Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Peer-to-peer - cum reactioneaza justitia? (II)

22 Septembrie 2006



Utilizatorii p2p in Europa


Bogdan-Manolea1Actiunile impotriva utilizatorilor de programe de tip p2p, care le folosesc pentru a partaja opere fara acordul titularilor drepturilor de autor, nu s-au lasat asteptate prea mult nici in Europa. Pe 30 martie 2004 IFPI (Federatia Internationala a Producatorilor de Fonograme si Videograme) a inceput actiuni similare cu cele din SUA impotriva a 247 de utilizatori din Danemarca, Germania, Italia, Franta si Elvetia, in pofida mai multor actiuni ale societatii civile care au condamnat metodele folosite, lipsa de interoperabilitate a produselor muzicale, inexistenta metodelor eficiente de cumparare online de muzica, dar si numarul mic de produse puse spre vanzare in acest mod.


Bogdan Manolea


In aprilie 2006, numarul celor acuzati de IFPI era deja de 5 500 in afara Statelor Unite. Campaniile sunt motivate de IFPI prin scaderile industriei de profil, motivate de partajarea de fisiere prin p2p, fara insa ca vreun studiu independent sa dovedeasca acest lucru. Actiunile sunt indreptate impotriva utilizatorilor care pun la dispozitie sute si mii de fisiere cu muzica prin retele de tip p2p (upload), in vreme ce pana la ora actuala nu au fost luate masuri impotriva celor ce doar descarca muzica (download).


Majoritatea cazurilor castigate de IFPI duc la plata unor despagubiri de cateva mii de euro, in vreme ce suma pentru care se ajunge la o tranzactie cu IFPI – care determina incheierea procesului - este de 2 633 de euro. Producatorii de muzica sustin ca procesele ar da rezultate si utilizatorii p2p sunt in scadere. Pe de alta parte, un studiu independent facut de compania de cercetare britanica XTN in aprilie 2006 ne arata ca download-urile ilegale au crescut in Marea Britanie in medie cu 5% din septembrie 2005, dovedind ca frica de procese este cea mai putin eficienta.


Cazurile initiate in Europa insa nu au fost lipsite de probleme, in special in ceea ce priveste dezvaluirea de catre furnizorii de servicii Internet (ISP) a datelor de identificare ale utilizatorilor banuiti ca au folosit p2p in mod ilegal. Astfel instantele din Olanda si Germania au decis ca furnizorii de servicii Internet nu trebuie sa dezvaluie numele acelor utilizatori, invocand de cele mai multe ori chestiuni legate de protectia datelor cu caracter personal, software-ul folosit pentru identificarea acestora sau ca ISP-istii nu pot fi facuti responsabili pentru actele realizate de abonatii sai.


Trebuie precizat si ca marea majoritatea a actiunilor luate in statele europene sunt civile, insa IFPI a depus si plangeri penale in statele a caror legislatie permite acest lucru: Italia, Germania, Finlanda sau Islanda. In acelasi timp trebuie sa remarcam faptul ca pana la ora actuala nu exista o pedeapsa penala data in vreun caz de p2p in Europa, in schimb sunt foarte multe solutii de amenzi administrative, dar si plata unor daune catre IFPI.


Cazul Pirate Bay


Unul dintre cazurile cele mai discutate din anul 2006 este fara indoiala actiunea luata impotriva PirateBay.org. Site-ul nu se incadreaza nici in categoria de programe de tip p2p, dar nici in categoria utilizatorilor, fiind un site de trackere de Bittorent (un alt program de tip p2p), dar negazduind propriu-zis nici un fisier schimbat de utilizatori. PirateBay este gazduit pe servere aflate in Suedia si este estimat a fi cel mai vizitat site de acest gen din lume cu 15-20 milioane de vizitatori unici pe zi. In plus administratorii PirateBay au si un mod foarte ironic de a raspunde la e-mail-urile de amenintare trimise de IFPI si alte organizatii similare, publicand pe site-ul propriu intreaga corespondenta. (vezi http://thepiratebay.org/legal.php )


La sfarsitul lui mai 2006, dupa unele presiuni politice, Politia suedeza a facut un raid la sediul PirateBay, ridicand mai multe servere, dar fara sa gaseasca gazduite ilegal opere protejate de dreptul de autor. Site-ul a fost indisponibil vreme de 2 zile, timp in care IFPI a jubilat considerand ca “Actiunile de azi din Suedia reamintesc piratilor din toata lumea, ca nu exista vreun port sigur pentru hotii de copyright pe Internet”. Prea devreme insa, pentru ca dupa cateva zile site-ul era din nou disponibil pe Internet, gazduit in Olanda, iar 2 saptamani mai tarziu revenind chiar pe niste servere aflate in Suedia.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite