Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Destinatii digitale

22 Septembrie 2006




Utilizatorii romani s-au dovedit interesati de aplicatiile oferite de sistemele de navigatie prin GPS. O optiune care a atras atentia soferilor se referea la abilitatea sistemului GPS de a detecta radarele. Dupa cum era de asteptat, aceasta facilitate se refera doar la radarele fixe, cum sunt cele de pe DN1, care apar pe „harta” doar pentru ca sunt desemnate ca PDI. Daca insa politia le va schimba amplasamentul, sau in cazul unui radar mobil, sistemul de navigatie GPS nu este de nici un ajutor pentru a evita primirea unei amenzi.


In ciuda acestei „dezamagiri”, piata romaneasca de GPS este o piata tanara si in continua crestere, dupa cum ne-a declarat Carmen Capitanescu, manager de marketing si vanzari la GPS&More,. Daca pana in prezent au fost vandute in jur de 6.500 de sisteme complete de navigatie, pana la sfarsitul anului este asteptat un total de 15.000 de sisteme iGO, conform estimarilor companiei distribuitoare.


Pana in acest moment au fost aduse patru actualizari hartii Romaniei si doua pentru aplicatia iGO, numarul oraselor acoperite de sistemul de navigatie ajungand la 215 orase si 14.000 de comune si sate fata de cele 153 de localitati cuprinse in versiunea initiala iGO 2005.


Mai mult decat GPS


Termenul GPS (Global Positioning System) a devenit comun in lumea sistemelor de navigatie pentru ca se bazeaza pe singura retea functionala de pozitionare alcatuita din 24 de sateliti, lansati de Statele Unite. Piata sistemelor de radionavigatie se va modifica insa in anii urmatori, cand este asteptat startul concurentului european al GPS, botezat Galileo, sustinut de Uniunea Europeana si Agentia Spatiala Europeana (ESA). Primul dintre cei 30 de sateliti ai programului a fost lansat in decembrie 2005, iar sistemul ar trebui sa devina functional in 2008. Romania a primit statutul de membru cooperant al ESA, proiectul Galileo fiind sustinut si de compania Geo Strategies din Sibiu, care este insarcinata cu realizarea hartilor digitale si modelarea GIS (Geographic Information Systems).


Rivalitatii americano-europene i se va alatura si concurenta versiunii rusesti GPS, Glonass, a carei disponibilitate pentru utilizatorii civili este programata pentru 2007. In aceste conditii, este de asteptat ca si piata sistemelor de navigatie auto sa intre intr-o noua faza de dezvoltare, moment in care Romania va fi mai bine acoperita de oferta producatorilor de software de navigatie GPS, precum TomTom, Route 66 sau Destinator, care au harti digitale pentru tara noastra, dar nu la fel de detaliate ca principalii lor competitori.


Daniel Butnariu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite