Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Maguay, un model de anduranță pe piața IT locală

24 Februarie 2020



Supraviețuirea companiilor IT locale pe o piață globalizată, dinamică și dominată de furnizorii externi este tot mai dificilă: multe dispar, unele sunt preluate și asimilate forțat în conglomerate multinaționale și din ce în ce mai puține rezistă. În acest context, „cazul“ Maguay, o companie cu 27 de ani de activitate, creștere constantă a cifrei de business și a portofoliului de soluții și de clienți, merită atenția cuvenită. Am realizat o analiză succintă a strategiei câștigătoare împreună cu Corvin Pughin, fondator Maguay.

27 de ani de activitate este un rezultat cu care puține companii IT românești se pot mândri la momentul actual. Cât de dificil este să te menții în top pe o piață locală a soluțiilor hardware dominată de producătorii externi?
Dacă ne raportăm la soarta multor jucători importanți de pe piața locală dispăruți între timp, este evident că a te menține în top este extrem de dificil. Și asta pentru că ne luptăm permanent cu volumele mari și bugetele uriașe de marketing ale multinaționalelor și, în mod special, cu imensa forță a lobby-ului acestora pe piața noastră. Și totuși, în pofida acestor provocări, am reușit de-a lungul acestor ani să fim prezenți constant în „Top 5 Server Vendors“ realizat de IDC.

Care au fost principalele avantaje competitive care v-au permis accederea la acest statut?
Este vorba de un cumul de factori, precum poziționarea consecventă alături de parteneri de top – lideri precum Intel, cu care avem un parteneriat strategic extrem de important – adoptarea constantă de soluții de înaltă calitate, de ultimă generație, care ne-au permis să realizăm numeroase premiere tehnologice la nivel național, precum și comportamentul companiei pe piață, caracterizat de seriozitate și un înalt nivel de etică în afaceri. Strategia noastră de abordare a pieței a fost, încă de la început, „Alături de clienți“. Am căutat să le asigurăm clienților noștri acces – permanent și la un preț corect – la avantajele celor mai noi tehnologii disponibile, dar și la soluții validate deja în piață, standardizate și non-proprietare. Sistemele Maguay de tip server sau de stocare pot fi configurate în funcție de necesitățile clientului, beneficiind de arhitecturi scalabile și flexibile care le permit să evolueze odată cu dezvoltarea business-ului acestuia. Tocmai de aceea, pentru a nu limita libertatea de alegere și dezvoltare a clienților noștri, acordăm o mare atenție evitării abordărilor de tip „vendor lock-in“. De fapt, singurul tip de dependență pe care dorim să o inducem companiilor cu care lucrăm este legată de aprecierea serviciilor noastre profesionale. Astfel am ajuns să fim cunoscuți și peste hotare și sperăm că vom fi și mai cunoscuți pe piața românească, pentru că ne dorim să nu fim doar o poveste de succes despre care să citească antreprenorii locali, ci și un furnizor de tehnologie pentru ei.

Consecvența ca principiu de business
Cât de mult v-a ajutat în acest sens parteneriatul cu Intel?

Parteneriatul cu Intel a fost și este unul dintre cele mai importante pe care le avem. Maguay deține cele mai înalte competențe – Intel Technology Provider Platinum – și este singurul Intel HPC Data Center Specialist din România. Ani buni, cât a existat Intel Board of Advisors, Maguay a ocupat un loc în acest consiliu, pentru zona EMEA, și participă activ la toate evenimentele de nivel înalt organizate de Intel, precum DSG Executive Summit.
În ultimii ani, AMD s-a relansat în competiția pe piața procesoarele de server. Preconizati lansarea de servere Maguay echipate cu procesoare din seria EPYC?
AMD a venit într-adevăr cu o serie de produse performante, însă acei mulți ani în care a stat pe margine nu pot fi recuperați chiar atât de repede. Putem construi fără probleme și soluții pe tehnologie AMD, însă e o chestiune de alegere și de loialitate față de parteneriatul cu Intel. Iar una dintre cele mai importante caracteristici ale strategiei noastre de business a fost consecvența. Prin urmare, nu ne schimbăm după cum bate vântul.

Exclusivități tehnologice
Apropo de parteneriate și consecvență, anul trecut ați devenit și NVIDIA Preferred Solution Provider pentru soluțiile din domeniul HPC, AI și Deep Learning.

Parteneriatul cu NVIDIA nu este chiar nou, însă această nouă certificare ne „etichetează“ ca fiind furnizor dedicat pentru soluțiile dedicate AI și Deep Learning. Maguay a fost importatorul oficial pentru soluțiile profesionale NVIDIA Quadro, înainte de Tesla și DGX, iar acum avem posibilitatea de a livra soluții la cheie NVIDIA DGX sau să construim soluții bazate pe hardware Maguay și plăci de procesare paralelă NVIDIA Tesla, după nevoile, aplicațiile și mai ales bugetul beneficiarului.




Cât de relevante sunt aceste certificări pe piața locală?
Puterea de calcul în virgulă mobilă a GPU-urilor NVIDIA și capacitatea de a efectua rapid task-uri paralele ne-au atras atenția și ne-au determinat să înțelegem mai bine evoluția noilor tehnologii, cum ar fi realitatea virtuală, HPC și inteligența artificială, modelarea științifică și mașinile autonome. GPU-urile Nvidia Tesla reprezintă ingredientul perfect care permite un plus semnificativ de performanță în soluțiile de procesare propuse de Maguay, prin urmare acest parteneriat era unul firesc și am obținut competențele necesare în acest sens, fiind singurul partener NVIDIA tip Preferred Partner în România pentru soluțiile Tesla.
Aveți deja produse comercializate în care ați integrat aceste noi tehnologii NVIDIA?
Maguay a livrat soluții multiGPU având la bază acceleratoare NVIDIA Tesla V100 cu topologie NVLink/ NVSwitch și tehnologie GPUDirect RDMA. În calitate de parteneri NVIDIA, beneficiem de suport competent din partea producătorului și putem livra soluții integrate, cum ar fi servere NGC Ready cu 4-16GPU, servere RTX, platforme EGX Platform pentru Edge Computing, DGX-1, DGX-2 și soluții la cheie complexe pentru centre de date, de tipul NVIDIA AIRI, care includ și partea de stocare all flash (Pure Storage). În acest moment, constatăm o cerere în creștere pentru soluțiile de Deep Learning, în special din partea universităților tehnice și a mediului academic. Există însă și companii care au dezvoltat proiecte de tip start-up în medicină, accelerând procesul de descoperire a medicamentelor noi sau de interpretare a diagnosticelor și predicție a evoluției pacienților, cu scopul de a eficientiza și optimiza tratamentul. Ținând cont de acest context, la începutul acestui an am început să ne dezvoltăm competențele pe tehnologiile Quadro, vGPU (soluții de tip VDI accelerate GPU on premise și cloud) și Jetson, astfel încât să cuprindem în portofoliul de soluții Maguay întreaga gamă de produse NVIDIA.

Evoluția cererii la nivel local
Pentru că am amintit de noi produse, ce servere ați lansat anul trecut?

Începând de anul trecut, ne-am axat pe soluții destinate HPC și AI. Inclusiv evenimentul nostru anual „No Time for Downtime“ a avut ca tematică soluțiile AI. Piesa de rezistență a fost echipamentul care a stat la baza soluțiilor HPC livrate și la CERN, un eXpertServer cu patru noduri (servere lame) extrem de performante și scalabile, într-un format 2U.



În 2019 ați lansat și prima soluție autohtonă de tipul Cloud-in-a-Box. Cum a fost primită pe piața locală?
Cu scepticism, desigur. Însă suntem obișnuiți ca atunci când aducem ceva nou pe piață – și nu neapărat ceva inovator – să ne lovim de acea „late majority“ care reprezintă la noi cea mai mare parte din ciclul de adopție a noilor tehnologii pentru afaceri. Dar, cu toate acestea, avem și noi acei „innovators“ și „early adopters“, CloudBox „motorizând“ deja infrastructuri IT la un număr bun de clienți Maguay. Anul acesta vom finaliza generația a doua a soluției, „CloudBox 2.0“, ale cărei funcționalități le vom face publice la momentul potrivit.

Tot anul trecut ați prezentat cu ocazia evenimentului „No Time for Downtime“ o soluție Maguay de securitate fizică care include componente de AI și Deep Learning. Care sunt domeniile de aplicabilitate pe care le vizați cu această soluție în România?
Soluția prezentată la NTFD este un echipament de monitorizare inteligentă, care integrează funcționalități avansate de recunoaștere facială și a numerelor auto, de management al cozilor, al mulțimilor și al parcărilor auto, de detecție a intruziunilor și a cazurilor de încălcare a perimetrelor etc. Aplicațiile pot fi de la domeniul comercial, unde se pot face analize avansate pe clienții din magazine, și până la sectorul public, pentru îmbunătățirea calității vieții și a siguranței cetățeanului. Aspectul cel mai important este că toate aceste procese se realizează în timp real, reducând astfel efortul operatorului uman și îmbunătățindu-i considerabil rezultatele.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite