Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

UEFISCDI, 20 de ani de evoluție exemplară

19 Februarie 2020



Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) a sărbătorit în ianuarie două decenii de existenţa sub semnul excelenței, în prezent fiind recunoscută şi apreciată drept o instituţie etalon pentru sistemele de învăţământ superior, cercetare şi inovare. Ea este totodată un exemplu de parcurs modern al țării noastre în Europa şi în lume, prin capacitatea sa de a inova, performa şi inspira. De-a lungul anilor, UEFISCDI s-a consacrat tot mai mult drept un model despre cum România educată se poate integra optim în Europa evoluată, deschizând oportunităţi şi creând plusvaloare la nivel internaţional, prin viziune, prin leadership şi prin proiecte transformaţionale unice.



„Sunt 20 de ani de activitate, de muncă, de pasiune, de proiecte, de provocări, de construcție și dezvoltare. Sunt ani în care echipa a crescut și a servit cu mândrie comunitatea de Învățământ Superior, Știință și Inovare“
, a sintetizat UEFISCDI această perioadă în preambulul prezentării dedicate poveştii celor 20 de ani de evoluție. La evenimentul aniversar au participat Ministrul Educaţiei şi Cercetării Monica Anisie, consilierul prezidenţial Ligia Deca, membri ai Parlamentului României, rectori şi directori de institute naţionale de cercetare, oameni de ştiinţă, colegi şi prieteni ai UEFISCDI, toţi reuniţi pentru a sărbători lucrurile frumoase făcute împreună, dar şi pentru a da startul unui an plin de proiecte îndrăzneţe.
„În sală sunt foarte mulţi oameni care ne-au acordat multă încredere. Investindu-ne ca instituție cu acest atribut a trebuit să demonstrăm că merităm încrederea lor, motiv pentru care le sunt recunoscător. Le mulţumesc şi celor care nu ne-au creditat cu încrederea lor, dar ne-au ajutat să creăm şi mai multă plusvaloare şi, astfel, să le demonstrăm că se pot bizui pe noi. Funcţionăm de 20 de ani, suntem o instituţie ajunsă la maturitate, iar partenerii şi colaboratorii noştri sunt fundamentul a tot ce s-a întâmplat esenţial în UEFISCDI până în prezent“, a subliniat prof. Adrian Curaj cu ocazia discursului de întâmpinare a invitaţilor.

O istorie scrisă de personalităţi marcante
Directorul UEFISCDI a evidenţiat faptul că începuturile şi dezvoltarea instituţiei au fost marcate de oameni înzestraţi cu viziune şi determinare: „Startul nostru în 1999-2000 a stat sub semnul mesajului Băncii Mondiale, care ne-a transmis că trebuie să construim instituţii care să asigure continuitatea proiectelor şi dezvoltarea lor pe termen lung. Din interior, trei personalităţi au fost providenţiale, contribuind decisiv la înfiinţarea şi consolidarea UEFISCDI: prof Mircea Damian, prof. George Dincă şi prof. Ioan Dumitrache. Un moment important de coagulare şi transformare instituţională s-a petrecut în 2010, când agenţiile de finanţare au fost reunite sub umbrelă UEFISCDI, în urma deciziei ministrului Educaţiei de la acea vreme, Daniel Funeriu.“

Exponentul meritrocrației şi al performanţei instituţionale
Prezentă la momentul aniversar, Ligia Deca, Consilier prezidențial – Departamentul Educație și Cercetare, şi-a amintit despre perioada maturizării sale alături de profesioniştii şi colegii săi de la UEFISCDI şi a accentuat rolul pe care această instituţie l-a jucat de-a lungul timpului pentru evoluţia învăţământului şi cercetării din ţara noastră: „Din perspectivă profesională, jumătate din acest drum de 20 de ani a fost şi pentru mine un drum de cunoaştere şi aprofundare a sistemul educaţional românesc. Am intrat în UEFISCDI în calitate de coordonator al secretariatului Procesului Bologna. Acest mecanism de promovare a cooperării interguvernamentale în domeniul învăţământului superior european există tot de 20 de ani, e bazat tot pe cultura sprijinirii şi respectării valorilor şi este purtătorul unei viziuni coerente. La Procesul Bologna ar dori să renunţe mulţi, dar nu se mai poate: dacă o ţara ar face acest pas s-ar autoizola, ar renunţa la ceea ce o defineşte. Cu siguranţă acelaşi lucru se poate spune şi despre UEFISCDI, o instituţie care a ajuns să definească meritocrația şi performanţa instituţională în sectorul educaţional din România. Afirm aceste lucruri şi din perspectiva cuiva care a lucrat şi a crescut în această organizaţie, dar şi din punctul de vedere al profesionistului care a beneficiat de expertiza UEFISCDI. Proiectul prezidenţial «România educată» a plecat de la imaginarea viitorului României din perspectiva viitorului educaţiei, exerciţiu de foresight iniţiat şi coordonat de UEFISCDI. Transmit în acest sens gratitudinea preşedintelui Klaus Iohannis pentru tot ceea ce a făcut această instituţie pentru cercetare, pentru învăţământ şi pentru o Românie educată!“
Ligia Deca a remarcat faptul că această construcție solidă și coerentă pe care o reprezintă UEFISCDI în acest moment este rezultatul viziunii, pasiunii şi determinării insuflate de leadership-ul acestei instituții. În opinia sa, oamenii din UEFISCDI au făcut lucrurile cu pasiune extremă și au creat un vis la care învățământul superior și cercetarea românească nu mai pot renunța. Instituția este responsabilă pentru formarea unei mari familii, compusă din angajați și parteneri foarte valoroși, care s-au întâlnit pe 14 ianuarie pentru a sărbători lucrurile bune făcute împreună, având permanent ca țintă atingerea excelenței.

Un model al excelenţei în educaţie
La rândul său, Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării, a apreciat rolul deosebit pe care UEFISCDI l-a avut şi îl are în continuare în evoluţia învăţământului din ţara noastră: „Am fost şi sunt impresionată de conceptele care au definit permanent existența UEFISCDI şi care ar trebui să se regăsească în tot sistemul de învăţământ românesc: valoare, pasiune şi profesionalism. Asta înseamnă UEFISCDI, iar cele trei cuvinte puse împreună transmit imaginea excelenței în educaţie. Cu această ocazie înmânez prof. Adrian Curaj, din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Diploma de Excelenţă pentru contribuţia esenţială, în 20 de ani, la dezvoltarea şi modernizarea învățământului universitar şi a cercetării ştiinţifice româneşti. Vă invit în continuare să facem împreună din România modernă o Românie educată!“
Având de partea sa fundamentele trecutului, continuând să materializeze pasiunea, determinarea şi capabilităţile de a inova şi performa la cel mai înalt nivel, UEFISCDI este o instituţie ce pare „condamnată“ la succes. Dar nu singură, ci alături de partenerii şi comunităţile pe care le inspiră prin calitatea şi puterea exemplului, prin proiectele sale ce îşi propun ca România să facă diferenţa în Europa şi în lume, prefigurând un destin naţional cu sens, un viitor spre care să putem privi cu încredere.

Povestea și rezultatele definitorii
Cum arată evoluția şi realizările UEFISCDI de-a lungul celor 20 de ani? Pe ce se bazează caracterul său exponenţial? O serie de cifre relevante vorbesc despre creșterea sa şi redau dimensiunea performanţelor atinse. Dar nu numai ele conturează această imagine, ci şi ideile, conceptele şi proiectele unice puse în mişcare, rezultatele la care s-a ajuns sau cele aflate în curs de materializare. Călătoria de 20 de ani a UEFISCDI a fost concentrată într-o prezentare de 5 minute, pe care o restituim în scris cititorilor noştri:
„Suntem aici datorită oamenilor care au crezut că se poate. Şi s-a putut, iar ultimii 20 de ani o dovedesc. Nu am fost singuri. Am crescut şi ne-am dezvoltat împreună cu consiliile pentru învăţământ superior, cercetare, dezvoltare şi inovare: CNCSIS/CNCS, CNFIS, CCCDI, CNSPIS, CEMU, CNADTCU.
Am pornit la drum cu o viziune, iar la fiecare pas am generat încredere, prin transparență şi profesionalism în managementul cercetării. Am susţinut excelența şi am dezvoltat peste 25 de tipuri de granturi şi programe. S-au finanţat mai mult de 8000 de proiecte şi am implicat nu mai puţin de 1000 de instituţii de cercetare şi inovare din România. Este una dintre valorile noastre să oferim cele mai bune practici europene în evaluarea proiectelor. Şi ne asigurăm că întregul proces, de la început şi până la final, este trasabil şi transparent. În 20 de ani am evaluat peste 70.000 de cereri de finanţare şi am implicat peste 10.000 de experţi de pe toate continentele. Deşi la început nu vorbeam despre transformare digitală, iar evaluarea se realiza pe hârtie, în săli aglomerate, am inovat întregul proces. Astăzi, totul se desfăşoară online. Uniţi de pasiunea pentru cercetare şi inovare suntem parteneri credibili în proiecte şi programe internaţionale şi continuăm să aducem noi oportunităţi de colaborare pentru cercetătorii din România. Am dezvoltat parteneriate bilaterale. Am aplicat la proiecte europene pentru a ne dezvolta capacitatea de policy advice.
Iar eforturile şi viziunea noastră au rezultate. Suntem pe locurile 1 şi 2 în România la accesarea proiectelor finanţate direct de Comisia Europeană conform European Research Ranking, în perioada 2012-2018. Suntem aici să creştem prezența României în Web of Science prin premierea autorilor de articole ISI cu afiliere naţională. Mai mult de 105 de milioane de lei au ajuns la autorii celor 33.000 de articole premiate.



Am implementat peste 20 de proiecte sistemice pentru învăţământul superior şi cercetarea din România.
Am dezvoltat capacitatea instituţională şi resursele umane în arii strategice ale analizei de politici publice. Am construit viziuni sistemice şi am sprijinit universităţile şi instituţiile de cercetare să intre într-un dialog amplu, structurat. Să privească spre viitoare posibile mecanisme inovatoare, să îşi dezvolte capacitatea de gândire strategică şi să îşi construiască propriile viziuni organizaţionale. Iar pentru a sprijini acest dialog şi accesul la informaţie am mers mai departe şi am dezvoltat instrumentele potrivite.

Am generat masă critică la nivel de sistem prin implementarea proceselor de planificare strategică pe termen lung pentru învăţământul superior şi pentru cercetare. Începând cu 2005 marcăm ciclurile de programe în domeniul învăţământului superior, cercetarii, inovării şi antreprenoriatului. Şi, pentru cele mai bune rezultate, am fost în dialog față în faţă sau on-line cu peste 20.000 de persoane.
Ne mândrim cu rolul nostru central în procesul de modernizare a sistemului naţional de învăţământ superior. Continuăm să promovăm şi să implementăm strategii naţionale şi internaţionale, să realizăm studii, analize şi prognoze. Să formulăm propuneri în vederea îmbunatăţirii continue a performanţei academice.
Pentru a facilita dialogul şi accesul la informație dezvoltăm şi promovăm platforme inovative, dinamice şi vizibile naţional şi internațional, care asigură accesul la student prin Registrul Matricol Unic şi prin platforma ANS, cu peste 800.000 de persoane unice. Conectarea expertizei la nevoi prin platforma BrainMap, ce reuneşte peste 36.000 de utilizatori: cercetători, inovatori, tehnicieni şi antreprenori.
Vizibilitatea infrastructurilor de cercetare şi a serviciilor oferite de acestea prin ERRIS, ce aduce în prezent la un loc peste 1.900 de infrastructuri şi mai mult de 9.000 de servicii. Promovarea internaţionalizării în învăţământul superior din România, prin platforma StudyinRomania.ro, ce conţine informaţii despre mai mult de 3.600 de programe de studii.

Contribuim la avansul de cunoaştere şi practică prin foresight pentru politici publice, politici în învăţământ superior şi specializare inteligentă.
Şi avem şi un proiect de suflet: cel al dezvoltării teritoriale inteligente în jurul proiectului laserului de la Măgurele. Am iniţiat şi coordonat întreaga construcţie strategică a viziunii ecosistemului de ştiinţă, inovare şi antreprenoriat Laser Valley – Land of Lights.
Prezentarea s-a încheiat cu un citat din Steve Jobs, care definește filosofia de a fi a UEFISCDI: If you are working on something exciting that you really care about, you don t have to be pushed. The vision pulls you.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite