluxului de informatii intre PMB si aceste institutii in doua domenii de interactiune: planificarea, aprobarea si urmarirea aplicarii Planului Coordonator Anual (PCA) de lucrari la retelele edilitare si obtinerea de catre administratorii retelelor edilitare a avizelor de interventii de avarie la retele.


Solutia a fost dezvoltata utilizand o arhitectura de tip three-tier: baza de date, server de aplicatii si client browser, cu o integrare totala in solutia BDU aflata in exploatare in momentul de fata la Primaria Municipiului Bucuresti.


Conform arhitecturii distribuite pe care se bazeaza solutia propusa, functionalitatea dezvoltata este accesibila tuturor actorilor implicati in momentul de fata in procesul de planificare, aprobare si urmarire a Programului Coordonator Anual precum si oricaror altor actori care vor aparea ulterior (de exemplu o noua companie de distributie curent electric, sau de televiziune prin cablu, etc.). In mod similar, pentru emiterea avizelor de interventii, atat companiile care sunt administratori de retele in momentul de fata vor avea acces la resursele solutiei propuse, cat si cele care vor deveni ulterior administratori ai unor retele.


Conform solutiei, angajatii PMB nu mai sunt nevoiti sa introduca in BDU propunerile de lucrari transmise de companii sau primariile de sector in tabele Word, Excel sau pe fax, ci vor prelua prin proceduri automatizate in BDU propunerile introduse in interfata dedicata utilizatorilor externi de catre acestia.


Prin distribuirea efortului de introducere a datelor in format electronic catre fiecare institutie externa, s-a redus semnificativ timpul de introducere a lucrarilor in PCA, pana de curand dependent de procedura manuala si de volumul mare de inregistrari centralizate la nivelul PMB.


Conform mecanismului de actualizare a PCA propus in solutie, procesul de planificare este continuu, si actualizarea se va face in functie de modificarile aparute pe parcursul anului, conform procedurii de actualizare. Sistemul va permite doua modalitati de identificare a conflictelor: unul automat, bazat pe definirea unor reguli privind ordinea de realizare a lucrarilor, si unul bazat pe analiza de catre operatori umani a unor arii de interes, inainte de aprobarea unei modificari a PCA.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite