Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Distincție Europa Nostra pentru un monument spaniol restaurat cu ajutorul INCD pentru Optoelectronică

19 Februarie 2020






„Putem spune astăzi, la aproape 25 de ani de la înfiinţarea institutului (1996) şi a acestei direcţii de cercetare, având în permanenţă un colectiv tânăr (astăzi media de vârstă este sub 38 de ani), că am demonstrat fabulosul rol pe care îl are colaborarea cu beneficiarul. Nu a fost derulat niciun proiect fără a avea un dialog critic, dar şi constructiv, cu grupuri de restauratori, conservatori, arhelogi, etnografi, muzeologi, istorici de artă şi curatori“, afirmă dr. Roxana Rădvan, conducătorul Departamentului CERTO şi director al INOE Central.
„Orice analiză propusă şi realizată de CERTO este bine aleasă, trebuind să ofere pe cât posibil mai multe informaţii utile prin interpretarea complexă“, subliniază liderul echipei. „Ceea ce ne-a preocupat şi ne distinge astăzi este într-o bună măsură infrastructura selectată şi dezvoltată atent, dar şi cealaltă faţetă esențială a capacităţii noastre de cercetare: resursa umană. Am vrut şi am reuşit să ne perfecţionăm în a «interoga» inteligent obiectul aflat în faţa noastră, în construirea schemei de cercetare prin care să obţinem cât mai multe informaţii despre «epidermă», despre straturile sale ascunse, prin care să cunoaştem cât mai multe informaţii din istoricul unui obiect – intervenţii mai noi sau mai vechi, materiale adăugate, alterarea unora, uneori despre traseul obiectului, despre întâlnirile faste sau nefaste cu restauratori sau conservatori. În ultimii ani, preocupările privind garanţia intervenţiilor şi asigurarea bunurilor s-au dezvoltat şi ne-au implicat tot mai mult“
, detaliază dr. Roxana Rădvan.

La rândul său, dr. Roxana Savastru, directorul general INOE 2000, sintetizează importanța pe care restaurarea prin tehnici optoelectronice o are pentru protejarea patrimoniului cultural național și universal și pentru evoluția cercetării:
„Începutul CERTO este strâns legat de înfiinţarea institutului şi de sâmburele de iubire a echipei de tineri specialişti faţă de patrimoniul cultural naţional, ca totalitate a bunurilor care dau mărturie valorilor, credințelor şi tradiţiilor naționale şi care reprezintă în fapt aportul acestui popor la patrimonial cultural universal. Optoelectronica este domeniul cel mai generos ca aplicaţii pentru investigarea/diagnosticarea/conservarea şi protejarea patrimoniului cultural. Dezvoltarea şi implementarea tehnicilor şi metodelor optoelectronice speciale în domeniul patrimoniului cultural naţional (şi nu numai) este răspunsul (răsplata) institutului la efortul pe care societatea românească îl face pentru susţinerea Cercetării.“

***
Prezentul articol este publicat în cadrul proiectului de finanţare a excelenței PRO INSTITUTIO - 19 PFE/2018, finanțat de Ministerul Cercetării și Inovării prin Programul I – Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogram 1.2 - Performanță instituțională – Proiecte de finanțare a excelenței în CDI, Contract nr 19 PFE/17.10.2018.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite