Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Destinatii digitale

22 Septembrie 2006



Tot mai multe masini sunt oferite optional cu sisteme de navigatie foarte complexe, dar singura lor problema este ca dupa ce platesti cateva mii de euro, descoperi ca nu iti sunt de folos pentru a ajunge la o destinatie in Romania. Situatia se poate remedia, chiar la un pret mai scazut, daca alegeti o aplicatie software de navigare prin GPS. Oferta este destul de restransa, exista si unele neconcordante, dar lucrurile se schimba pe zi ce trece.


Tentatia este starnita mai intai de concesionar: un sistem de navigatie instalat ca echipament de fabrica este mai bine integrat in plansa de bord si in cadrul retelei de cabluri a masinii. In schimb, constructorii auto nu se grabesc intotdeauna sa investeasca in harti digitale pentru Europa de Est (pentru Romania cu atat mai putin) si drept urmare echipamentul de navigatie oferit de fabrica este folositor doar pentru cei care calatoresc mai mult dincolo de granita de vest.


GPS_PDASoferii care doresc sa fie condusi la o anumita adresa in strainatate, dar nu au un „navigator” in masina, s-au indreptat mai intai spre laptopuri, cuplate la sisteme de receptie GPS, cu legaturi de alimentare artizanale, avand in vedere autonomia redusa a acumulatorilor. Odata cu raspandirea mai accesibilelor PDA-uri (Personal Digital Assistant) si a telefoanelor inteligente (smartphones), posibilitatile de a integra un sistem de navigatie pe orice tip de masina au devenit mai numeroase. Singura limitare in cazul Romaniei era data insa de lipsa sistemelor software capabile sa indrume conducatorul la destinatia selectata.


Restrictia a disparut odata cu lansarea mai multor softuri de navigare dedicate retelei romanesti de drumuri, puse in vanzare atat ca solutie independenta (pentru diverse tipuri de PDA-uri, telefoane mobile, etc.), cat si cu terminale dedicate.


Implicare locala


Dintre toate optiunile disponibile in acest moment pe piata romaneasca, cele mai vizibile sunt iGO (produs al companiei mixte ungaro-israeliene Nav N Go) si Garmin (marca a companiei americane Garmin Ltd.). Dincolo de preferintele utilizatorilor pentru un sistem sau altul, ambele oferte sunt sustinute de activitatea companiilor care le reprezinta pe plan local: GPS&More pentru iGO, Sheba Exim pentru Garmin.


GPSAstfel, dupa lansarea iGO in decembrie 2005, GPS&More a semnat in aceasta primavara un protocol de colaborare cu Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Administratia Strazilor. In baza acestui document, cei doi parteneri fac lunar un schimb de informatii care cuprind numele strazilor si schimbarea acestora, modificari in ceea ce priveste semnalizarea rutiera sau alte informatii relevante. Apoi, la fiecare doua luni aplicatia iGO si hartile sunt actualizate, datele la zi fiind disponibile gratuit tuturor utilizatorilor iGO, cu atat mai mult cu cat unii au semnalat unele neconcordante fata de situatia reala.


La randul sau, reprezentantul local Garmin, Sheba Exim, este partener in cadrul proiectului „Romania Digitala”, o initiativa de realizare a hartii vectoriale a Romaniei pentru PC si sistemele GPS Garmin, primul rezultat al acestei asocieri fiind lansarea Atlasului Digital RO A.D. 2005. Managerul de proiect, Bogdan Condurateanu, ne-a confirmat lansarea in scurt timp si a versiunii ROA.D. 2006. „Romania Digitala” a acoperit deja prin datele procesate peste 140.000 km din drumuri si a repertoriat mai bine de 88.000 PDI (puncte de interes: de la aeroporturi pana la gradini zoologice).


AROBS Transilvania (www.gps-auto.ro) aduce ca noutate pe piata romaneasca Destinator 6, care functioneaza perfect pe sistemele de navigatie Mio, Eten sau Empus. Utilizarea simpla, hartile clare, precum si numeroasele functii inovative fac din Destinator 6 ghidul preferat al fiecarui calator. Destinator 6 include harta Romaniei cu doua orase principale acoperite la nivel de strada (Bucuresti si Timisoara) si toate drumurile judetene, alaturi de hartile altor 29 de tari din Europa de Vest si Est. Aplicatia utilizeaza cele mai recente harti (din 2006) si ruleaza pe Windows Mobile 5 si Pocket PC 2003. Pretul scazut face din Destinator 6 alegerea perfecta, mai ales ca in viitorul foarte apropiat hartile vor avea comenzile vocale si in limba romana.


Interes in crestere



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite