Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Adeo Ressi, creatorul Founder Institute: „O companie cade doar atunci când fondatorul ei se predă!”

19 Februarie 2020



Peste 100 de tineri antreprenori au fost prezenți pe 27 ianuarie la Mind Space din București pentru a-l întâlni pe Adeo Ressi, creatorul Founder Institute. Înființat cu 10 ani în urmă, Founder Institute este un accelerator de afaceri care îi inițiază și îi ghidează în antreprenoriat pe cei care doresc să își deschidă propria afacere.

„Antreprenorii sunt proiectați să rezolve problemele omenirii și sunt destule de rezolvat. Antreprenoriatul poate face societatea să arate mult mai frumos. Gândiți-vă la o lume în care antreprenorii nu se concurează, ci se ajută unii pe alții conform principiului: dacă ție îți este bine și mie îmi merge bine”, afirmă Adeo Ressi, care are convingerea că antreprenoriatul poate conduce la o lume mai bună doar prin schimbarea punctului de perspectivă: în loc să lucrezi ca antreprenor, să activezi în domeniul antreprenoriatului. Diferența constă în a lucra pentru a rezolva o problemă pentru oameni și nu în a munci pentru bani.
Adeo Ressi spune că ceea ce diferențiază acest accelerator de altele este faptul că mentorează, ghidează, girează și garantează start-up-urile timp de 4 luni cât durează programul de pregătire pentru a deveni competitive. Pe bază de contract, acceleratorul investește în start-up la valoarea lui de piață, determinată de un grup, de o rețea de investitori. De îndată ce start-up-ul intră în prima rundă de finanțare, acceleratorul va putea să își recupereze garanțiile. De exemplu, un investitor finanțează un start-up cu o sumă de 5.000 de dolari în schimbul unei participații de 4% în companie. Beneficiul este dublu: tânăra companie primește finanțare, dar și legitimitatea pe care o adaugă finanțatorul, care prin experiența și renumele companiei sale girează succesul start-up-ului.
Programul Founder Institute de incubare și accelerare a afacerilor oferă, timp de 4 luni, o asistare permanentă, de la lansarea ideii de afacere, pe care o propune fondatorul, până la validarea ei de către antreprenori cu experiență, constituirea legală a companiei și lansarea ei în piață. Pe tot parcursul programului tinerii întreprinzători primesc consultanță din partea unor mentori cu experiență în antreprenoriat și pot obține finanțări din partea unor investitori deja existenți în ecosistemul de business al Founder Institute.

Ați afirmat la un moment dat că vă doriți să creați 1.000.000 de locuri de muncă pentru oameni. Asta înseamnă în termenii Founder Institute circa 250.000 de start-up-uri, mici companii care să asigure locurile de muncă pentru cei care le-au creat și angajații lor. Aveți în vedere înființarea unui număr destul de mare job-uri... Cum vedeți posibilă atingerea obiectivului fixat?
În 10 ani de când a luat ființă Founder Institute am creat deja aproape 4.500 de companii în întreaga lume, în 65 de țări și 180 de orașe. Este dificil de urmărit și câte locuri de muncă există în prezent în aceste companii, pentru că nu toate start-up-urile raportează câți oameni au angajat. Dar putem să spunem că în ultimile luni s-au petrecut schimbări importante în toată lumea și estimăm că, la finalul anului 2020, 80% din companiile pe care le-am creat vor avea un impact pozitiv asupra umanității și vor trasa o tendință sustenabilă în acest sens.

Doriți să încurajați start-up-urile care se ocupă în principal de tehnologie. De ce mizați pe acestea în mod prioritar?
Viziunea noastră este să încurajăm comunitățile și să motivăm oamenii să înființeze companii în domeniul tehnologiilor. De fapt nu ne concentrăm pe afaceri cu tehnologia propriu-zisă, ci pe tehnologia activă. Avem numeroase companii în domeniul alimentației, în modă și alte industrii, dar dacă privești la ele cu atenție poți spune că nu sunt companii tehnologice în sensul strict, dar de fapt tehnologia le permite să-și crească valoarea afacerii. De aceea socotim că tehnologia poate transforma orice industrie, chiar și pe cele mai tradiționale. Bunăoară, agricultura se folosește de drone care pot survola suprafețe mari și pot asigura informații valoroase despre gradul de maturitate al plantelor, pot urmări cantitatea de nutrienți sau de apă necesare lor. Există o sumedenie de inovații care se pot adapta industriilor nontehnologice, de aceea credem că tehnologia poate rezolva multe din problemele cu care umanitatea se confruntă, cu condiția să fie aplicate cu bune intenții.

Cu toate acestea există numeroase argumente care susțin că tehnologia va determina finalul umanității. Sunteți atât de încrezător în tehnologie?
Toate activitățile oamenilor de astăzi sunt supuse unor riscuri esențiale: armate uriașe aflate în diferite țări, arme nucleare, acestea sunt riscurile majore. Desigur că tehnologia poate veni cu riscurile ei, dar am convingerea că are capacitatea să rezolve probleme majore ale omenirii și responsabilitatea noastră ca inovatori este să ne gândim la problemele de etică și la maniera corectă în care să facem lucrurile pentru a reduce riscurile și pentru a crește vigilența legată de potențialele pericole ce pot apărea. Un exemplu este ingineria genetică: putem manipula ADN-ul uman și asta induce riscuri majore pentru generațiile următoare. Un alt exemplu este Inteligența Artificială, care poate transforma umanitatea într-un mod uimitor. Dar dacă suntem inteligenți, înțelepți și vom avea în vedere aspectele etice, aceste riscuri pot fi minimalizate. Nu se va putea ajunge la excluderea lor completă, dar o manipulare înțeleaptă a tehnologiei va reduce aceste riscuri la o fracțiune minusculă.


Adeo Ressi este CEO al Founder Institute, un accelerator de start-up-uri care activează în aproape 200 de orașe din 65 de țări și este un recunoascut mentor pentru afacerile cu creștere rapidă. Are contribuții cu caracter inovativ în ce privește drepturile fondatorilor, atragerea de capital în stadiul incipient și scalarea noilor busine-ssuri.
Înainte de Founder Institute, Adeo Ressi a ajutat la crearea de acțiuni în valoare de aproape 2 miliarde de dolari prin fondarea sau conducerea a 9 companii printre care: TheFunded, Game Trust, Xceed and Total New York. În plus, Founder Institute a contribuit la crearea de acțiuni în valoare de aproximativ 20 miliarde de dolari, prin lansarea a peste 3.500 de companii tehnologice, care au strâns circa 850 milioane de dolari de la investitori.
A fost în bordul Fundației X Prize, interesat fiind de explorarea spațiului și de tehnologie. A studiat arhitectura și este pasionat să motiveze oamenii pentru a-și atinge potențialul maxim.


Este chiar atât de simplu să devii antreprenor sau există un „ADN specific” pentru cine vrea să urmeze acest drum?

De 10 ani testăm zeci de mii de oameni anual și lucrăm cu multe mii. Am ajuns la un stadiu în care putem spune că există o componentă psihologică pentru un antreprenor de succes. Cam 2% din populație sau poate mai puțin are acele caracteristici de bază care îi permit să obțină succesul cu ușurință și să facă față tuturor provocărilor la care este supus un antreprenor. În acest moment al civilizației să fii antreprenor este un mare stres, mizele sunt foarte mari și poate fi ușor pentru 2% dintre jucători, dar foarte greu pentru ceilalți. Vestea bună este însă că putem face tot ceea ce mintea își propune. Oamenii sunt capabili să facă o mulțime de lucruri și cele mai bune exemple sunt oferite de cei care au diferite dizabilități și participă la Olimpiadele paralimpice. Cred că cel mai bun lucru este să îți urmezi inima și atunci știi exact ce este corect și potrivit pentru tine. Putem spune că, să fii antreprenor este un lucru destul de periculos și nu glumesc când spun asta, pentru că au existat cazuri de sinucidere în situații de eșec. Ceea ce facem noi în Founder Institute este să te avertizăm că în antreprenoriat există riscuri și că sunt oameni care se pot simți copleșiți de această responsabilitate și aceia își pot face rău lor, familiilor sau comunității din care fac parte.

Considerați că ideile devin posibile dacă continui să crezi cu tărie în ele și îți urmezi crezul?
Aș formula în alt fel. Am o mare experiență cu o mare varietate de companii și avem probabil unul din cele mai mari acceleratoare de afaceri, ce reunește 4.500 de companii în toată lumea. Cunosc aproape 15.000 de fondatori și ce am putut să observ este că o companie cade doar atunci când fondatorul ei se predă. Dar și reciproca este valabilă: o companie se îndreaptă către succes atunci când fondatorul ei este complet dedicat, pasionat și încrezător în viziunea și misiunea afacerii lui. Sigur că acest lucru nu poate fi pentru totdeauna, sunt suișuri și coborâșuri, dar pasiunea și încrederea sunt cu adevărat necesare pentru a vedea o companie atingând succesul.
Cum vedeți potențialul antreprenorial al României? Nu suntem o națiune cu o solidă educație antreprenorială.
Lucrurile nu stau chiar așa de rău în România. Am o oarece cunoaștere în ce privește potențialul antreprenorial, pentru că start-up-urile pornite prin Founder Institute sunt răspândite în aproape 200 de orașe ale lumii. Rusia este terenul cel mai puțin fertil pentru antreprenoriat, iar Singapore este la polul opus, fiind locul unde îți poți deschide cel mai ușor o afacere. Între cei doi poli, România să zicem că se află pe la mijloc. Problema mai profundă, însă, ține de mentalitatea oamenilor, care sunt blocați în ideea că ei au un serviciu de unde câștigă niște bani, cu care își pot cumpăra diverse lucruri sau cu care pot ajunge în anumite destinații turistice, în week-end sau în vacanțe. Acest lucru îi face într-un fel fericiți, dar nu și împliniți. Este necesară o privire sinceră asupra vieții tale și un răspuns onest la întrebarea: Chiar asta e viața care îmi implinește scopul meu? Dacă răspunsul este negativ, atunci schimbă jobul sau înființează o companie!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Madalina-Maria
Foarte frumos articol. Interesant si bine scris.
06 Martie 2020, 02:05:06