Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Publicarea pe WEB a datelor geospatiale

22 Septembrie 2006



In ultimii ani necesitatea de a comunica pe Internet a crescut simtitor si odata cu aceasta traficul de date. Diversitatea acestora a facut ca firmele de webhosting sa investeasca mai mult in infrastructura, sa creasca calitatea serviciilor oferite, in special latimea de banda ce a dus la cresterea vitezei de transfer. Acest lucru a condus la dezvoltarea de noi tehnologii, Geographical Information System (GIS) fiind una dintre ele. Pe masura ce instrumentele GIS devin din ce in ce mai sofisticate si permisibile din punct de vedere al preturilor, un numar tot mai mare de companii si institutii guvernamentale incep sa utilizeze aceasta tehnologie.


mapguide_2Intrarea in UE impune o transparenta sporita din partea institutiilor statului si nu numai. De aceea multe din acestea au demarat proiecte majore in aceasta directie, colaborand cu firme dezvoltatoare de site-uri profesionale si firme de webhosting pentru a implementa asemenea sisteme informatice.


In acest sens, SC BLOMINFO GEONET a implementat la SC Termica SA Targoviste un sistem informatic menit sa ajute la gestionarea retelelor de distributie a agentului termic. In administratia publica retelele edilitare au un loc aparte, deoarece furnizorii de servicii trebuiesc consultati mai intai, pentru a-si da acordul in vederea emiterii unei autorizatii de construire spre exemplu. De aceea SC Termica SA, a optat pentru varianta online a acestui sistem informatic.


De ce sa publicam aceste date spatiale online ?


Modalitatile de a te informa in mod clasic dureaza si de multe ori ne este foarte greu sa reusim intr-o singura zi sa strangem toate datele necesare. Cum motivul principal este comunicarea, folosind servicii web, SC Termica SA a publicat aceste date in vederea consultarii lor de catre terti clienti, in baza unui cont de autentificare, accesul fiind securizat.


Accesarea informatiilor se poate face din orice colt al lumii, necesitand cunostinte minime de utilizare a unui browser. Interogarile spatiale, extragerea datelor textuale, printarea planurilor la o anumita scara, generarea de rapoarte sunt activitati ce pot fi efectuate de catre fiecare client, lucru ce nu necesita deplasare la sediul companiei, ci doar o simpla conexiune la Internet si un calculator nu neaparat performant.


Interconectarea sistemelor informatice devine un lucru real in viitorul apropiat. Un GIS de genul descris mai sus, conectat la sistemul informatic al celorlalti furnizori de servicii va da o imagine de ansamblu mult mai clara a zonelor de interes decat vechile planuri pe hartie cu care suntem obisnuiti si cu care inca se mai lucreaza din pacate.


Avand la dispozitie un volum mare de date ce reprezinta situatia reala din teren, simularile in cazul dezastrelor pot fi efectuate cu un realism sporit, pot fi stabilite mult mai eficace trasee de evacuare. In cazul SC Termica SA, avariile produse in timpul exploatarii pot fi tratate mult mai rapid, sistemul oferind solutii prestabilite pentru acel gen de eveniment, sau punand la dispozitie tool-uri specializate ce pot ajuta la solutionarea problemei intr-un timp extrem de scurt prin luarea deciziilor corecte.


Avantajele aplicatiei


Centralizarea datelor spatiale si textuale intr-o singura baza de date, face ca actualizarea datelor sa fie o activitate usoara. Prin folosirea unui browser, datele grafice si textuale sunt afisate, clientul putand selecta zona de interes cu ajutorul tool-urilor incluse in aplicatie. Actiuni ca zoom, pan, masurare de distante, extragere de coordonate se pot efectua cu un simplu click. De asemenea, clientul are posibilitatea de a printa harta selectata, la scara dorita, aceasta reprezentand o noutate in acest domeniu. Localizarea unor elemente grafice (camine, canale, puncte termice, strazi) si extragerea datelor textuale ale acestora se poate face interactiv, la click, fara a fi nevoie de operatii complexe.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite